header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сатанисти нападају Цркву, а Патријаршија "мудро" ћути Штампај Е-пошта
четвртак, 24 септембар 2009

Полиција у страху од насиља тражила отказивање изложбе о грешним поповима

Биља провоцира крвавим крстом

Четвртак - 24.09.2009
Image         Контроверзна изложба „Господи, помилуј“ уметнице Биљане Цинцаревић прети да изазове нови талас насиља десничарских група у Београду, због чега је полиција тражила од ауторке да што пре затвори поставку изложену у београдском Дому омладине.

У поставци се на централној позицији налази накривљени крвави крст око кога су поређане фотографије које сугеришу на неморал, блуд, педофилију, похлепу, небригу за сиромашне и друге аномалије у хришћанској цркви. Као главни модел познатој сликарки послужио вођа анархиста Ратибор Тривунац, који се налази у затвору због бацања експлозивних направа на Амбасаду Грчке у Београду, обучен у свештеничку мантију.

Image

После отказивања „Поворке поноса“ и хапшења вођа „Образа“ и „1389“ полиција је сматрала да би критичка изложба према цркви и хришћанству отворена у понедељак могла долити уље на ватру у ионако прегрејаној атмосфери у главном граду.

- Полиција је тражила да затворим изложбу због могућих инцидената, али сам им ја одговорила да то нећу урадити јер се не бојим и немам разлога за то. Лично нисам имала контакта са десничарским организацијама нити пратим шта раде - рекла нам је Биљана Цинцаревић, која додаје да њена изложба није критика само православља већ хришћанства уопште. Она каже да је критика хришћанској цркви и њеној администрацији упућена „због тога што се део њих уместо да брину о својим верницима стално меша у политику, пљачка народ и изазива ратове“.

Сликарка каже да су изложени радови на којима се налази вођа анархосиндикалистичке иницијативе Ратибор Тривунац створени пре отприлике годину дана.

- Тренутно нисам у контакту са њим пошто се налази у затвору. Ипак, када нађем времена, информишем се о раду анархиста - тумачи Цинцаревићева своје везе са овом екстремном левичарском организацијом.

Јуче осим организатора и двојице полицајаца који чувају изложбу у изложбеном простору Дома омладине није било посетилаца. Како су нам рекли организатори, до сада их нису посећивали десничари, а надају се да ће тако и остати до вечерас када се изложба затвара.
 

„Образ“: Можда ћемо да свратимо

У организацијама „Образ“ и „1389“ кажу да им је тренутно у првом плану борба за њихове похапшене лидере који се налазе на издржавању затворске казне.

- Нисмо чули за ту изложбу, али би можда вредело навратити - са смехом су рекли у „Образу“ додајући да се не плаше најављене забране деловања.

Игор Маринковић из покрета „1389“ каже да насиље није у опису њиховог деловања, а по његовом признању једина изложба коју су до сада „организовано посетили“ била је она албанских уметника када је поцепан плакат са ликом једног од вођа ОВК Адема Јашарија.
 

Зид ћутања у Цркви

Неколико епископа Српске православне цркве које смо позвали нису били расположени да коментаришу радикалну критику хришћанства на сликама Биљане Цинцаревић.

- Питајте Синод и митрополита Амфилохија, то је њихова надлежност - рекли су нам сарадници владике шабачког Лаврентија. Митрополит Амфилохије, међутим, јуче није био доступан за разговор.

Василије Паповић

          http://www.alo.rs/vesti/19574/Bilja_provocira_krvavim_krstom

 +++

ФОТОГРАФИЈЕ СА ИЗЛОЖБЕ МОГУ СЕ ПОГЛЕДАТИ НА:

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 24 септембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.