header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Шта ти је екуменизам! - руски патријарх се боји заразе од православних, али не и од муслимана
Шта ти је екуменизам! - руски патријарх се боји заразе од православних, али не и од муслимана Штампај Е-пошта
субота, 24 јул 2021

У наставку следе две фотографије сачињене су у размаку од свега две недеље.

          Лева приказује сусрет Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила са муслиманским верским вођама 21. јула 2021. године у Гувернаторској палати Казањског Кремља.

 

На десној - 8. јула 2021. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил први пут председава састанком Архијерејског савета Московске митрополије, који је одржан у Престоној сали Патријаршијске и синодалне резиденције у Даниловом манастиру.

Голим оком се види кога од представника две конфесије Поглавар  Руске Православне Цркве Московске патријаршије сматра за себе ближим и безопаснијим.

Сада укратко о томе како су се прославе одвијале у Казању.


Пре Литургије, верни народ прошао је Крсним ходом од  Благовештењског саборног храма до цркве Воздвижења Часног Крста, због чега је саобраћај био ограничен централним улицама града. Извештено је да ће око 7 хиљада људи учествовати у догађају. У нови храм није ушла већина, већ око 300 верника - по позиву.

 


Остали парохијани, пошто су прошли пункт детектора метала, остали су на улици да на екранима гледају пренос онога што се дешава у храму. На улазу у порту храма сви су добили маске, измерена им је температура, а руке су им третиране антисептиком.

На тргу испред храма организована су покретна места за исповест.

Док се одвијала Божанствена Литургија, већина православних напустила је трг, јер се пренос одвијао на сунцу - верници нису имали где да се сакрију.

По доласку у храм, Његова Светост Патријарх Кирил је отишао до десног бочног олтара и поклонио се поштованој копији Казањске иконе Божије Матере.

Затим је предстојатељ Руске Цркве извршио обред великог освећења два престола реконструисаног храма - главног у част Казањске иконе Божије Матере и левог у част  Благоверног кнеза Александра Невског. На крају чина великог освећења,  Свјатјејшиј Владика предводио је Крсни ход са честицама моштију око храма. Затим је Свјатјејшиј патријарх служио Божанску Литургију у новоосвећеном саборном храму уз саслуживање великог броја архијереја и свештенства.

На богослужењу су се молили: председавајући Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације В.И. Матвиенко; Опуномоћени представник председника Руске Федерације у Поволшком савезном округу И.А. Комаров; Председник Републике Татарстан Р.Н. Минникханов; Државни саветник Републике Татарстан, председник Одбора поверилаца Републичког фонда за оживљавање историјских и културних споменика Републике Татарстан М.Ш. Схаимиев; Председавајући Државног савета Републике Татарстан Ф.Кх. Мухаметшин; Начелник Генералштаба оружаних снага Руске Федерације - први заменик министра одбране Руске Федерације В.В. Герасимов; Градоначелник Казана И.Р. Метшин; Председавајући Духовне управе муслимана Републике Татарстан, муфтија Камил хазрат Самигулин; Председавајући Централне духовне управе муслимана Русије, врховни муфтија шеик-ул-ислам Талгат Таџудин; Председавајући Духовне скупштине муслимана Русије, муфтија Духовне управе муслимана Москве и централног региона „Московски муфтијат“, муфтија Духовне управе муслимана Чувашке Републике Албир Хазрат Крганов; Митрополит московски и све Русије Корнилије и епископ казањско-ветски Јевтимије (Руска православна старообредничка црква); представници владиних агенција и јавности, чланови Републичког фонда за оживљавање историјских и културних споменика Републике Татарстан

Мала јектенија после првог антифона и други антифон служени су на татарском језику.


На крају Литургије - са храмовне солеје - председавајући Савета Федерације Савезне скупштине Руске Федерације В.И. Матвијенко, изразила је уверење да ће овај дан заувек ући у историју Руске Православне Цркве и Отаџбине. Шеф Савета Федерације назвала је симболичним то што се освећење храма Казањске иконе Богородице поклопило са данима једног од најважнијих муслиманских празника - Курбан-бајрама, који подсећа на саосећање, милост и побожност . Валентина Матвиенко честитала је свим муслиманима Татарстана и Русије овај древни и значајан празник:

Сматрам дубоко симболичним да се освећење храма Казањске иконе Богородице на дан њеног обретења поклопило са данима једног од најважнијих муслиманских празника - Курбан-бајрама, што нас такође подсећа на саосећање , милост, побожност. И данас, користећи ову прилику, желим од срца честитати свим муслиманима Татарстана и Русије овај древни и тако значајан празник. Мирно суседство величанствених минарета џамија и златних купола православних храмова даје Казању и другим градовима Татарстана сасвим посебну атмосферу, посебну ауру, рекла бих, посебну лепоту и ствара слику места на коме желите да живите и где увек желите да се вратите.

 

Коментар читаоца сајта "Све јереси" Владимира:

 

Матвиенко час има менору у рукама, сада курбан на уснама... Али шта, сви присутни у турбанима и остали новинари и обезбеђење и деца ислама... на целој Литургији су били?!

И нису изашли вани на узвик ђакона: „Оглашени изиђите...“?!

Па да, заборавио са... имамо само истог Бога... „Свевишњег (алузија на својевремену изјаву патријарха Кирила да православни и муслимани славе истога Бога – нап. „Борба за веру“).

Не, није Света Тројица... свевишњи.

Ја поуздано знам да је један епископ светог живота рекао, да ће под Антихристом истинске хришћане хватати уз помоћ оних у црним капама и оне од Агаре.

Чудна је дружина Свјатјешега... како може друговати са онима који Христа не признају за Бога, а Богородицу за Приснодјеву?

Муслимани мисле да је Исус био обичан човек попут Адама (Куран 3:59) и да је имао пророчанску мисију. Послат је само израиљском народу са следећом објавом: "Поклањајте се Алаху, Господу мојему и Господу вашему!" (Куран 5, 117), а такође: „О синови Израиљеви! Ја сам вам Алахов посланик, који потврђује истинитост онога што ниспослато до мене у Тори и благовествује о посланику који ће доћи после мене, име коме ће бити Ахмад“(Куран 61, 6). Ахмад је један од облика имена Мухамед.

Ислам категорично пориче да је Исус Бог и Син Божији: „Они који кажу да је Исус, Маријин син, Бог, не верују. Реци: „Ко ће спречити Алаха ако он жели да погуби Исуса, сина Маријиног и његову мајку, и све оне на земљи?“ (Куран 5:17).

Као што видимо, ова веза са агарјанима и јеретицима није ништа друго до знак приближавања Антихристовог доласка.

Ја сам посебно гледао у очи епископа који су стајали иза Матвијенкове, у њихове изразе лица... Међутим!!!!

У храму честитају Курбан-бајрам .. (нисам успео да разаберем.. никако са амвона!), А они НУЛА ЕМОЦИЈА и очи тако безизражајне као у лутака!!!

Мени се слошило од тога...

И какво морално чудовиште са истом душом и срцем мораш бити ДА СВЕ ОВО СЛУШАШ И НЕ ИЗАЂЕШ ИЗ ХРАМА?!

Мада ... о чему ја причам?!

Сећате ли се узди на демоновом столу  за: патријархе, митрополите, свештеноство и игумане?! Демони их имају са њих!!!

А за парохијане и монахе демони немају узде!!!

А зашто?!

Монахе и парохијане... водиће до демона они ЗА КОЈЕ ЈЕ ОН ПРИПРЕМИО УЗДЕ  ВЕЋ ОДАВНО!!!

 

По материјалу са сајта: "Све јереси"

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 27 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.