header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа Бенедикт XVI примио митрополита Илариона Штампај Е-пошта
недеља, 20 септембар 2009

18/09/2009 18.10.43

Papa primio pravoslavnoga nadbiskupa Hilariona

 Papa Benedikt XVI. je prije podne primio u audijenciju pravoslavnoga nadbiskupa Hilariona, predsjednika Odjela za crkvene vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata. Nadbiskup Hilarion je prvi put u Rimu, nakon njegova imenovanja na novu dužnost, a jučer se susreo s kardinalom Walterom Kasperom, predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

Karinal Kasper je nakon razgovora s ruskim pravoslavnim uglednikom izjavio da su pozitivni odnosi između Katoličke crkve i Moskovskoga patrijarhata. Dvije će se strane ponovo vidjeti na Cipru, u prigodi plenarnoga zasjedanja Mješovitoga međunarodnoga povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne crkve, na kojem će se raspravljati o ulozi Rimskoga biskupa u Općoj crkvi.

Nadbiskup Hilarion je također jučer popodne posjetio zajednicu svetoga Egidija i sudjelovao na molitvi u crkvi Svete Marije in Trastevere. Na svršetku molitvenoga obreda govorio je o potrebi zajedničkoga svjedočenja kršćana „u sekulariziranome svijetu, u epohi – kako je rekao – koju neki pogrješno nazivaju post-kršćanskom. Suvremeno društvo sa svojim konsumizmom, hedonizmom, praktičnim materijalizmom i moralnim relativizmom – dodao je – svim kršćanima je ozbiljan i težak izazov. Od našega odgovora na taj izazov ovisi budućnost čovječanstva, a možda čak i život na planetu. Taj zajednički izazov zahtijeva naš zajednički odgovor. Jedino zajedno možemo predložiti svijetu duhovne i moralne vrednote kršćanske vjere; zajedničko poimanje kršćanske obitelji, prokreacije, ljudske ljubavi koja se ne sastoji samo u užitku, učiniti priznatim svoje poimanje socijalne pravde, pravednije raspodjele dobara, zauzimanja za očuvanje okoliša, zaštitu života i njegova dostojanstva. Pred tim zajedničkim izazovom koji nam upućuje suvremeni svijet – zaključio je nadbiskup Hilarion – više nego ikada kao kršćani danas moramo biti zajedno.

 

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=317605

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.