header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow "Фајзер" тражи одобрење за трећу дозу вакцине у САД
"Фајзер" тражи одобрење за трећу дозу вакцине у САД Штампај Е-пошта
недеља, 11 јул 2021

 Компанија Pfizer тражиће од Управе за храну и лијекове (ФДА) у САД одобрење за трећу дозу вакцине против COVID 19, уз образложење да би трећа доза вакцине у року од 12 мјесеци значајно побољшала имунитет.

Истраживања у многим земљама показују да Pfizerove и друге вакцине штите од најзаразније делта варијанте коронавируса. Двије дозе вакцине вакцине су потребне како би се развио значајан број антитијела која штити од свој варијанти коронавируса, не само делта соја.

Али, антитијела се временом губе, па су у току истраживања која треба да потврде да ли ће и када бити потребна нова доза вакцине.

Доктор Mikael Dolsten из Pfizera рекао је за АП да послије треће дозе број антитијела може да буде пет до десет пута већи у поређењу са другом дозом. Он каже да ће Pfizer тражити дозволу за трећу дозу у августу.

Зашто је то значајно у борби против делта соја?

Долстен указује на податке из Британије и Израела који показују да Pfizerova вакцина добро штити од те варијанте, а претпоставка је да како антитијела слабе, може доћи до блажег облика инфекције.

Потенцијално одобрење ФДА за трећу дозу не значи да ће је Американци одмах и добити. О томе ће одлучити стручњаци за јавно здравље, посебно имајући у виду да милиони људи нису добили ниједну дозу вакцине.

Доктор Vilijam Šafner са Универзитета Vanderbilt каже да су "вакцине направљене да би спријечиле хоспитализацију и да то и даље раде, без обзира на делта сој".

У Америци је тренутно комплетно вакцинисано око 48 одсто становника, а у неким дијеловима земље делта сој се несметано шири јер је мало вакцинисаних. Директорка CDC Rošel Valenski каже да постоје двије реалности: да се вакцинисани Американци враћају нормалном животу, док број хоспитализованих расте тамо где је вакцинација слаба.

У САД је број оболелих у порасту, као и број хоспитализованих, али је број умрлих исти - па научници верују да је то захваљујући вакцинацији старијих од 65 година, који су наподложнији заражавању.

 

Извор: "Глас Америке"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 11 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.