header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Спутњик V мења генетику и може да изазове рак
Спутњик V мења генетику и може да изазове рак Штампај Е-пошта
уторак, 20 јул 2021

 МОЛЕКУЛАРНИ БИОЛОГ ЈЕЛЕНА КАЛЕ

СПУТЊИК V МЕЊА ГЕНЕТИКУ И МОЖЕ ДА ИЗАЗОВЕ РАК

У Русији и у свету вакцинација је у пуном јеку, а руске вакцине се у великом броју испоручују и у иностранство. Молекуларни биолог Јелена Кале рекла је Јавној служби вести како делује вакцина Спутник V и о којим њеним нежељеним ефектима вреди озбиљно размислити...

- Јелена, добар дан! Одмах желим да вам кажем да се ја ни у ком случају не убрајам у „ковид дисиденте“. Штавише, непријатно ми је то, али видим да постоји све већа тенденција да се људи деле на вакцинисане и невакцинисане, на људе са и без антитела. Сви ови трендови који улазе у наше друштво су ми непријатни, неразумљиви и не прихватам их. Али одмах желим да кажем свима који ће прочитати ово издање да сам ја спремна за вакцинацију, али мој испитивачки ум ми не да мира, јер сам гуглала и покушала да разумем чиме хоће да ме вакцинишу. Желим да добијем само један одговор - шта вакцина садржи, шта улази у моје тело и које, ако постоје, које нежељене реакције ћу добити. Ова питања бих желела да поставим професионалцу, вама.

- Хвала Вам много. Радује ме ваш приступ – логичан приступ одрасле особе. Ни јасе, у сваком случају, не сврставам међу „анти-ваксере“ и „ковид дисиденте“. Ја сам научник и такође само желим да разумем механизам деловања вакцине. Не могу, наравно, да одговорим на сва ваша питања, прво, јер сам стручњак за молекуларну биологију, а не за имунологију, на пример. И поред тога, то је тако сложен феномен да захтева много стручњака. Али покушаћу да одговорим на главно питање – „Како делује вакцина Спутник V“? Постоје три вакцине које делују на сличан начин - кинеска вакцина Кансин, оксфордска АстраЗенека и наш Спутњик V. То су три регистроване вакцине које раде на истом принципу.

Почнимо са оним што сте ви именовали. То је тенденција која се коси са законодавством Руске Федерације, са такозваном доктрином информисане сагласности, која је укључена у 1. део чл. 20 закона 323 „О здрављу грађана“. У њему се каже да особа има право да јој се пруже све информације на матерњем језику пре медицинске интервенције, како би могла да донесе свестан избор. То је управо избор који ви желите да направите.

Па да видимо ко је одговоран за пружање ових података некој особи. Прво, то је, наравно, произвођач вакцине, друго, Министарство здравља и Роспотребнадзор. Али када одемо на сајт вакцине Спутник V, шта видимо? Једино што је тамо написано је „Вектор је вирус лишен репродуктивног система и користи се за транспорт генетског материјала из другог вируса против којег се вакцина уноси у ћелију. Вектор није опасан за организам“. Разумете ли ви ишта од овога?

- Не разумем. Од тога сам и почела, отишла сам на интернет и читала сам информације о овој вакцини и нисам ништа разумела. Штавише, када се дода научно- медицинска терминологија, још више не разумем, па вас молим да ми кажете шта садржи вакцина Спутник V?

- Ја вам могу рећи принцип дејства вакцине, како делује и шта се дешава у вашем телу када добијете ову вакцину. За почетак, принцип деловања класичне вакцине и вакцине Спутник V је другачији. Ако се класична вакцина заснива на чињеници да се телу дозвољавају да се тренира на убијеном вирусу, то јест, наши одбрамбени механизми могу да се тренирају на целокупној слици, која условно укључује одећу, мирис вируса, његов облик ушију и очију, онда се вакцина Спутник V заснива на сасвим другом принципу. Од целог вируса се одваја један део (од целог одела се одваја само једно дугме), и по том дугмету наши одбрамбени системи морају да идентификују патоген. И још нешто - ово дугме морају синтетизовати ваше сопствене ћелије. Односно, ваше сопствене ћелије производе ово дугме од коронавируса, и ваше ћелије морају на њега дати одговор. Ево кратког резимеа како функционише Спутник V.

Сада ћемо анализирати како се то дешава, како смо присиљени да то радимо на молекуларном нивоу. Шта је аденовирус? То је транспорт који се користи у вакцини за преношење активне супстанце која стварно делује – упутства (инструкције) за то исто дугме од одеће коронавируса. Дакле, упутства се стављају у ова транспортна колица и шаљу се нашим ћелијама. Штавише, та упутства се примају у огромним количинама, свака људска ћелија прима по једно такво упутство. Шта се даље дешава - тада то упутство иде у главни центар, где се чувају и читају сопствене информације. И од тог тренутка, људска ћелија не може одбити да прочита ове информације. Почиње да чита и да производи делове за коронавирус.

Наш имуни систем функционише по принципу свој-туђ: мора препознати да ли је то његов резервни део или уљез, уништити га и оставити свој. Дакле, идеја је да ти делови, синтетизовани у нашим сопственим ћелијама, морају бити препознати од стране нашег имуног система као сопствени. Нагласићу главну опасност коју ова вакцина представља - страни ген се преноси у људско тело и тамо почиње да делује.

Постоје две главне карактеристике генетски модификованог организма: пренос страног гена и дејство овог гена у новом организму. Односно, од нас се у току вакцинације добија генетски модификовани организам, и то у масовним количинама. Према томе, прво питање које ми се намеће је: којим је законодавством ово предвиђено?

 

- Шта је то страни ген, и како треба да се односимо према њему?

- Страни ген почиње да ради и да производи резервне делове који нису типични за ваш организам, и то у великим количинама. Али ту они нису потребни, и оно нема где да их користи. Какав ће ефекат они произвести, такође још није познато. Други ефекат гена је да су они у стању да се уклопе у наше гене.

За Спутњик V нема података о томе колико се ДНК вакцине уграђује у нашу сопствену ДНК, нити у које ћелије. Јер, једно је ако се он интегрише у обичне ћелије тела, а друго ако уђе у полне ћелије и пренесе се на нашу децу. А ако се ова информација о деловима вируса пренесе нашој деци, она ће их непрестано производити током свог живота. Ефекат овога је непознат, ја не разумем зашто је то неопходно.

И трећи ефекат је да убачено генетско упуство нарушава ефекат предлога нашег сопственог упутства. Односно, ако имамо неки текст упутства за производњу нашег резервног дела, а тамо стигне текст на страном језику, онда наше тело више неће моћи да га прочита. И тада читаво упутство престаје да ради, што значи да наши делови могу престати да се производе.

Сам аденовирус познат је као вирус који изазива рак. Дакле, рак је природни нежељени ефекат који бих ја, као молекуларни биолог, посматрала након ове вакцинације.

Али ако прочитате нежељене ефекте које видите за Спутњик V, то су: повећање темпертуре, главобоља, болови у зглобовима и мишићима, убрзан рад срца, дијареја, губитак апетита, орофарингеални бол, малаксалост, упаљено грло, осип, назална конгестија, кашаљ и кијање. Ево нежељених ефеката које бележе у клиничким испитивањима. А вероватноћа појаве рака се чак и не тестира.

Пренос гена је најозбиљнији процес, који може пореметити читав рад нашег организма. Поготову пренос гена у тако огромном броју. Наш одбрамбени систем то једноставно не може поднети. У принципу, ћелије рака настају током целог живота, али наш одбрамбени систем се обично носи са њима, а у овом случају се то можда неће десити. А нежељени ефекат у виду рака се не рачуна, а ако се не рачуна, онда нећете моћи да докажете да је болест узрокована управо овом вакцином.

- Да ли је ризик висок?

- Информације о томе како вакцина делује у живом организму - не, ја их нисам пронашла. Али према индиректним информацијама, према томе колико је гена уметнуто у ћелијску културу, ово је сасвим довољно да изазове рак. Шта значи убацивање гена? То је мутација. То је једна од најозбиљнијих мутација. Сада и сами лекари кажу да је рак узрокован мутацијом гена, а истовремено користе вакцину чија опасност лежи управо у мутацији гена. А главни нежељени ефекат убацивања гена је рак.

- Али то никада неће бити повезано са некад примљеном вакцином?

- Рак није на листи нежељених ефеката Спутник V, једноставно га нема. Због тога нећете моћи да докажете да је рак изазван употребом вакцине. Стога постоји задатак да се вакцина уведе у правно поље. Она је сада у сивој зони. Имам питање за правнике: да ли ми имамо право да масовно производимо модификоване људе? Да ли ми имамо право да генетски модификујемо људе? Не, закон то директно забрањује. Зашто онда имамо вакцину у којој нежељени ефекат није укључен у критеријум по коме се процењује?

- Зашто, након што се вакцинише, ви почињете да називате човека трансгеним?

- Зато што постоје два знака трансгеног човека. Прво - у њега је унет страни ген, у овом случају ген коронавируса. И друго - овај ген почиње да делује у њему, и да производи страни производ. По дефиницији, то и јесте трансгени човек.

- Шта није у реду са геном коронавируса?

- Ми то не знамо. Могу да наведем један ефекат који је лош за мене - то је његова огромна количина. Почиње да се производи у количинама у којима се не производи ниједан од наших гена. Зашто? Замислите да је фабрици чоколаде наложено да прави гранате. И она почиње да прави гранате. Какав би могао бити ефекат? Оне могу и да експлодирају.

Ми не знамо шта је то. Ови делови короне убризгавају се у човека и ми их производимо у огромним количинама, а они се лепе за мембране наших ћелија. Не знам, треба проверити шта се дешава са ћелијом, ако је на њу залепи толико делова. Како ће она реаговати? Можда ће јој све мембране попуцати. Ово треба проучити, ово је питање за оне који се баве физиологијом.

Овде нам је потребан широк спектар стручњака којима ће, пре свега, бити дозвољено да ово истраже. Будући да је коронавирус био укључен у другу групу патогености и да је број лабораторија који га проучава био ограничен. Буквално их је неколико.

- Рекли сте да вакцина садржи страни елемент из ткива других људи. Можете ли ово детаљније објаснити?

- Ово је још један аспект ове вакцине и још једна њена компонента. Аденовируси су паразити, не могу се сами размножавати, њима требају наши организми за размножавање. Дакле, да бисте развили индустријску количину овог аденовируса, транспорта за вакцине, морате га узгајати на нечему. Они се узгајају само у људским организмима: узима се ћелијска култура заражена овим вирусом и тамо се они множе. Етичко и морално питање је у томе што се људске ембрионалне ћелије користе за узгој овог аденовируса.

Односно, не тиче се саме вакцине, већ начина њене израде. Природно, остаци људског ДНК остају тамо и за многе је то етички неприхватљиво, као нека врста канибализма. Штавише, те ћелије су узете из абортираног материјала.

- Све једно, ми имамо изјаве да се човек од тога 100% очисти после девет месеци, или ове информације, овај елемент остаје заувек и полако чини своје прљаво дело?

- Познато је да у ћелијској култури 1% унетих информација остаје заувек. Ако смо додали 1.000.000.000.000 елемената, колико информације ће остати? Могу да кажем са великим степеном вероватноће да ће овај ген остати код сваке особе која је примила вакцину и адаптираће се. Ако имате среће, интегрираће се у подручје у којем неће нарушити нашу инструкцију. Ако немате среће, уклопиће се тамо где је наша сопствена инструкција и нарушиће је. Али рећи ћу са високим степеном уверености да ће након ове вакцине сви постати трансгени и биће немогуће уклонити овај ген из тела.

Старије вакцине су радиле на другом принципу

- Зашто Ви не желите да прихватите да то исто дугме касније постане само херој нашег организма и само нас штити. На крају крајева, ми смо од детињства вакцинисани против разних болести и о томе не причамо, то је ушло у нашу културу. Зашто је то нормално за нас, али у контексту Спутњика V је лоше? Искрено не могу да разумем.

— Хајде да још једном разбијемо митове које покушавају да нам убаце. Прво, оне вакцине које су раније уведене израђене су на другом принципу. То је био мртав вирус и наш одбрамбени систем имао је потпуну слику о непријатељу. Друго, слажем се да је вакцинација била уобичајена мера, али такође видим и да она покреће многа питања. А она су сва потиснута.

Али, најважније је да су старије вакцине деловале на другом принципу. Овде смо добили нови принцип и није нам речено како ће то функционисати. И мислим да је на човеку да одлучи да ли је добро или лоше уводити страни ген у њега. Њему треба пружити приликуда одлучи. Човеку треба објаснити да се нова вакцина заснива на другом принципу. „Ген за коронавирус ће деловати у вама. Не знамо колико ће деловати. Не знамо колико ће се резервних делова произвести. Какви ће ефекти бити - не знамо. Да ли преносите ове информације деци и који ће гени у вашем телу бити уништени, такође не знамо. Под овим условима, молим вас, донесите одлуку о вакцинацији“. То би било поштено. Али нама пишу на сајту да вектори нису опасни...

- Али ово се можда неће догодити?

- Можда се то неће догодити. Говоримо у терминима вероватноће. Зависи од тога колико ће таквих ињекција бити. Али у вакцини са 1.000.000.000.000 честица и случајевима уградње, вероватноћа опасног догађаја повећава се милионима пута. А ове честице су опремљене и посебним системом који убија ваш имуни систем. Ово је генетско-модификациони производ који убија ваш имуни систем да би убацио своје упутство. А онда чекамо да се он сам опорави. Чини ми се да управо тај пораз заштитних система приликом уласка вакцине објашњава неке случајеве болести након вакцинације. То може бити не само коронавирус, већ и било која друга инфекција, укључујући оне које су у стању мировања у људском телу.

- После нашег интервјуа, они који су већ примили вакцину вероватно ће се веома покајати. Прекасно је за жаљење, али вреди посматрати организам. Питање о неповратним реакцијама, које вакцина може изазвати: шта мислите, на шта ови људи, који су се већ вакцинисали, треба да обрате пажњу?

- Болно ми је да гледам ове људе у очи, јер смо ми,стручњаци, криви, што нисмо могли на време да их упозоримо, да им пренесемо информацију. Али ја верујем у одбрамбене системе људског тела и предлажем да се људи ослоне на сопствени имунитет и чине све што је могуће да га ојачају. Здрава исхрана, здрав сан и искључивање телевизора - не паничите, и то утиче на ваш имунолошки систем.

 

Разговарала Сабина Цветкова

15. фебруара 2021.

Извор: https://www.osnmedia.ru/

Превод: Душка Здравковић, Православна породица, јул 2021.

Преузето са: "Православна породица"

Подвлачење наше, ПП.

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.