header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Хуле и светогрђа српских екумениста над моштима Јасеновачких Великомученика - преглед Штампај Е-пошта
субота, 18 септембар 2021

 Екуменизам је заједничко име за псевдохрићанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес.

Преподобни Јустин Ћелијски

МАЈ 2019.

ИЗЈАВА ПОСЛЕ ЕКУМЕНИСТИЧКЕ МОЛИТВЕ НАД МОШТИМА ЈАСЕНОВАЧКИХ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА — КОД ТЗВ. СПОМЕНИКА „КАМЕНИ ЦВЕТ“,  ПОВОДОМ ЈЕВРЕЈСКОГ ПРАЗНИКА ЈОМ ХАШОА:

Пoводом јеврејског празника Јом Хашоа - Дана сећања на жртве холокауста, 2.маја 2019. године код споменика "Камени цвет" у Јасеновцу су одржали заједничку екуменистичку молитву: јеврејски рабин Да-дон, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, ефендија Хасановић и бискуп Антун Шкворчевић.

Бискуп Антун Шкворчевић је председник Већа ХБК за екуменизам и дијалог. Хрватски медији су закључили да ће за хрватско друштво бити позитивни бискупови позиви на помирење и праштање, као и признање да Јасеновац јесте био место злочина. Организатор ове тзв. комеморације је била Јеврејска верска заједница у Хрватској „Бет - Израел“. Комеморација је преношена преко хрватске телевизије и радиjа. 

Правило 45. светих Апостола громогласно заповеда:
„Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако ли пак допусти, као клирицима да што раде, нека се свргне“.
– Ова је заповест јасна и за комарачку савест. Зар не? – пита Отац Јустин Ћелијски.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије је тада изјавио:

„На месту Јасеновачког логора се открива истина да се линија која раздваја добро и зло не протеже између народа, држава и раса, већ да је она у људском срцу, у којем се доноси одлука хоћемо ли бити људи или нељуди. Ово је место на којем нам се открива да је једини истински пут нас људи - пут покајања, а то значи: МЕСТО НА КОЈЕМ СВИ МОРАМО РЕЋИ "ОПРОСТИ И НЕКА ТИ ЈЕ ПРОСТО", речи без којих би људски живот апсолутно био бесмислен“.

ОКТОБАР 2020.

ИЗЈАВА ПОСЛЕ ЕКУМЕНИСТИЧКЕ МОЛИТВЕ У КАТОЛИЧКОЈ КАТЕДРАЛИ У ЈАСЕНОВЦУ:

АПОСТОЛСКИ НУНЦИЈ ГИОРГИО ЛИНГУА ЈЕ ПРЕДВОДИО 14. октобра  2020. године ЗАЈЕДНИЧКУ МОЛИТВУ У КАТОЛИЧКОЈ КАТЕДРАЛИ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ЈАСЕНОВЦУ. 

Молитву је читао заједно са пожешким бискупом Шкворчевићем и пакрачко-славонским епископом Јованом Ћулибрком.

Правило 64. светих Апостола наређује: „Клирик или световњак, који пође у синагогу јудеја или јеретика да се моли, нека буде свргнут и одлучен“.

– И ово је јасно и за најпримитивнију свест. Зар не? – пита Отац Јустин Ћелијски.

Ћулибрк је поздравио говор нунција и пожешког бискупа, кога је назвао ДОМАЋИНОМ И САБРАТОМ ОВДЕ У СЛАВОНИЈИ. Ћулибрк је такође поновио да: „Где су два или три сабрана у Моје име, и Ја сам међу њима. Стога је први и најважнији чин данас  НАШЕ ПРИСУСТВО И НАШЕ ЗАЈЕДНИШТВО, КАКО ОВДЕ У ХРАМУ, (мисли се на католички храм - нап. „Борба за веру“) ТАКО И КОД НАС У МАНАСТИРУ, (мисли се на православни манастир) КОНАЧНО И НА СПОМЕН ПОДРУЧЈУ, ТАМО ГДЕ ЈЕ БИО ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА. (над моштима Светих Јасеновачких великомучениканап. „Борба за веру“). МИ СМО ОВДЕ  САМИМ ТИМ ПОТВРДИЛИ ДА СМО ЈЕДНО, ДА СМО ОКУПЉЕНИ У ХРИСТОВО ИМЕ. А ОНДА ТИМЕ ДОПУШТАМО ХРИСТУ (ми, екуменисти допуштамо Господу Исусу Христунап. „Борба за веру“) ДА ЧИНИ ЧУДА ДАЉЕ У НАМА, ДА ЧИНИ ЧУДА ПРАШТАЊА, ДА ЧИНИ ЧУДА ИСЦЕЉЕЊА И ДА ЧИЈИ ЧУДА НЕБЕСКОГ ЗАЈЕДНИШТВА“. 

На питање колико је овај екуменистички сусрет важан за народ који ту живи, Јован Ћулибрк одговара: „НАС ТРОЈИЦА СМО САМО СЛИКА ТОГА ЗАЈЕДНИШТВА ГДЕ СМО КАЖЕМ "ДВА ИЛИ ТРИ САБРАНА У ИМЕ МОЈЕ“, ТУ СЕ ОДМАХ САБИРА НАРОД. МИ СМО ОВДЕ КАО ПАСТИРИ НАРОДА, АЛИ СЕ ПОДРАЗУМЕВА ДА МИ НАРОД И ПРЕДСТАВЉАМО“.

ФЕБРУАР 2021.

Патријарх Порфирије, тек изабран са позиције загребачко-љубљанског митрополита, боравио је 28. фебруара 2021. године у православном манастиру Јасеновац на позив славонско-пакрачког епископа Јована Ћулибрка. Присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик.



Изводи из проповеди патријарха Порфирија:

„Људско зло је малогде показало своју најружнију страну као на овом месту. ОНО (злонап. „Борба за веру“) ТРЕБА БИТИ ТЕМЕЉ ИЗ КОГА ЋЕ НИКНУТИ СТУБ И ОГАЊ МИРА КОЈИ СЕ УЗНОСИ НА НЕБО И ОКО КОГА СЕ ОНДА КОНЦЕНТРИЧНИМ КРУГОВИМА ПОРУКА ТОГ МИРА, ЊЕГОВА СНАГА И ЕНЕРГИЈА ШИРИ СВЕ ШИРЕ И ШИРЕ И ДАЉЕ...“ 

Патријарх је цитирао Светог Јустина Ћелијског који је рекао да су „људи измислили оружје да би постигли мир“, за шта је „сувишно говорити колико је то велики апсурд“.„На овом месту људи су показали колико се могу отуђити од онога што је у њих уткано“.  Затим је поновио речи Апостола Павла да је „Бог од једне крви створио сваки народ и да је сваки народ створен да буде народ Божији“, па је нагласио да су „ОНИ КОЈИ СУ У ЈАСЕНОВЦУ УЧИНИЛИ НАЈМОНСТРУОЗНИЈА ЗЛА ИСПИСАЛИ СУ СЕ ИЗ СВАКОГ НАРОДА И УПИСАЛИ У НЕЉУДЕ“.

- Ово једна од најзанимљивијих теза "српског патријарха": УСТАШКИ КОЉАЧИ НИСУ ХРВАТИ, А ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ ЈЕ ХРВАТИЦА!!!

 Потом је говорио о „ЛЕПИМ РЕЧИМА, ПОДРШЦИ И ЉУБАВИ КОЈЕ САМ ДОЖИВЕО ТОКОМ НЕКАД НЕВЕШТО ОБАВЉАНЕ ДУЖНОСТИ У ЗАГРЕБУ, ЗБОГ ЧЕГА ТАЈ ГРАД И ОВУ ЗЕМЉУ (Хрватскунап. „Борба за веру“) ДОЖИВЉАВАМ КАО СВОЈУ“. 

На крају проповеди:„Драга браћо, хвала на љубави и нека Господ крепи и благослови тебе и твој верни народ, АЛИ И СВЕ ЉУДЕ КОЈИ ЖИВЕ У ОВОЈ ПРЕДИВНОЈ ЗЕМЉИ (Хрватскојнап. „Борба за веру“) И СВЕ ЉУДЕ ЧИТАВОГ СВЕТА, МОЛИТВАМА СВЕТИХ МУЧЕНИКА ЗА КОЈЕ САМ СИГУРАН ДА СЕ МОЛЕ ЧАК И ЗА ОНЕ КОЈИ ИХ НЕ ПОШТУЈУ (за Хрватенап. „Борба за веру“).

 

МАРТ 2021.

ИЗЈАВЕ ПОСЛЕ ЕКУМЕНИСТИЧКЕ МОЛИТВЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЂАКОВАЧКЕ БИСКУПИЈЕ НАД МОШТИМА ЈАСЕНОВАЧКИХ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА КОД ТЗВ. СПОМЕНИКА „ЦВЕТ“:

Овај скуп је одржан поводом Дана обнове чишћења памћења и спомена мученика у Пожешкој бискупији 26. марта 2021, код споменика „Цвет“ (односно над моштима Светих Јасеновачких Великомученика).

 

МОЛИТВЕ И ГОВОРИ: 

апостолски нунциј Гиоргио Лингуа, пожешки бискуп Антун Шкворчевић, еп. Јован Ћулибрк, из Координације јеврејских општина Луциано Моше Прелевић, из Исламске заједнице Мевлуди еф. Арслани. Молитву је преносио први програм Хрватске ТВ и Хрватски радио. 

Ученици Католичке гимназије у Пожеги су запалили лампионе, а бискуп Шкворчевић положио венац. Ученици Музичке школе из Пожеге су изводили класичну музику. 

Свештеници Благоје Ђукић и протођакон Милан Томашевић су упутили молитву за СВЕ Јасеновачке жртве (значи и Јевреје).

 На то се надовезао епископ Јован Ћулибрк и рекао следеће: “На месту где је било распеће Христово, на Голготи, три стотине година није био ништа, али се од уста до уста, од уха до уха, од човека до човека, од детета до детета, од деда до унука говорило и преносило где је распет, где је сахрањен, где је васкрсао, где се вазнео на Небеса. И када је дошла царица Јелена, мајка цара Константина, у Јерусалим, одједном су се сва та света места – места страдања, места Васкрсења, места која цело човечанство обухватају својом љубављу и овим речима "опрости им, Оче, јер не знају шта чине" — одједном су сва та места заблистала, а на њима се подигли храмови, чије једино гесло управо ово: „ОПРОСТИ ИМ, ОЧЕ, ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА ЧИНЕ!“

Тако и овде, ово место страдања прво је породило овај бетонски цвет, па је онда на једвите муке и уз многе забране породило храм овде, у одсјају Јерусалима, у Јасеновцу, па је породило манастир и КО ЗНА ШТА ЋЕ БОГ СИЛНИ СПУСТИТИ ОВДЕ НА ЗЕМЉУ МЕЂУ НАС, ДА ОЗНАЧИ ОВУ ЖРТВУ ОВДЕ У ЈАСЕНОВЦУ, КОЈА ЈЕ СВЕЧОВЕЧАНСКА, СВЕУЈЕДИЊУЈУЋА — КАО ШТО ВИДИМО ЕВО ОВДЕ МЕЂУ НАМА —ЖРТВА КОЈА ЈЕ ОВДЕ ЗНАК БОЖИЈЕГ ПРАШТАЊА. Господ када дође да суди свету, КАДА ДОЂЕ МЕСИЈА —ЗА НЕКЕ ПО ПРВИ, ЗА НЕКЕ ПО ДРУГИ ПУТ (Ћулибрк, заправо, каже да Јевреји и Хришћани чекају истог месију, што је ноторна лаж – нап. „Борба зав веру“) ЗАЈЕДНО ГОВОРИМО ДА ЋЕ УЋИ НА ВРАТА ЈЕРУСАЛИМА КОЈА СЕ ЗОВУ „ША'АР РАХАМИМ“, ШТО ЋЕ РЕЋИ „ВРАТА МИЛОСРЂА“ И МИЛОСРЂЕМ ЋЕ СУДИТИ СВЕТУ. 

Сигурно је да ће пред тим вратима стати и ово место, и да ће са трона са кога ће Месија судити свету, сигурно препознати и Јасеновачке воде и куле, а ИЗНАД СВЕГА ЈАСЕНОВАЧКО МИЛОСРЂЕ. У Њему ће се препознати ЈАСЕНОВАЧКО МИЛОСРЂЕ КОЈИМ ЋЕ БОГ ДА СУДИ СВИМА“. 

 

МАРТ 2021. 

ГРАДЊА ВЕЛИКОГ ЕКУМЕНИСТИЧКОГ КОМПЛЕКСА У МЛАКИ, ЗА КОЈИ СЕ НЕ ЗНА ЈОШ КО ФИНАНСИРА 

Јован Ћулибрк: „На месту где је за време Другог светског рата био један од логора који су припадали концентрационом логору Јасеновац — Млаки у коме су била смештена деца, БИЋЕ НАПРАВЉЕН КОМПЛЕКС ПОСВЕЋЕН ПОСТРАДАЛИМ МАЛИШАНИМА СА КОЗАРЕ И ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ, КОЈА ЈЕ СПАСАВАЛА ТУ ДЕЦУ.“

„МЛАКА ЈЕ ВИШЕСТРУКО СИМБОЛИЧНО МЕСТО“.Јован Ћулибрк је навео да сматра да је ГРАДЊА КОМПЛЕКСА АКТУЕЛИЗОВАНА ФИЛМОМ „ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА“ И ФИЛМОМ КОЈИ ТЕК ТРЕБА ДА СЕ СНИМИ — „ДЕЦА КОЗАРЕ“. 

Поводом фреске Диане Будисављевић у цркви Светог Илије у Млаки: „Ускоро ће се на зидовима НАЋИ И ДРУГИ КОЈИ СУ СПАСАВАЛИ ДЕЦУ, који су помагали да се пронађу браћа и сестре, да се попишу“. 

 

Напомена:

Филм „Дара из Јасеновца“ је снимљен уз свесрдну подршку Републике Србије. Снимљен је намерно симболично и не у потпуности веродостојно, односно без приказа паклених сцена покоља српског народа. То је у циљу умањивања броја жртава и крајњег „ублажавања“ стравичних мучења. Тако се постепено аболирају Хрвати и папа за геноцид. 

Случај Алојзија Степинца је превазиђен; то се тиче само хрватских националиста. Овакве екуменистичке поруке иду много више у прилог Хрватској од „десних“ захтева хрватских националиста!

СЕПТЕМБАР 2021.

БЕСЕДА ПОСЛЕ ДОГОВОРА О ОСНИВАЊУ МЕМОРИЈАЛНОГ КОМПЛЕКСА — СВЕСРПСКОГ СВЕТИЛИШТА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ 

Пошто се ове године обележава 80 година од  оснивања комплекса Јасеновачких логора, председник Србије Александар Вучић је са патријархом Порфиријем обећао да ће изградити велики меморијални комплекс и нов манастир у Доњој Градини у Републици Српској, преко пута Јасеновца, односно границе са Хрватском.

Порфирије је потом посетио српски манастир у ЈАСЕНОВЦУ 13. септембра на дан када се славе Свети Јасеновачки великомученици. 

Из Порфиријеве беседе:

„Сви они који су овде пострадали надилазе уске оквире припадања било ком народу, иако се зна ко су били, И ПОСТАЈУ УНИВЕРЗАЛНИ ЉУДИ – ОНИ ПРИПАДАЈУ СВИМА. И СИГУРАН САМ ДА СЕ ОНИ МОЛЕ ЗА СВЕ НАС,  АЛИ ВИШЕ СЕ МОЛЕ, по љубави према Христу, ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ЊИМА ЗЛО НАНЕЛИ. 

Наш одговор треба да буде, на сваку ружну реч, незлопамћење, не дај Боже освета, не дај Боже улазак у спиралу понављања непријатељстава и зла. Наш одговор треба да буде – молитва и праштање, ДА ПРАШТАМО И ДА МОЛИМО ЗА ОПРОШТАЈ...

А са друге стране, они који чине зло, рекао сам много ута и поновићу, и рекао сам то много пута и у Хрватској, и у БиХ, и у Црној Гори, у Србији, сваки онај који је монструм, он се исписао из сваког народа, тај не припада никоме, тај не припада људима. 

ДАКЛЕ, ЖРТВЕ НЕВИНЕ И ОВЕ ЈАСЕНОВАЧКЕ, СУ УНИВЕРЗАЛНЕ, НАШЕ АЛИ ПРИПАДАЈУ СВИМ ЉУДИМА ДОБРЕ ВОЉЕ. А НАСУПРОТ ТОМЕ, ЗЛОЧИНЦИ СУ СЕ ИСПИСАЛИ ИЗ СВАКОГ НАРОДА, НЕ ПРИПАДАЈУ НИКОМ. И МИ ДА СЕ МОЛИМО ЗА ТАКВЕ, ЈЕР ГОСПОДЊЕ СУ РЕЧИ, РЕЧИ СВЕТИТЕЉА — НЕ ЗНАЈУ ШТА ЧИНЕ.“ 

Као што је рече Порфирије, овај концепт је много пута понављен и у циљу је оправдавања заједничких екуменистичких „молитава“ и аболирања ватиканске и хрватске кривице за злочине. 

Дакле, монструми су починили злочине БЕЗ ЗНАЊА ПАПЕ и тако се ИСПИСАЛИ ИЗ ХРВАТА! То су, са аспекта историјских чињеница, две неистине.

„Рекао сам, и поновићу, ЗАГРЕБ И ЈА СЕ ВОЛИМО ЈАВНО. А сада ћу додати – ХРВАТСКА И ЈА СЕ ВОЛИМО ЈАВНО. Ма колико то некоме сметало, његов је проблем. Волим све људе Хрватске, без обзира ком народу припадају, и то волим из дубине свога срца, из дубине своје душе. Без икакве задње намере. Не очекујем за узврат апсолутно ништа. Не због тога да бих било шта доказивао било коме, него због тога што верујем у Бога. А знам да нас Бог позива на љубав, на Јеванђеље. То наравно, ни у ком случају неће значити да читавим својим бићем не волим свој народ и вернике који су мени поверени. Али значи да, волећи свој народ, по мери љубави према њему, волим и друге људе. То је закон љубави.“ 

Уместо закључка –  Преподобни Јустин Ћелиски:


Не треба се варати: постоји и „дијалог лажи“, када преговарачи свесно или несвесно лажу један другога. Такав дијалог је својствен „оцу лажи“ – ђаволу, јер је лажа и отац лажи (Јн. 8, 44). А својствен је и свима његовим вољним или невољним сарадницима када хоће да помоћу зла остваре своје добро, да помоћу лажи дођу до своје „истине“. Нема „дијалога љубави“ без дијалога Истине. Иначе, такав дијалог је неприродан и лажан. Отуда и заповест христоносног Апостола: Љубав да не буде лажна (Рим. 12, 9).

Јеретичко хуманистичко дељење и раздвајање Љубави и Истине само је знак недостка Богочовечанске вере и изгубљене духовне Богочовечанске равнотеже и здравоумља. У сваком случају то никада није пут светих Отаца“.

(из „Хуманистичког екуменизма“)

 

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 27 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 46 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.