header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Стефан Каргановић: Осврт на текст иконописца Стевана Вујчића Штампај Е-пошта
среда, 15 септембар 2021

 Поштовани,

Са великим одобравањем прочитао сам текст иконописца Стефана Вујичића 14. септембра 2021. на Борби за веру (овде:). Врло сам узнемирен упадом новотарства у начин писања икона. Те нове «иконе» не делују нимало узвишено, заправо одбојне су за сваку душу одгојену на канонском стилу иконописања.

Зато је било време да се неко о томе огласи и захваљујем се г. Вујичићу што је то учинио. Још бих додао да се ове нове, готово скаредне «иконе» појављују тамо где им је најмање место, у манастиру поред Јасеновца и у Пребиловцима, дакле на местима великог страдања где би требало да буде највише озбиљности и трезвености у свему.

Поред „фреске“ у Јасеновцу, коју је г. Вујичић прокоментарисао, ево и лакрдијашког фрескописања у Пребиловцима:

Умесно је поставити питање како је дошло до тога да се храмови посвећени најужаснијим српским стратиштима украшавају оваквим, нанеумеснијим, стилом иконописања-

("Фрескопис" у Пребиловцима урадио је грчки новотарац свештеник Стаматис Склирис. Склирис, иначе, није признат у Грчкој, али су му српски новотарци широм отворили врата наших храмова за његов богохулни и светогрдни "фрескопис", нарочито у епархијама пожаревачко-браничевској и херцеговачко-приморској - нап. "Борба за веру").

Срдачно

Стефан Каргановић

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 15 септембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.