header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Моћ графена: Научне вести из истраживачких организација
Моћ графена: Научне вести из истраживачких организација Штампај Е-пошта
четвртак, 21 октобар 2021

 Графенски транзистор, можда значи рачунаре који су бржи 1.000 пута

Следећи генерација, графенских транзистора на бази угљеника далеко би надмашили данашње од силицијума

Резиме:

Транзистори засновани на графенским тракама могли би бити много бржи, повећати ефикасност рачунарима и другим уређајима. Истраживачи користе магнетна поља за контролу протока струје.

+ + +

Универзитет Централне Флориде је део истраживачког тима који је развио транзистор на бази графена који би могао једног дана дати рачунаре који су хиљаду пута бржи а користе само стоти део струје у односу на данашње.

Рајан М Гелфанд, асистент професора на Факултету оптике и фотонике ”Цреол” (CREOL, THE COLLEGE OF OPTICS AND PHOTONICS), био је студент на Северозападном Универзитету када је почео да истражује концепт са још једним колегом, апсолвентом Јосефом Фридманом, који је сада доцент на Универзитету Тексаса у Даласу.

Традиционални транзистори на бази силицијума револуционирали су електронику са њиховом могућношћу да искључујете и укључујуте струју. Контролом протока струје струје, транзистори су омогућили стварање мањих радио апарата, телевизора и рачунара.

Како је овог месеца објављено у научном часопису ”Природна комуникација”, Фридман, Гелфанд и њихове колеге истраживачи теоризовали су транзистор следеће генерације који се не заснива на силицијуму, на траци од графена, дводимензионалног угљеничног материјала дебљине једног атома .

Њихови налази имају велики утицај унапређење електронике, брзине рачунара и управљањем великом количином података, рекао је Гелфанд, који је на УЦФ Факултету дошао 2015. године.

"Ако желите да наставите са напредовањем технологије, потребни су нам бржи рачунари да бисмо могли да покрећемо веће и боље симулације за науку о клими, за истраживање свемира, за Волстрит берзу. За тако нешто се не можемо више ослонити на силиконске транзисторе”, рекао је Гелфанд, директор, ”Нано Био Фотон” лабораторије ” на УЦФ-у.

Истраживачи су открили да би применом магнетног поља на траку од графена могли да промене отпор струји која протиче кроз њу. Магнетно поље се контролише повећањем или смањењем струје кроз суседне угљеничне наноцеви.

Повећање или смањење јачине магнетног поља такође би повећало или смањило проток струје кроз ову нову врсту транзистора, слично вентилу који контролише проток воде кроз цев.

Транзистори делују као прекидачи за укључивање и искључивање. Низ транзистора у различитим распоредима делују као логичка електронска кола, омогућавајући микропроцесорима да решавају сложене аритметичке и логичке проблеме. Брзина рачунарских микропроцесора који се ослањају на силиконске транзисторе већ годинама релативно стоји у месту, при чему је брзина углавном у распону од 3 до 4 гига херца.

Каскадна серија логичких кола заснованих на графенским транзисторима могла би произвести огроман скок напред, са брзинама које се приближавају опсегу тера херца, хиљаду пута брже од садашњих.

Она би била мања и знатно ефикаснија, омогућавајући произвођачима уређаја да смање величину технологије а повећају њену ефикасност, рекао је Гелфанд.

 

13. јуна 2017

Извор: Универзитет Централне Флориде (УЦФ)

https://www.sciencedaily.com/releases/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 21 октобар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.