header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Митроп.Иларион после сусрета са папом Бенедиктом XVI
Митроп.Иларион после сусрета са папом Бенедиктом XVI Штампај Е-пошта
уторак, 22 септембар 2009

22/09/2009 18.21.52

Razgovor s pravoslavnim nadbiskupom Hilarionom

          Katolička i pravoslavna crkva moraju biti saveznice u potvrđivanju kršćanskih vrednota u današnjem svijetu – ustvrdio je pravoslavni nadbiskup Hilarion 18. rujna na tiskovnoj konferenciji održanoj u pravoslavnoj crkvi svete Katarine u Rimu nakon susreta s papom Benediktom XVI. u Castel Candolfu.

Predsjednik Odjela za vanjske crkvene odnose Moskovskoga patrijarhata poželio je da se Papa što prije sretne s Kirillom, patrijarhom Moskve i cijele Rusije. Katolička i pravoslavna crkve ne smiju biti suparnice kao u prošlosti nego saveznice u svjedočenju kršćanskih vrednota pred izazovima našega vremena – istaknuo je Hilarion, koji je odgovarajući na upite novinara istaknuo poštovanje Moskovskoga patrijarhata prema Benediktu XVI. Mi podržavamo Papu u njegovu zauzimanju u obrani kršćanskih vrednota, podržavamo ga također kada njegove hrabre izjave kod nekih političara i javnih upravitelja izazivaju negativne reakcije, ili su osporavane i često ih iskrivljuju neka obavijesna sredstava. Vjerujemo da je on dužan svjedočiti istinu, mi smo dakle s njim kad njegova riječ naiđe na protivljenje– istaknuo je nadbiskup Hilarion. Upravo je stoga poželio da se što prije ostvari dugo očekivani susret između Pape i Moskovskoga patrijarha.

Osobno se nadam da se prije ili kasnije ostvari susret, koji brojni očekuju, između Pape i Moskovskoga patrijarha. Odgovorno mogu reći da obje strane žele s velikom brigom pripremiti taj susret – ustvrdio je nadbiskup. Govoreći o značenju eventualnoga susreta, rekao je kako bi on predstavljao veliki iskorak u odnosima između katolika i pravoslavnih. Potom je potvrdio ogromnu mogućnost suradnje između dvije Crkve. Pred nama se otvara široko područje za suradnju između crkvi. Hedonizam, relativizam i borbeni sekularizam su posljedica napuštanja kršćanskih vrednota, ali te su pojave također žuran izazov koji suvremeno društvo upućuje svim vjernicima.

Na te izazove svi mi kršćani, naročito pravoslavni i katolici, možemo i moramo zajedno odgovoriti. Zajedno možemo predložiti duhovne i moralne vrednote kršćanske vjere. Zajedno možemo ponuditi svoje kršćansko viđenje obitelji, istaknuti svoje poimanje socijalne pravde, zauzimanje za očuvanje prirode, obranu života i njegova dostojanstva – kazao je pravoslavni nadbiskup dodavši kako Crkva nije duhovni supermarket nego ona čini život potpunijim, ljudskijim i božanskijim. Današnjem su čovjeku potrebne kršćanske vrednote, ponovio je Hilarion poželjevši da se odnos između katolika i pravoslavnih brže razvija te da se što prije riješe postojeći problemi između dvije tradicije. Odgovarajući na upite novinara, nadbiskup je istaknuo kako Moskovski patrijarh u odnosima s carigradskim ekumenskim patrijarhom želi otvoriti novu stranicu, u znaku otvorena i iskrena dijaloga.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=318480

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.