header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Одржана литија свенародног сабрања у Смедереву Штампај Е-пошта
уторак, 28 септембар 2021

 У склопу буђења народа у Србији и борбе за опстанак, а уочи православног празника Крстовдана, Удружење грађана „Дедовина“ у недељу, 26. септембра у Смедереву организовало је Крсни ход свенародног сабрања за спас народа српског…

Окупљеној браћи и сестрама на централном градском тргу најпре се обратио председник удружења грађана „Дедовина“, Ђорђе Петровић, упућујући укратко на правила понашања током крсног хода и очитао молитву Архангелу Михаилу, Светом Георгију и Светом Николи. Потом је хор ‘Свети Роман Слаткопојац’ при манастиру Рукумија отворио литију песмом, као што ће песме православне и родољубиве пратити литију од почетка до краја.

 
 
 


Кренуло се, како доликује, са иконама и заставама светаца на челу колоне. Члан хора, Милан Николић, носио је прелепу икону Пресвете Богородице Тројеручице, а пред њом је био крст и барјаци са православним свецима:

Пресвета Богородица Тројеручица

Најлепше од свега јесте што је у литији било много младих људи. Нова генерација која, упркос стравичној пропаганди, зна где су јој корени и спремна је да их се држи. Поворку су поздрављали и они који нису могли да јој се прикључе:

 
 
 
 
 

Пошто ово није био политички скуп, уочљиво је било одсуство ‘званичних’ државно-корпоративних медија. То је, међутим, омогућило независним медијима и појединцима да ексклузивно пренесу информацију о буђењу Србије у Смедереву. Овај крсни ход испратио је и најјачи српски слободни медиј Србин.инфо, чији је уредник, господин Дејан Петар Златановић, директно стримовао догађај на своју ЈуТјуб страну:

Пролазак главном смедеревском улицом води до малог трга названом по историјском Карађорђевом дуду.


Ту је господин Петровић прочитао молитву покајања, а хор је поново отпевао сплет песама:

 
 

Литија се завршава на месту са кога је кренула – враћамо се на главни градски трг испред Саборног храма Светог Георгија и растајемо у нади да ћемо се ускоро окупити у још већем броју:

 

 
 

 

 


Блистало је Смедерево ове лепе септембарске вечери. Нада је пробуђена у ова депресивна времена, а то није мали подвиг.

Заслуге и захвалност иду пре свих на адресу организатора, Удружења грађана „Дедовина“ који су најзад учинили оно што је одавно требало чинити у Смедереву, затим хора „Свети Роман Слаткопојац“ при манстиру Рукумија, као и свих који су својим присуством увеличали овај догађај. И код нас је најзад стигао талас који је подигао српски народ у Црној Гори. То је добра гаранција за будућност.

 

 
          Извор: https://hive.blog/hive-
 
Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 28 септембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.