header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Уредништво: Срамно: митрополија за - римокатолици против корона фашизма у ЦГ
Уредништво: Срамно: митрополија за - римокатолици против корона фашизма у ЦГ Штампај Е-пошта
четвртак, 02 децембар 2021

 У Црној Гори од 1. децембра важе нове епидемиолошке мере ради сузбијања ширења корона вируса, о чему смо писали још 16. новембра. У оквиру ових мера предвиђено је увођење националних дигиталних ковид пропусница, које ће бити потребне за боравак у унутрашњости угоститељских објеката, присуство културним и спортским догађајима, те за улазак у верске објекте, теретане, позоришне и концертне хале, саопштиле су недавно здравствене власти.

На званичном сајту Митрополије црногорско-приморске о томе нема никаквог саопштења. „Спутњик“ је пренео да су му у митрополији саопштили „да је њихов став о овоме изрекао отац Гојко Перовић током суботње бесједе у цркви Светог Ђорђа у Подгорици.

А да би нам Перовићева изјава у прилог корона - фашизма у ЦГ била јаснија, подсетићемо  најпре на нека недавна догађања чији је актер био Перовић.

Летос су историчар Чедомир Антић и његов Напредни клуб објавили су Тринаести извештај о политичким правима српског народа у региону. Први пут до тада, Антић се бавио и деловањем страних агентура у оквиру Митрополије црногорско-приморске. У том смислу Антић и сарадници су објавили да је свештеник Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, на челу “одређених кругова” који су “без много сумње повезани са ДПС-овом дуобком државом и одређеним страним обавештајним службама. Антић је кругове којима је Перовић на челу оптужио да су наметнули Здравка Кривокапића на чело листе коалиције “За будућност Црне Горе”, што је убрзо довело и до постизборне преваре у Црној Гори.

А о томе како су стране обавештајне службе преко Перовића изманипулисале литије и наментуле Кривокапића за премијера (а последице по Цркву у ЦГ сада видимо) уместо Бечића, прочитајте овде:

 http://borbazaveru.info/content/view/14654/37/

Подсећамо да је Јоаникије сменио Перовића са места ректора цетињске богословије, упркос заузимањима британске амбасаде:.

http://borbazaveru.info/content/view/14655/37/

Преместио га је у Подгорицу, на место – такође смењеног - проте Велибора Џомића. Фра Гојку је Јоаникије пронашао да је купио стан у Новом Саду у строгом центру града, вредном најмање 250.000 евра, за који није могао да објасни одакле му паре. Из врха Србије Јоаникију је било дојављено да је фра Гојко добио новац од Мишка Перовића и Жељка Ивановића из концерна „Вијести“. То је цена издаје за коју је фра Гојко добио Јудиних 30 сребрењака.

О томе смо писали 15. јула текуће године, уз ограду, знајући како ће се ствари даље одвијати: „Каже се да прича још није готова, и да ће вероватно фра Гојко бити позван на црквени суд. Но, пратићемо да ли ће ишта бити од тога.

http://borbazaveru.info/content/view/14578/77/

Као што видимо, од тога није било ништа. Криптокатолик Перовић не само да није позван на црквени суд, већ га је Јоаникије овластио да наступа у име Митрополије.

А шта је Перовић рекао о новим корона мерема у ЦГ:

Црквена заједница мора промовисати поштовање медицинских мјера против епидемије. Ко од нас мисли да те мјере не треба поштовати, нека такво мишљење задржи за себе…У заједници, на нашим сабрањима, морамо показивати ту врсту бриге и међусобне пажње која пази на све те мјере прописане од стране здравствених радника. Црква не смије постати мјесто из којег се шири прича да су здравствене мјере нешто сувишно и непотребно”, поручио је Перовић и додао да

ако неко од вјерника има неку дилему по питању мјера, а да су оне оправдане, „то онда треба да буде предмет његовог духовног разговора и савјетовања са пастиром“.

https://rs.sputniknews.com

Дакле, митрополија је преко фра Перовића аминовала све „медицинске мере против епидемије“ - маске, вакцине, па и дигиталне ковид пропуснице за улазак у храмове.

Што се тиче митрополита Јоаникија, по свему судећи, њему се „Фајзерова“ вакцина итекако примила. Криптокатолик и клептоман Перовић му је портпарол, а умирање од короне – по њему – је умирање „по Божијој вољи“!!!

У прошлу недељу, у беседи коју је изговорио на Светој литургији у Храму Светог  Николаја Чудотворца у Котору, о „вирусу“ и пратећим репресалијама причао округло па на ћоше, као човек коме су ум и воља паралисани. Дигиталне ковид пропуснице ни речју није поменуо. Ево шта је, између осталог, рекао:

Али би били много јачи да се мало обратимо Цркви, духовности, посту и молитви, дисциплини духовној. Били бисмо много јачи, много спремнији да помогнемо онима које захвата овај вирус. Наравно, треба да се чувамо, не поричемо ништа од онога што медицина прописује, једино смо опрезни, јер кроз сваку прилику хоће да се увуче политика или неки интерес, или ко зна шта. Морамо бити трезвени у сваком погледу. Болест хара, односи многе животе, треба да се чувамо, треба да имамо дисциплине, макар основне, да се не уносимо једни другима у лице. Па то није пристојно ни у оним временима кад нема никакве заразе…” и додао да се „осим те заразе умире се и умираће се и од других болести, Божија је воља”.

 https://www.in4s.net/mitropolit-joanikije-

Шта коментарисати кад један митрополит не зна разлику између Божије воље и Божијег допуштења?! Или зна, при чему је – за њега – корона болест по Божијој вољи?!

И док из Митрополије видимо пактирање за корона диктатуром, дотле су се римокатолички бискупи у Црној Гори изјаснили недвосмислено. Они су стали у одбрану слободе своје пастве, рекавши да "неће тражити од њих било какве доказе и исправе о здравственом стању":

 Zadnjih dana pristiglo je više upita od predstavnika medija u vezi sa stavom Katoličke Crkve o najavljenom zahtjevu da se na ulazu u crkve moraju pokazati nacionalne digitalne covid potvrde...

Katolička Crkva, kao dio društva ove zemlje, odgovorno i ozbiljno se, osobito preko Caritasa, uključuje i daje svoj doprinos u brizi za fizičko zdravlje svih ljudi. Isto tako ne zaboravlja svoje specifično poslanje brige za duhovno i duševno zdravlje svojih vjernika i svih bližnjih koji joj se obraćaju za pomoć. Ta briga za duše, što je specifikum Katoličke Crkve, pa i drugih Crkava i vjerskih zajednica, traži od nas da u ovim prilikama pandemije ne zaboravimo to svoje temeljno poslanje. Zato smatramo da bi društvo kao takvo trebalo prepoznati i uvažiti naše mišljenje…

Stoga nas iznenađuju odluke koje se donose bez prethodnih konzultacija s crkvenim poglavarima, tim više što duboko zadiru u vjersku slobodu i samu dobrobit vjernika...

Smatramo potrebnim naglasiti da nas zbunjuju i ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i provođenje donesenih mjera.

Katolički biskupi i svećenici, nasljedujući svoga učitelja Isusa Krista, ostat će vjerni svom pastirskom poslanju i pružati svojim vjernicima utjehu i okrjepu po svetim sakramentima, ne tražeći od njih bilo kakve isprave i dokaze o zdravstvenom stanju, držeći se, kao i do sada, korisnih propisa za suzbijanje korona virusa.

Цело саопштење римокатоличких бискупа у Црној Гори може се прочитати овде:

 https://www.jedro.bar/info/12027-izjava-katolickih-biskupa-crne-gore-

Неки наши читаоци из Црне Горе су се јавили и кажу да им до сада нису тражене ковид пропуснице приликом уласка у храм. А за даље... пратићемо шта се догађа и благовремено известити наше цењене посетиоце.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.