header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Награда за злочин Штампај Е-пошта
уторак, 29 септембар 2009

Хрватска очекује да ће папа прогласити Степинца светим

        Кардинал Бозанић позвао Бенедикта Шеснаестог да идуће године дође на обележавање педесетогодишњице смрти кардинала Степинца

 

Од нашег сталног дописника 
          Загреб, 29. септембра – Пратећи протеклог викенда папу Бенедикта Шеснаестог у апостолском походу Чешкој, загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић позвао га је да идуће године посети Хрватску. Службени одговор се још не зна, али у Хрватској верују да ће се Свети отац одазвати тој жељи верника у Хрватској, који су три пута били домаћини његовом претходнику Јовану Павлу Другом. 

Штавише, уверени су да ће папа доћи у Хрватску, јер се 2010. године навршава тачно пола века од смрти кардинала Алојзија Степинца, којег католици у Хрватској сматрају једним од најистакнутијих римокатоличких посленика новијег доба, па се поводом тога припрема и велика свечаност. Уз то, не крију се жеље и очекивања да управо поводом тог јубилеја папа прогласи Степинца светим, за шта је према неким информацијама из саме цркве у Хрватској све спремно.

Наиме, пре 11 година, 3. октобра 1998, папа Јован Павле II је у најпопуларнијем хрватском светилишту у Марији Бистрици прогласио кардинала Степинца блаженим, што је у Римокатоличкој цркви први званични корак у уздизању некога на ниво свеца.

За коначни епилог – проглашење светим – према строгој процедури канонизације потребна су између осталог и најмање два потврђена и документована чуда, најчешће чудесна излечења која се могу директно повезати с особом која се проглашава светом. Кад је реч о Степинцу, то је урађено пре неколико година, па је 2007. тадашњи хрватски премијер Иво Санадер позвао папу Бенедикта Шеснаестог да посети Хрватску и наравно обави тај најсвечанији чин. Међутим, изненада је ствар пропала и испуњење тих великих надања је одгођено. Наводно чудесно излечени од леукемије свештеник Иван М. из Осијека је – преминуо.

Црква је тада кренула у тражење новог чуда чије остварење би се могло приписати Алојзију Степинцу, а како нагађају хрватски медији изгледа да је и то осигурано за свечано обележавање педесетогодишњице од његове смрти, па је још само потребан пристанак светог оца. Изван редова ове цркве, подсетимо, кардинал Степинац се у широј јавности доживљава као контроверзна личност због његових поступака током Другог светског рата, када је подржавао квислиншки злочиначки усташки режим и од њега добијао признања.

Р. Арсенић

[објављено: 30/09/2009]

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Hrvatska-ochekuje-da-ce-papa-proglasiti-Stepinca-svetim.sr.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 29 септембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.