header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Патријарх, Џони и Тома
Предраг Вучинић: Патријарх, Џони и Тома Штампај Е-пошта
недеља, 19 септембар 2021

 У бившој Југославији, а некако пред распад државе, по популарности у тадашњој назови је естради издвојили су се Џони и Тома. Тома Здравковић се појавио са лако певљивим хитовима, музика полушпанска, полутурска, а "стихови" крајње шунд орјентације: "Проклета је ова недеља...". Био је изразито склон пороку и греху: алкохоличар, коцкар...

Од медија је прозван и највећим српским боемом (да ли се Ђура у гробу преврће). Ипак за разлику од садашњих "естрадних уметника" покојни Тома није био роб новца, а и није никада пљувао по колегама нити је бестидно подвачио властима, а таквих данас нема. С друге стране Џони је бунтовни песник, али немирна природа је учинила да је био прилично склон лаким дрогама, а врло вулгаран у својим текстовима и јавним наступима. 

За поменуту двојицу практични Американци имају лепо објашњење: Добри су, али их нико не би пожелео за зета. 

Мени најзанимљивије код поменутих је да је њихов велики обожаватељ био и остао актуелни патријарх српски Порфирије.

Патријархов коментар на "Инстаграму" на филм о Тими Здравковићу

Велика љубав заборава нема. Недавно је честитајући политичку победу групацији у суседној нам Републици Хрватској Његова светост цитирао Џонија Штулића.

Патријарх је високообразован, прочитао сигурно многе књиге, да ли је могуће да није могао да за пригодан догађај нађе цитат из Светог писма, дела светих отаца, Црњанског, Дучића, Његоша, Светог владике Николаја, Светог Јустина ћелијског него је морао да потегне стих "kada zagreb izranja iz sna cekaju ga konduktera dva da ih poveze na remizu da razbiju lozom krizu". Сада је патријарх на свом новоотвореном Инстаграм профилу препоручио гледање филма "Тома" о блудном животу легенде наше естраде. Опет лепо је то да наш духовни вођа одлучи да стаду своме препоручи филм, али да ли је избор апсолутно комерцијалног филма, а коме је једини разлог снимања да се паре намлате прави избор. 

Портал "Борба за Веру" је много пута препоручио предивне филмове који на најлепши начин говоре о Вери православној, мени је некако најдражи "Острво", али има их много, све бољи од бољега. Не бих био ни мало изненађен да нам на свом Инстаграму у скорој будућности патријарх препоручи и неке иностране филмове: Супермена, Бетмена ... 

Народе српски и православни, да  ли да верујемо препорукама Инстаграма патријарха српског или онима на порталу "Борба за Веру", да ли да погледамо "Острво" или "Тому", да ли да се учимо на текстовима Џонија Штулића или Светог Николаја Велимировића, требало би да се одлучимо.

 Предраг Вучинић, Аустралија

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 септембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.