header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Прогон: Синод Грчке цркве подигао оптужницу против двојице противкоронаверских митрополита
Прогон: Синод Грчке цркве подигао оптужницу против двојице противкоронаверских митрополита Штампај Е-пошта
субота, 10 јул 2021
         Коронаверски Синод Грчке цркве није се опаметио после озбиљног инцидента који се догодио на његовом заседању 24. јуна 2021. године, када је један јеромонах, који је 2019. године оптужен за поседовање наркотика и њихову дистрибуцију, а који је на тој седници требало да буде рашчињен, упао међу синодалце, полио их киселином и озледио, због чега су сви пребачени у болницу (овде:).

Чланови Синода ово нису схватили као опомену Божију, због њихове намере да се на том заседању казне двојицу грчких митрополита - ревнитеља, Козму Етолијског и Серафима Китирског, због њиховог одлучног опирања једногласној синодској одлуци о поштовању правила везаних за корона пандемију, укључујући и ношење маски.

Синодални комитет за вероучитељска и канонска питања Јеладске архиепископије, сада је званично оптужио митрополите Козму и Серафима за „непоштовање црквене власти, теолошке погрешке, морално подстицање на непослушност верника у односу на државу и предлоге Цркве по питању здравља“, известио је 6. јула Телеграм – канал «Пастырь и Паства».

 „Поред тога, чланови комитета закључили су да митрополити својим писмима и ставом „подривају јединство Грчке цркве са Васељенском патријаршијом у православним питањима и доводе у питање њене канонске (украјинске) привилегије“, наводи се у оптужби.

Обојица оптужених митрополита доследно су иступала у одбрану канонског поретка Православне Цркве, одричући аутокефалију укро-фашистичке секте зване „Православна црква Украјине“ и позивали су на непоштовање санитарних анти-корона мера уведених у грчким храмовима.

Подсећамо да је митрополит китирски Серафим био ухапшен 21. марта 2020., зато што је одслужио Литургију у саборном храму Воздвижења Часног Крста, супротно одлуци власти која је била забранила све верске обреде у земљи због коронавируса.

Штавише, врата храма била су отворена за све оне који су дошли, а пре службе је зазвонило звоно.

Таква одлука Митрополије „узнемирила је јавно мњење и изазвала гнев градоначелника Китира Стратоса Хархапакиса“, који је изјавио да „нико не може бити изнад закона“ и наредио хапшење митрополита.

На крају је митрополит пуштен, али је против њега покренут поступак.

 

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 10 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.