header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Отац Дионисије Тамбакис о коронаверској јереси
Отац Дионисије Тамбакис о коронаверској јереси Штампај Е-пошта
субота, 30 октобар 2021

 У храму су чак и кључеви чудотворни

           Имали смо несрећу у наше време да будемо сведоци још једне опаке јереси која је напала нашу стварност, наиме јереси „заражавања“ или „инфицирања“.

Овај јеретички концепт тврди да објекти у храму, кроз које се Благодаћу Светог Духа врши наше освећење и спасење, захтевају дезинфекцију и посебан третман од стране човека. Нама усађују богохулну мисао да Господ није у стању да се брине о њима и зато морају деловати људи (хуманизам) да исправе Његову имагинарну несавршеност и очисте нечистоту...

Често се сетим једне забавне фразе коју је изговорило дете у летњем православном логору Никејске митрополије: „Након што држите сапун, не заборавите да након њега добро оперете руке“.

Ово је исто као да кажете: колуту за спасавање треба још један колут за спасавање, а сунцу треба осветљење...

Због оваквог размишљања све натприродно и ван граница чулног искуства бива избачено из Цркве, а сада примећујемо да на богохулној дезинфекцији инсистирају не само ватрени атеисти и непријатељи Цркве, већ чак и теолози и (авај!) чак и клирици који су годинама служили пред Светим Престолом.

Одслужили су небројено много Литургија, толико пута приступали Светом Причешћу... Зар после свега овога нису могли да осете и окусе бар мало благоуханија Христовог и да се бар мало приближе Небу?

Када ишчезавају благочестивост и простодушност (што је једна од компоненти светости), човек почиње да на све гледа рационално, европски, није у стању да схвати чудо и Свету Тајну. А ако размислите о томе колико је православна свест претрпела промене и трансформације од стране такозваних „неоправославних“ (односно новотараца – нап. „Борба за веру“) и верских идеологија „идућих у корак са временом“, онда постаје јасна појава таквог начина размишљања.

Пре неколико година разговарао сам са једном верујућом женом која је била парохијанка цркве Светог Георгија у Никеји. Разговарали смо о чудима Светог Арсенија Кападокијског, а она ми је причала о чуду о коме је сведочила њена бака, која је живела у раном детињству у Фарасу (Кападокија), где је у то време служио Преподобни Арсеније.

Једног дана за време вечерње, у храм је дошла мајка са малим дететом које није могло да говори. Чим је Преподобни Арсеније завршио службу и изрекао отпуст, узео је кључ од овог храма – древни тешки кључ од кованог гвожђа, који је за свог живота видео много богослужења – и овим кључем прекрстио уста детета. Дете је одмах оздравило и почело да говори, на велико изненађење и радост свих присутних, који су одмах прославили Бога за чудо које је Он учинио.

Ако чак и кључ од улазних врата храма постане благословени извор исцељења, онда још више – свети сасуди црквеног прибора који се користе за вршње Словесног Служења. И, наравно, Свештена лжица (кашичица), потопљена у Путир са Божанственим Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа, може силом Васкрслог Христа Бога да преноси и заиста преноси и шири чудесна и освећујућа дела!

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

            Извор: «Борба за веру» / «Трость Скорописца»

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 01 новембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.