header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Отац Сава Вазнесењски: Зло образовање и грех наше интелигенције
Отац Сава Вазнесењски: Зло образовање и грех наше интелигенције Штампај Е-пошта
недеља, 27 јун 2021

    Школе наше донеле су нам једну срећу, и, хвала Богу, имамо сад и лекара доста, и марвењака (ветеринара, нап. ред.), имамо и учитеља, и правника, хвала Богу, ал' су узели, уништили су клицу у човеку, то семе, тај човек не рађа више, не даје плодове ваљане. Нема у себи живота, у семенки је уништена клица.

Сеј ти колико хоћеш кукуруз, ако нема клицу, то ће бити бачен шодер. Тако и наша интелигенција, она је направила зло, и боље да не постоји, и бољи смо били, и бољу државу имали, и бољи народ, кад ту интелигенцију нисмо имали.

   Јесте, мора да се иде укорак, не може да се иде уназад; али зашто стаде вера? Зашто стаде побожност? Ко то отера побожност? Ко то искључи побожност, и шта му је побожност сметала? Сметала му је побожност да буде уличар, јер побожност не да да будеш уличар, а ти хоћеш да будеш уличар, хоћеш да будеш мангуп, хоћеш да идеш куд хоћеш и како хоћеш да се понашаш, а то ти не да побожност и ти си зато отерао побожност. А човек сваки који чува побожност, он гони непријатеља побожности. И ми морамо, сваки посебно, да гонимо од себе непријатеља побожности.

   Зато ја вама говорим, да бих вашу побожност унапредио и да би (сте) ви били сретни, јер доћи ће дан када ћете из овога света изаћи и напустити овај свет. Овај свет, сваки човек који се родио, мора да напусти, а после, нов живот; како ћеш онда да поправиш своју ситуацију, ако ниси знао за потребу побожности у овом животу, док си био на земљи?

   Нека милостиви Бог да, да се Богу увек молите. Нека милостиви Бог да, да се увек лепо и ваљано припремите за Света Причешћа. Зато кажем у множини, за Света Причешћа, јер нећете се причестити само једном, него више пута, у Божићном посту. Зато кажем, нека Господ милостиви да, да дочекујемо  сви радосно и побожно дане Светих Отаца и Материца.

   Ко је родио Светог Јована Крститеља? Јелисавета и Захарије. Ако се Захарије прославља као пророк и човек,  мора да се прославља и Јелисавета. Ако се Аврам прославља, прославља се и његова супруга Сара, јер и она је била праведница и богоугодница.

   Тако ми, Бог је тако уредио, да прво прослављање прослављамо и називамо материце, а друго прослављање уочи Божића, пред Божић, називамо оцима, тако да прослављамо и једне, и друге.

   Не гледајте ви на оне који хладно и равнодушно гледају на побожност, па се вама још и исмевају. Зар се нису владици Николају исмејавали наши предратни просветитељи, наши предратни просветни радници? Они су више били за комунизам, јер комунизам им је носио материјалну срећу, одрешавао их је, ослобађао их је узда побожности, сузбијао је побожност, и њима је омогућавао да живе у изобиљу. Зато су се они као мућак мућнули и нашли у комунизму, та наша предратна интелигенција, која је ратовала против Бога, а народ се надао у интелигенцију, да ће интелигенција да га унапреди, да буде карактернији човек, а не да буде безбожник. А та интелигенција, она је народу обећавала срећу, али без Бога, као и комунизам. Народ није знао толико, ни шта је комунизам, ни каква је срећа безбожничка, а сад зна, и каква је срећа комунистичка, и каква је срећа безбожничка, и сад се сам брани, сам види, сад му не треба владика Николај (да га упозорава). А владика је Николај, Бог преко владике Николаја, снажно и неодољиво наступао, да нико није могао да му се супротстави, никакав човек, никакав дипломата, ни вођа једна нације, ни вере. Такав је Николај био, и Бог га је дао да мало помогне, можда би многи упали још више и даље, да нису имали учитеља владику Николаја.

   /Ко су нам потом били учитељи, да им се захвалимо.../ Хвала, комунисти, ви сте наше домове разорили! Хвала, комунисти, ви сте наше ћерке одвели ко зна куда! Хвала, комунисти, ви сте нам одузели имовину, и стотине хиљада побили наших људи, будацима, као усташе! Хвала, безбожници, Бог је затворио небо ради нашег неверовања, ради наше непослушности Богу, а вама хвала, безбожници, ви сте криви што смо ми увредили Бога. Народ се данас брани сам, брани своју побожност. И ви, увек да се налазите у заједници са Богом и са Божијим људима, па ћете бити сретни, прослављаћете празнике ваљано.

 

Отац Саво (Ћировић), ман. Вазнесење

"Србски духовни луг двадесетог века", библиотека "Образ светачки", 2015.г.

 

За "Борбу за веру" приредио В.Ј.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 27 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.