header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Архимандрит Сава Светогорац: Извор истинске радости не може бити тело, већ је то Дух Свети Штампај Е-пошта
четвртак, 14 октобар 2021

 Једна од највећих ђавољих обмана, помоћу које је он многе уловио у наше време, јесте заблуда да човек може примити радост од тела и бити срећан захваљујући свом телу. Отуда проистиче култ тела и телесне страсти, и човек пада у блуд, прељубу и све врсте прљавштине, коју је срамотно чак и именовати; разводи се и чини многе друге грехе.

 + + +

Данас празнујемо Светог Јована Богослова, који има много заслуга пред Православном Црквом и многа почасна звања: назива се Апостол и Јеванђељист; написао је Јеванђеље по Јовану, књигу Откривења, три Саборне Посланице. Био је вољени ученик и пријатељ Христов; био је наслоњен на Његовим грудима на Тајној вечери и Господ му је открио ко ће Га издати.

Просијао је у добротељи девствености, односно живео је непорочно и у највећој чистоти. И зато је Господ, коме је ова добродетељ посебно драга, поверио Своју Пречисту Мајку свом љубљеном и девственом ученику, Светом Јовану Богослову...

Целомудреност и чистота  састоје се у слободи од свих скверних и лукавих помисли, и скверних, лукавих жеља, као и од страственог погледа на друга лица, која оне изазивају. Зато је Господ рекао да је свако ко погледа жену са жељом, већ учинио прељубу с њом у срцу својему.

Једна од највећих ђавољих обмана, помоћу које је он многе уловио у наше време, јесте заблуда да човек може примити радост од тела и бити срећан захваљујући свом телу. Отуда проистиче култ тела и телесне страсти, и човек пада у блуд, прељубу и све врсте прљавштине, коју је срамотно чак и именовати; разводи се и чини многе друге грехе.

Наравно, постоје и многе друге заблуде, али ово је једна од преовлађујућих у наше време. Погледајте наше образовање, које је атеистичко и којим управљају демонски центри споља. Сав наставни материјал одређују ови центри који се боре против Православља и хришћанства. Они то раде намерно и савршено смишљено уче децу срамном предмету „сексуалног васпитања“, боље речено, чак ни децу, већ одојчад и децу основношколског узраста. На овом часу децу уче да радост долази из тела, из телесних задовољстава, из обожавања тела и његових функција - оних функција које причињавају задовољство човеку. Испуњавајући све хирове тела, и душа човека се материјализује и постаје телесна, овештала. Дух Свети се удаљује од ње. Из тог разлога је Божији гнев излио на старозаветно човечанство и дошло је до Потопа: А Господ рече: неће се дух мој до вијека прети с људима, јер су тијело, каже нам Свето Писмо (Постање 6, 3).

И из истог разлога дошло је до уништења Содома и Гомора. Из истог разлога започеће последњи страшни рат, Армагедон, у којем ће бити милиони и милијарде жртава и доћи ће до великог истребљења огромних маса људи, већине светске популације, након чега ће доћи крај људске историје и Други Христов Долазак. Како нам Свети Оци говоре, то ће се догодити јер ће превладати телесне страсти, или боље речено - неприродне телесне страсти, хомосексуалност и разне изопачености. Један од знакова скорог смака света биће повећање броја содомита на Земљи, кажу нам Свети Оци. И то се дешава у наше време.

Имајмо ово на уму како не бисмо упали у замку ђавола. Радост не потиче од тела, не од хране, не од телесних задовољстава, већ долази од Духа Светога. Плодиви духовни су - љубав, радост, мир и све остало што наводи Свети Апостол Павле (Гал. 5:22). Сви ти благослови које наша душа и душа сваког човека заиста желе јесу плодови и дарови Духа Светога.

Не заборавимо ово, браћо и сестре. Противимо се свом снагом (заједно и одвојено свако од нас) да се не потчинимо овој лажној идеји, која све више продире у човечанство - да живот може бити „срећан“ ако упаднете у телесне страсти, телесне грехе. Ова идеја нас позива да постанемо робови телесним задовољствима, или нас инспирише на законити брак, који ће у великој мери бити повезан са секуларним начином живота, што значи служење пожуди, љубав према новцу и сујети, трима главним страстима.

Не! Не смемо то да радимо, браћо моја хришћани! Хришћанин је онај који телесно живи на Земљи, али својом душом стреми ка животу на Небу. Хајде да се ми и на законодавном нивоу супротставимо свим овим безбожним програмима атеиста који предају нашој деци овај порнографски материјал (предмет), да би га проучавали, усвајали и примењивали у пракси.

Свети Козма Етолски је рекао: „Ви немате представу какво ће зло доћи из школа“, а испуњење овог пророчанства видимо у наше време. Ко би рекао да ће школе постати извор разврата и да ће децу учити неморалу? Супротставимо се заједно, и као родитељи и као грађани наше земље, да сви ти безбожни уџбеници не прођу. А ако су већ прошли, онда бисте требали овому стати на крај и вратити се назад. Као што је говорио Преподобни Порфирије Кавсокаливит: Сви назад! Морамо се сви вратити свом Предању, свом Православљу и свом душом прилепити за Христа, Источника радости и блаженства, Коме приличи слава свагда, сада и увек, и у векове векова. Амин.

Извод из проповеди од 26.9.2021.

 

 

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Извор: https://www.youtube.com/watch?v=Vz_wKCC_6R8

Преузето са: «Трость Скорописца»

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 14 октобар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.