header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: „Образ Светачки“ и „Очев дом“ - патријаршијска духовна тровачница и крађа наших текстова Штампај Е-пошта
недеља, 12 децембар 2021

 Смутна су ова времена, браћо и сестре. Преваре и лажи – одасвуд. И откуд им се најмање можете надати. Постоје људи у Цркви, који се лажно позивају на Образ Светачки, јер образ свој не саображавју Образу Светачком, бећ образу мамона. И таквима ништа није свето. Част је за њих мислена именица. Тако чини и уредништво издавачке куће „Образ светачки“ и „Очев дом“, којима су покровитељи патријаршијски духовни тровачи.

        Људи су разрадили бизнис: покупе текстове по интернету, понегде допишу свој коментар, упакују их  и – ето књиге! Али, да је само то, не би био проблем. Проблем је што они и краду.

Иначе, њиховим књигама отворена су врата свих црквених продавница, од патријаршијске – до најмање парохије. Рекламирају их новотарске епархије (рецимо, шумадијска: овде:) А како то? Па тако лепо. Они, заузврат, у те књиге, које су упаковане као православне, убацује разне екуменистичко-новотарске јеретике и фалсификате, које обичан верник ни не примети. Уђе у црквену продавницу, с поверењем, купи књигу, мислећи да је православна, јер су јој такве корице, а онда – нека му је Бог у помоћи, да га јереси и лажи са којима ће се суочити не одведу у погибао душе.

Али, о томе ћемо дати – даље у тексту - и неколико конкретних примера, да неко не би посумњао у наше речи.

Оно што се тиче директно „Борбе за веру“, то је крађа наших текстова од стране дотичних кућа, односно њиховог уредника и његових патријаршијских патрона.  И краду од нас већ дуго времена (умољавали смо их преко њихових сарадника да то не чине, али узалуд). Њима је „Борба за веру“ „алајбегова слама“, са које узимају шта хоће. Без питања. Нашу муку, наш зној, нашу борбу, човек узме без питања. Покупи текстове који му се допадају, убаци у своје књиге, не потпише извор и - ником ништа. Чак не нађе за сходно ни да пита. Да пошаље мејл са молбом за дозволу. Не. Последње што су урадили, јесте крађа наших текстова о грузијском патријарху Илији Другом, које су убацили у своју нову књигу о грузијском патријарху. И нема потписа да су их од нас узели, и нема потписа да смо их ми превели.

 А зашто?

Зато што онда не би могао да своје књиге диструбуира ни продаје преко Патријаршије, јер би га повезали са „Борбом за веру“, за коју је „Борба за веру“ стрептомицин и „глогов колац“.

Зато што је то патријаршијска екипа, која преко свештеника Ваје Јовића, који је рецензент књига „Образа Светачког“ и „Очевог дома“, води директно до Синода, у коме је секретар рођени брат Ваје Јовића, Саво Јовић. Библиотека „Очев дом“, чак се налази при „Верском добротворном старатељству Архиепископије београдско-кароловачке“. И, замислите, сви верници СПЦ финансирају приватно-патријашијску библиотеку „Очев дом“! И, приде, они покраду текстове са „Борбе за веру“, па се тако – успут – богате не само на рачун верника, него и на наш рачун. Ти исти патријаршијски пацови, утовљени од крви, зноја и меса српских верника и нас лично. Све док ми једва састављамо крај са крајем и успевамо да одржимо овај сајт само захваљујући неколицини наших донатора и надљудским напорима људи који овде раде.

Позната је чињеница да је најопаснија и најопакија она лаж која се меша са истином. А то, управо“ ради „Образ Светачки“ / „Очев дом“. Поред православних књига и аутора, они протурају и јеретичке, што је противуслуга Патријаршији што им је широм отворила врата својих књижара, магацина и свих цркава и манастира у СПЦ. Наглашавамо, да смо ми о томе раније већ писали, да не би неко помислио да тек сада о томе пишемо, јер смо љути што нас пљачкају. Ево неких примера.

 Онај ко неправославно, јеретичко или полуправославно тиражира то чини с предумишљајем или из незнања, или да би стекао материјлну корист. У овом случају, други разлог је искључен. Јер, сагледавајући свеопшти напад на Православље у СПЦ, логично је да је онај први разлог доминантан, те се кроз или путем злословних и душеразорних књига оно напада. А они који то намерно раде, да би њихово дејство било што разорније, издају и исправне заједно са књигама отровног садржаја, као што рекосмо.

Под маском „православности“, библиотека „Образ Светачки“  протура српским верницима јеретике екуменисте и новотарце као што су Александар Шмеман, Георгије Флоровски, архимандрит Софроније Сахаров, митрополит Антоније Сурошки Блум, митрополит Сергије Страгородски, митрополит Јеротеј Влахос (духовни син архим. С.Сахарова), који су, иако су били рукоположени и интронисани, писали, учили и радили, отворено или прикрито, против Православља. О њиховом правом лику, веровању и деловању писао је детаљно велики руски антиекуменистички сајт „Антимодернизам.ру“, који је посебно помињао београдску библиотеку „Образ Светачки“ као ширитеље јереси наведених клирика. А ко жели детаљније информације може тамо да их пронађе https://antimodern.ru/.

У јануару текуће године, писали смо – такође – о још једном новотарском фалсификату патријаршијско-приватне издавачке куће „Очев дом“. Тај фалсификат удара у темељ православног подвижничког опита – пост, који је – поред молитве – једино оружје којим се демони изгоне из човека, по речима Господа нашега Исуса Христа.

У њиховом издању Добротољубље за сваки дан 365 савета подвижничких отаца, дрзнули су се да фалсификују поуку Авве Евагрија о посту и пропагирају свој новотарски либерализам:

У њиховој књизи стоји написано:

“Пости сразмерно својој снази пред лицем Господа. То ће очистити твоје грехе и безакоња, душу ће ти учинити сталоженом и достојанственом, ум ће ти просветити, одагнати демоне и приближити те Богу. Дешава се понекад да нас снађе болест, и тада телесна немоћ изискује да једемо двапут, трипут и, чак, више пута, (дневно), и нека те због тога не смућује помисао. Нема потребе да своје телесне подвиге упражњавамо строго и у време болести. Можемо их, у некој мери, ублажити да бисмо што пре оздравили и изнова започели подвижничке трудове.  У погледу јела од којих се треба уздржавати Реч Божја не забрањује ништа, већ каже: "Нека вам буде за јело, све вам то дадох. Једите, ништа не испитујући" (1.Мојс.9,3;1.Кор.10,25). И још: "Не погани човека оно што улази у уста" (Мт.15,11). Према томе, нека уздржање од појединих јела увек буде дело наше слободне воље и добровољног подвига душе.  Авва Евагрије"

А шта је заиста саветовао Авва Евагрије: 

"ДОБРОТОЉУБЉЕ

АВА ЕВАГРИЈЕ

III

ОБРИС МОНАШКОГ ЖИВОТА ОД ЕВАГРИЈА МОНАХА У КОЈЕМ СЕ ИЗНОСИ КАКО СЕ ТРЕБА ПОДВИЗАВАТИ И БЕЗМОЛСТВОВАТИ

10. Нека твоје пошћење буде сразмерно твојој снази пред лицем Господа. Оно ће очистити грехе твоје и безакоња, душу учинити умереном, ум осветити, одагнати демоне и приближити Бога. Окусивши једанпут на дан, немој пожелети другог оброка, како не би имао много издатака и како не би помутио свој ум. Услед тога ћеш увек имати за добротворна дела, а и страсти телесне ће се умртвити. Ако се деси да ти дођу братија, те је потребно да једеш по други или чак трећи пут, немој да ти потамни лице нити се мршти, већ се пре радуј што си можеш да послужиш потреби братије. Једући по други или трећи пут, благодари Богу што си испунио закон љубави и што ћеш већ самог Бога имати као Старатеља твог живота. Дешава се понекад да нас болест или телесна немоћ приморају да једемо двапут и трипут и много пута. Нека те због тога не смућује помисао. Нема потребе да своје телесне подвиге упражњавамо строго и за време болести. Ми их можемо у извесној мери ослабити како би се што пре поправило здравље и ми опет почели са подвижничким трудовима. Реч Божија не забрањује ни једну врсту хране, нити наређује да се уздржавамо од било каквих јела: Дах вам све зеље. Једите и не смућујте се (Пост.9,3; 1.Кор.10,25). И још: Не погани човека оно што улази у уста (Мт.15,11). И тако, нека уздржање од појединих јела увек буде дело наше воље и добровољног подвига душе."

Наш читалац који је пронашао овај фалсификат у издању „Очевог дома“, написао је (овде:):

Овде је очигледна разлика између оног што је Ава Евагрије рекао и онога што је очерупано и одштампано у књизи “Добротољубље за сваки дан”. Ава говори о посту где се једе једанпут на дан, да је Господ дао сво зеље и да се не треба смућивати ако то прекршимо кад нам дођу пријатељи или мало ублажимо због болести. У осакаћеном издању говори се само о ублажавању и изостављена је кључна реченица из које се схвата суштина Авине дозволе за ублажавање поста, “Окусивши једанпут на дан, немој пожелети другог оброка, како не би имао много издатака и како не би помутио свој ум.” Ава је ово наложио као обавезно, а то се у књизи коју сам читао не помиње. Признаћете, ово је у данашње време, веома тежак подвиг и за здравог, а камоли за болесног.

 И ко зна каквих још јереси, лажи и фалсификата има у књигама „Образа светачког“ и „Очевог дома“. Ми, просто, не можемо све њихове књиге да прочитамо, али сматрамо да смо изнели довољно разлога за опрезност. Зато, апелујемо на правоверне - који њихове књиге продају - да их не продају пре него што их прочитају од првог до последњег слова. А они који те књиге купују, нека добро размисле – помажу ли на тај начин екуменистичко – новотарско – коронашку Патријаршију у Београду, која их, притом, за њихове сопствене паре, трује јересима.

 И, у закључку, ево једна слика за размишљање. То је једна од реклама за издања "Образ Светачки" / "Очев дом".  Зашто овде нема крста нити било које друге православне симболике, али зато има астрологије и окултизма -  сунце и месец са људским или већ чијим ликовима?! Шта ви мислите?

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 13 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.