header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Латини у страху од свињског грипа Штампај Е-пошта
недеља, 04 октобар 2009

Slovenci zabranjuju blagoslovljenu vodu

           Naputci uključuju preporuku da svećenik prilikom ispovijedi bude udaljen najmanje metar od osobe koju ispovijeda...
 

 

LJUBLJANA - Slovenskim katoličkim svećenicima i vjernicima preporučeno je da do daljnjega ne koriste blagoslovljenu vodu koja može biti izvor infekcije novom gripom, a iz istog će razloga svećenici prilikom euharistije hostiju u pravilu polagati na dlan, a ne izravno u u usta.

To su samo neki od desetak naputaka koje su slovenski biskupi prihvatili na prijedlog svog odbora za zdravstvenu pastoralu, a u suradnji s državnim zdravstvenim ustanovama.

Njima žele suzbiti mogućnost razvoja gripe na vjerskim okupljanjima ili prilikom vjerskih obreda, a u jesenskom razdoblju, kad će hladnije vrijeme pogodovati bržem širenju virusa, piše Hina.

Naputci među ostalim uključuju preporuku da svećenik prilikom obreda ispovijedi bude udaljen najmanje jedan metar od osobe koju ispovijeda, a u kontaktu s teško bolesnima i umirućima vjerskim se službenicima preporuča i nošenje higijenske maske.

Do daljnjega se preporučuje da se vjernici suzdrže i rukovanja na kraju mise, nego se umjesto toga samo pogledaju u oči i kažu: Mir s tobom. Inače je vjernicima preporučeno da se prilikom vjerskih okupljanja drže svih propisa koje preporučuju državne zdravstvene ustanove, u prvom redu da paze na higijenu ruku i da kašlju i kišu u rupčiće za jednokratnu upotrebu.

Vjerska okupljanja i hodočašća mogu se nesmetano nastaviti uz pridržavanje mjera opreza, a svećenstvu je preporučeno da u tim prilikama djeluju "na prevladavanju nepotrebnog straha" ili pak "nepravilnih i besmislenih postupaka i ponašanja" vezanih na kontrolu širenja nove gripe.

bitno.ba

Последњи пут ажурирано ( недеља, 04 октобар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.