header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Савети јеромонаха Јова: 7 правила како сачувати породицу
Савети јеромонаха Јова: 7 правила како сачувати породицу Штампај Е-пошта
субота, 20 новембар 2021

 Никоме о проблемима и искушењима у породици говорити не треба. Није етично говорити о  немоћима блиског човека. Најчешће супруга или супруг разговарају о болним проблемима, који су се појавили, са својим родитељима. Они траже подршку и утеху али им не пада на памет о томе, какву штету то доноси породици.


У родитељима се, као правило, рађа силно непријатељство према зету или снахи. Чак и тада, када се криза савлада, неповерење и ненаклоност родитеља остаје. Али чак ни са пријатељима и колегама о породичним проблемима расправљати не треба. Случајан и бескористан савет не пролази без трага, а погубно утиче на породицу. Корист може донети само беседа са искусним свештеником. Али његови савети не ослобађају супружнике од жртвености и смирених напора ради породичне среће.

Свакодневни живот представља неодвојиви део породичног живота. Како год да је скроман, чак и сиромашан, он НЕ може утицати на срећу породице. Породична лађа најчешће се разбија о оштро камење егоизма, самољубља, погубне страсти пијанства, нерада и супружанске неверности, а не свакодневног живота...

Ако се међу супружницима појавило болно неразумевање и неслагање онда се треба дубоко молити. Молећи се, важно је сву кривицу преузети на себе. Тада ће доћи свесилна помоћ Божија.

Најчешће се породица разара као резултат свађа, које се рађају од гордости и самољубља. Те страсти ослепљују човека. Неколико минута после скандала у души више сати остаје горчина. А довољно је, једноставно, љубазности и мудрости да се породични живот не затрује скандалима.

Пре свега, треба се усрдно молити да би Господ уразумио и помогао да се увиде истинити узроци породичног нерасположења. Када је мир у дому нарушен онда ни једна страна није способна да правилно оцењује себе и своје понашање. Настају и накупљају се увреде, које замућују мислене очи супружника. Нужно је, при оцени узрока, смирено преузети сву кривицу на себе и тада ће Господ умудрити таквог човека.

Научити своју децу благочешћу могу само они родитељи за којих је вера главни нерв живота. Деца веома добро осећају искреност и истину.

Родитељи морају јасно разумети  да је највећа драгоценост у дому – мир. Његово очување је најважнији задатак.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Извор: https://3rm.info/

Превод за "Борбу за веру": Д.В.

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 21 новембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.