header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Чудо Свете Равноапостолне Царице Јелене у Кипарској Цркви
Чудо Свете Равноапостолне Царице Јелене у Кипарској Цркви Штампај Е-пошта
недеља, 20 јун 2021

 По речима митрополита Неофита, Светитељи се брину о својим црквама тако да се све ради у складу са поретком који су установили Оци Православне Цркве.

Митрополит морфски Неофит (Масурас) испричао је како је, захваљујући чудесној интервенцији Свете Равноапостолне Царице Јелене, коначно освештана црква у кипарском селу, која је вековима била неосвештана, преноси портал «Vima orthodoxias».

Чудо се догодило у селу Саранти у морфијској метрополији, где постоји црква у част Светих Равноапостолних Константина и Јелене. Једна мештанка била је веома болесна и једном јој се указала Света Јелена, обећавајући да ће је излечити, али је истовремено од жене затражила помоћ.

 „У вашем селу црква никада није освештана. Желим да замолите свештеника да организује њено освештање“, рекла је жени велика Светитељка.

Када је дошао празниик Светих Равноапостолних Константина и Јелене, жена је оцу Стилиану рекла за јављање Свете Јелене, али свештеник јој није поверовао.

 „Наш храм је стар 400 година. Како може бити неосвештан?! Погледајте ове древне фреске. Ако сте сањали Светитељку, да ли бисмо сада требали да верујемо у снове?" – рекао је он жени.

Жена је смирено послушала свештеника и отишла. Прошла је година и када се поново приближавао празник Светих Равноапостолних Константина и Јелене, Света Царица Јелена поново јој се указала: али овога пута не у сну, већ у стварности. Строго је наредила жени да обавести епископа да црква није освештана.

Митрополит Неофит је рекао да је током празничне Свеноћне службе приметио да жена плаче. Када ју је питао шта се догодило, она је испричала о чудесним указањима Свете Јелене. По завршетку службе, митрополит је заједно са свештеником ушао у олтар да прегледа свети престо. На њихово изненађење, нису пронашли ниједну честицу светих моштију - ништа није указивало на то да је престо освећен! Хитно је одређен датум освећења храма.

На дан освећења, током прања и миропомазања светог престола, цела црква се испунила небеским миомирисом. Ово је сведочило да је Света Јелена била радосна.

 „Како живо Светитељи учествују у нашем животу! Колико им је стало до својих цркава и до тога да се све ради у складу са поретком који су установили Оци наше Цркве!“- рекао је митрополит Неофит.

По његовим речима, као што се храм преображава након освештања, тако се и човек, причешћујући се благодаћу Светог Духа, мења и обнавља.

 „Не заборавимо да цркве освештавамо ради нашег освећештања. Саме цркве су од камена и глине. Али од тренутка када ово камење и глина учествују у Благодати Светог Духа, и створено се сједињује са Нествореним, и створење са Створитељем, ви и ја такође можемо да се мењамо, обнављамо и преображавамо. Све се то дешава постепено. Благодат Светог Духа нас преображава пажљиво и неприметно. И ми се преображавамо учешћем у тајнама Цркве, посебно у тајни Свете Евхаристије. Нека ово буде смисао нашег живота, како бисмо могли наследити живот вечни!“- рекао је митрополит Неофит.

 

Извор: „Савез православних новинара Русије“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 21 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.