header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Наступ епископа бачког Иринеја на онлајн православној конференцији Штампај Е-пошта
четвртак, 23 септембар 2021

 "Представник Српске Православне Цркве учествовао на конференцији Светско Православље: примат и соборност у светлу православног учења"..."

Увод Уредништва:

Да не постоји „Борба за веру“, многи би помислили како у СПЦ све функционише како треба, „како царски ваља и требује“. Али, „Борба за веру“ је нека врста памћења СПЦ, па не дозвољавамо да се вестима које се објављују приступа лаковерно – без критичког става.

Тако је и са овом вешћу. Епископ бачки Иринеј, који сада заузима чврсте позиције кад је Фанар у питању, овде је деценијама био главни заговорник Фанара. Тако је, у последњој деценији 20. века, предавао Цариграду православну дијаспору, скупа са владиком браничевским Игњатијем. Објавио је главне студије архифанариоте и јеретика Јована Зизјуласа (Догматске теме 2009, https://www.patrijarsija-puo.rs/, Еклисиолошке теме, 2001. године https://eparhijabacka.info/arhiva/). Ту је и његова докторска дисертација (https://eparhijabacka.info/arhiva/), дочекивао оскврнитеља Вартоломеја на његовом еколошком путовању Дунавом, итд. До неког сукоба је дошло на критском антисабору 2016, када је бачки епископ напустио скуп и одлетео у Москву.

Ми свакоме желимо добро и спасење, покајање и обраћење истини Православља. Међутим, морамо бити опрезни, нарочито зато што наступ епископа бачког није објављен на званичним сајтовима Београдске патријаршије, већ га ми преносимо са руског сајта Русская линия .  Зашто се његово обраћање – а наступио је у име СПЦ -  крије од српских верника? Епископ бачки је – као што је познато - шеф информативне службе Београдске патријаршије, па чуди да свој реферат није објавио на свом сајту „СПЦ.рс“. У ову службу је, иначе - директно из Рима – недавно интронизован познати паписта свештеник Зоран Ђуровић, Буловићево духовно чедо, па је нејасно зашто он није објавио тако важно излагање свог шефа?

Уколико – којим случајем – на „СПЦ.рс“ нема места за текстове и чланке епископа бачког, ми га позивамо да их слободно пошаље на „Борбу за веру“. Ми ћемо их објавити. „Борба за веру“ је позната по слободи информисања, и овде су увек добијали простор и наши највећи опоненти. Једино је битно – вернике СПЦ не ускратити за истину.   

+ + +

Представник Српске Православне Цркве учествовао је на конференцији Светско Православље: примат и соборност у светлу православног учења" ...

16. септембра 2021. године на конференцији „Светско Православље: примат и соборност у светлу православног учења“ у онлајн-режиму говорили су архијереји Помесних Православних Цркава, међу којима и представник Српске Православне Цркве, епископ бачки Иринеј, чији је реферат био посвећен теми "Црквена аутокефалија јуче и данас", преноси "Патриархия.Ru."

Говорећи о додели аутокефалности од стране цариградског патријарха украјинским расколницима, владика Иринеј је нагласио:

 „Аутокефалија би требала бити потврда и укрепљење саборности и јединства Цркве, али је у ствари постала зид искушења и камен спотицања. Она не само да не служи јачању православне вере и расту тела Васељенске Православне Цркве, већ пре свега не служи пастирском сотириолошком старању о спасењу душа свих верника, већ, напротив, нажалост, данас се користи као оруђе и средство за рушење јединства Цркве са тенденцијом редефинисања православне еклисиологије.“

 „Канонски беспоредак, канонска анархија, уплитање и упад на канонску територију других Помесних Православних Цркава већ добијају своје жалосно квази-теолошко објашњење и оправдање“, истакао је владика Иринеј. - Пастирски аспект и сотириолошка перспектива делатности Цркве у свету постају неважни или се чак занемарују. Све се то дешава пред нашим очима, то данас показује тужан пример понашања Константинопољске патријаршије - наше Мајке Цркве, која је, нажалост, заборавила шта значе права мајчинска брига и љубав”.

 „Ситуација је врло трагична и опасна, али сигуран сам да и на дан Педесетнице и кроз читаву историју Цркве, Дух Свети руководи у Цркви. Спаситељ нас уверава да јој ни врата ада неће одолети, да је не могу победити и сигуран сам да ће доћи до неког решења. Јер, ако овај раскол потраје предуго, тада ће, нажалост, нови раскол, попут оног у 11. веку, бити неизбежан, а кривица ће бити на онима који су изазвали такав ракол. Дај Боже да се то не догоди и да се некако са временом ситуација залечи”, изразио је наду српски владика."

Извор: Русская линия

 Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 24 септембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.