header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Предраг Вучинић: Зашто је већина српских епископа вернија папи од хрватских бискупа
Предраг Вучинић: Зашто је већина српских епископа вернија папи од хрватских бискупа Штампај Е-пошта
понедељак, 15 новембар 2021
           Ситуација око пандемије је и у суседној нам Хрватској може се рећи слична као и у другим еврoпском земљама, па и Србији. Председник, премијер и влада су се ставили у потпуну службу рекламирања вакцине и натеривања становништва да "цијепиво" обавезно приме. Додатни разлог за Хрвате да приме спасоносно "цијепиво" је то што им и мајка Католичка црква, а чак и лично "Свети отац" препоручују вакцину као спас и објашњавају да сваки прави католик мора да се вакцинише.

У понељак је и председник Хрватске са супругом био у посети Ватикану и папи и објавио је да су у држави Ватикан сви "цијепљени". Али има и у Хрватској оних које називају "антивакцери" и који се обележавају као лудаци и противници државе. Они су се, као и у другим европским државама, одлучили на протест. Е сада долази до великог преокрета и изненађења. Врх Хрватске католичке цркве или тачније ХБК (Хрватска бискупска конференција) је са потписом свих врховних бискупа стала на страну протестаната! Значи против Светог оца! Католичка црква у Хрвата се тако отворено ставила на страну "антиваквера" и ево кратког сажетка из тамошњег тиска:

Podsjetimo, HBK je u petak poslala izjavu u kojoj kažu kako se "stvorilo ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti kod cijepljenja te da sve mjere moraju biti bez prisile i uvjetovanja, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu.

Tematiziranje gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja.

Одговор власти је био оштар па је председник чак изјавио да је црква овим изјавама извршила кривично дело. Црква се оштро напада са свих страна, ево само једног примера:

Umjesto poziva na čin ljubavi, kao što je učinio poglavar Katoličke crkve, vi s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora.

Хрвати нису своју цркву прозивали да чини кривична дела и да је без душе када су учествовали у геноциду над српским народом, а ни дада су зверски убијали у папским кажњеничким експедицијама одметнуте протестанте. Колико су верно служили папу и колико су у томе били крволочни лепо говори натпис на протестанској цркви у Немачкој : "Сачувај нас Боже куге, глади и Хрвата". Како то да се увек верна папи католичка црква у Хрвата сада окренула против ставова званичног Ватикана?

Било би ми занимљиво да на овај феномен прочитам објашњење неког образованијег и стручнијег, посебно у светлу тога да је и СПЦ у великој већини својих владика, скорашњи пример је несрећни Гргур, послушала позив папе, а ови његови из Хрватске нису. Баш чудно, бар за мене. 

Бојим се да се не схвати да имам имало симпатије према Хрватској католичкој цркви, али мени се чини да они показују за разлику од ових наших имају одговорност за свој народ. Какви год били ипак су ти бискупи учени и образовани људи, а верујем и да ван клера имају саветнике који су паметни, школовани, а и патриоте. Као животаиња која жртвије део свог тела у циљу опстанка (пример рака који откида своју штипаљку да би се ослободио) у ХБК су схватили да је опстанак народа изнад свега осталог, па чак и традиционалне вековне потпуне покорости Ватикану. Моја је прогноза да ће Ватикан као много пута у историји када је имао неки проблем са другачијим мишљењем да реагује оштро и да што бруталније у данашњим условима уништи ову побуну. Сетимо се чувених речи папског легата када му је војни командант приговорио да ако побију цео град убиће и невине. "Побите их све, Бог ће одабрати своје". Изгледа ми да је сличан сценарио из Ватикана спреман и за Хрвате, вакцинишите их све, а од умрлих ће Бог своје да препозна. 

Било је многих текстова који су говорили о томе да постоји "рат" између владара у сенци, масона и Ватикана, али вакцина је оголила истину да су сви они у истом строју.

 

Предраг Вучинић, Мелбурн

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.