header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење митроп. Неофита поводом његовог саслушања на Синоду Кипарске Цркве Штампај Е-пошта
субота, 18 септембар 2021

 "Ја нећу делити народ на вакцинисане и невакцинисане"

        „За време заседања Светог синода Кипарске цркве, одржаног 9. септембра 2021. године, којим је председавао Његово Блаженство Архиепископ кипарски Хризостом (овде:), разговарали смо, између осталог, о борби против пандемије коронавируса и вакцинацији.

И доле потписани и други епископи сложили су се са предлогом Његовог Блаженства да своје неслагање можемо изразити на састанцима Светог синода, ако се не слажемо са одлуком већине његових чланова.

Но, током јавних иступања ћутаћемо, осим ако се од нас не захтева одговор. Наравно, и Ми ћемо изражавати сагласност са одлукама Светог синода, усвојеним већином гласова.

Осим тога, доле потписани је предложио председнику Републике Кипар да обезбеди испоруку нових лекова против коронавируса, специјалних моноклонских антитела у нашу земљу, у нади да ће се овај предлог применити што је пре могуће и да ће наши сународници добити прилику да приме ове лекове.

Ови лекови се већ користе у Сједињеним Државама и многим европским земљама и пријављено је да имају високу ефикасност против коронавируса, достижући 85% до 90%.

У закључку бих вам скренуо пажњу на чињеницу да људе не треба делити на вакцинисане и невакцинисане.

Његово Блаженство и Председник брину се о свим људима, вакцинисаним и невакцинисаним, а ја остајем митрополит за све: и за оне који су примили вакцину и за оне који су је одбили. Поново понављам речи које сам рекао током свеноћног бденија у част Светог Маманта 2. септембра 2021. године: „Нека се невакцинисани моле за вакцинисане, а вакцинисани за невакцинисане. Подржавајмо једни друге, и ова доброта привући ће милост Духа Светога, Христа Бога нашег и Бога Оца Небеског."

Што се тиче вакцина против коронавируса Covid-19 које су тренутно у оптицају, остајемо чврсто привржени ставовима које смо изнели у јавности и разматрамо ово питање с расуђивањем, без обзира на то што смо Ми у мањини.

 "Време је за ћутање и време је да се гласно говори."

С најлепшим жељама,

Митрополит морфски Неофит

Евриху, 9. септембра 2021. године

 

П. С. Наша иступања и проповеди наставиће се без помињања вакцинације.

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 


Извор: „Борба за веру“, "Трость Скорописца", https://www.romfea.gr/

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 13 октобар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.