header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Забринутост Св. Горе због извесне издаје Православља Штампај Е-пошта
четвртак, 08 октобар 2009

Светогорски монаси забринути због предстојећег дијалога између Православних и римокатолика

Кареја, 7 октобар 2009. година

Image       Светогорско монаштво је иступило са званичном изјавом поводом сусрета Мешовите комисије за дијалог између Православних и римокатолика на Кипру у октобру ове године, преноси грчка агенција „Ромфеа“.

Свештени Кинот Свете Горе изразио је забринутост у вези са богословским питањима која су изабрана за разматарње на предстојећем сусрету. Своје мишљење Кинот је изложио у специјалној изјави која се сатоји из три тачке.

1. Током векова Света Гора је, благодаћу Исуса Христа, остала верна чуварка Православне Вере, коју су Божији проповедници, Апостоли, предали Цркви, а наши богоносни Оци са Светим Васељенским саборима пронели непромењену кроз векове.

2. Када смо сазнали да ће се на Кипру одржати сусрет Мешовите комисије за богословски дијалог између Православне Цркве и римокатолика, на којој ће се разматрати питање о „улози епископа Рима у јединству Цркве у првих хиљаду година“, наш Свештени Кинот иако и није знао тачан садржај предложеног дијалога, веома се забринуо, јер се папско првенство раније разматрало у контексту његовог одбацивања јеретичких догмата и његово световног карактера (државе Ватикан). Јединствени могућ услов за покретање питања о првенству је то, да се на сусрету разматра враћање римокатолика у Православну Веру и саборност Православне Цркве, а не „јединство у различитости“ догмата.

3.“Православна Црква јесте једина и јединствена, Света, Саборна и Апостолска Црква“ – изјавио је у Протатском храму (у Кареји, престоници Свете Горе) Његова Светост, Васељенски патријарх Вартоломеј 21. августа 2008. године у време посете Светој Гори. У то верујемо и ми и остајемо верни ономе што су проповедали наши Свети Оци.“

            08 October, 2009 by Станоје

http://www.sedmitza.ru/news/821514.html

             http://www.svetosavlje.org/vesti.php?action=fullnews&showcomments=1&id=836

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 08 октобар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.