header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Нирнбершки кодекс
Нирнбершки кодекс Штампај Е-пошта
петак, 13 август 2021
         Нирнбершки кодекс има за циљ заштиту људских субјеката од окрутности и експлоатације које су претрпели логораши у концентрационим логорима. Данас се Нирнбершки кодекс сматра највишим стандардом људског морала… и потпуно је суспендован по проглашењу коронапреваре.

Нирнбершки кодекс (немачки: Nürnberger Kodex) је скуп принципа истраживачке етике о експериментима на људима у медицинске сврхе, донесен у време суђења лекарима из нацистичке Немачке који су нехумано поступали с људским субјектима приликом медицинских експеримената. Суђења су организовале Сједињене Америчке Државе за подручје своје окупационе зоне. Упоредо су се одржавали Нирнбершки процеси од 1946. до 1949. у којима се судило злочинцима нацистичке Немачке после Другог Светског Рата.

Нирнбершки кодекс има 10 тачака:

1) Добровољни пристанак људског субјекта апсолутно је неопходан. То значи да особа која учествује треба да има правну способност за давање пристанка; треба да буде у таквом положају да може остварити слободу избора, над субјектом се не сме чинити ниједан вид силе, преваре, обмане, принуде, ограничења, прекорачивања овлашћења или другог скривеног облика присиле, и требало би да има довољно знања и разумевања елемената предмета који су укључени како би му се омогућило да донесе разумну одлуку. Овај потоњи елемент захтева да, пре пристанка самог субјекта експеримента, субјект треба да буде упознат с природом, трајањем и циљем експеримента; методама и средствима помоћу којих ће експеримент бити вођен; свих неугодности и ризика које је разумно очекивати; могућих здравствених учинака који се вероватно могу десити услед његовог учешћа у експерименту. Дужност и одговорност за утврђивање квалитета пристанка за учешће у експерименту лежи на свакој појединој особи која покреће, управља или је укључена у извођење експеримента. То је лична дужност и одговорност која се не може пренети на другу особу ради ослобађања одговорности.

2) Експеримент треба да буде тако конципиран да пружи плодоносне резултате за добробит друштва у целини, уколико нису доступни другим методама или средствима, и да експеримент не буде према својој нарави обављен на случајан и непотребан начин.

3) Експеримент треба да буде осмишљен и заснован на експерименатима на животињама и с познавањем природне историје болести или неког другог проблема који је предмет истраживања, а како би предвиђени резултати могли оправдати само извођење експеримента.

4) Експеримент треба водити тако да се избегну непотребне патње и повреде, како физичке, тако и душевне.

5) Ниједан експеримент не би требало спровести ако на његовом почетку постоји било какав разлог о постојању могућности смрти или трајне повреде, осим можда, у оним експериментима где као субјект учествује и сам лекар.

6) Преузети степен ризика никад не треба да прелази границу решавања постављеног проблема по цену бриге за човека у експерименту.

7) За експеримент је потребно извршити правилне припреме и припремити прикладне уређаје како би се заштитио субјект од макар незнатне могућности повреде, онеспособљења или смрти.

8) Експеримент треба да воде само научно квалификоване особе. Од особа које управљају и изводе експеримент треба захтевати највиши степен способности и пажње током извођења експеримента.

9) У случају да субјект досегне оно физичко или душевно стање кад би за њега наставак експеримента постао немогућ, мора му се дозволити право на одлуку хоће ли ће наставити учешће у експерименту.

10) Тoком експеримента одговорни научник мора бити спреман да прекине експеримент у било којој фази, у складу с добром вером, способношћу препознавања и пажљивом проценом, уколико има довољно добрих разлога да поверује како би наставак експеримента могао довести до повреде, инвалидности или смрти субјекта.

Сва је ова правила ‘ковид струка’ заборавила под утицајем исплата фармакомафије и потпомогнута тешком пропагандном артиљеријом корпоративних медија. Последња нада за мирно решење проблема и хапшење организатора, подстрекача и помагача корпонапреваре, јесте тужба др Рајнера Филмиха против СЗО за злочине против човечности. Послушајте пажљиво његове напомене са великог протеста против ковид пасоша и новог покушаја затварања, одржаног на Трафалгар скверу у Лондону, 24. јула 2021:

Некако ми се чини да ће суђење бити повољније решење за властодршце и њихове газде него да ова бесна маса без суда покуца на њихова врата.

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

 

Извор: https://hive.blog/hive-

Последњи пут ажурирано ( петак, 13 август 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.