header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Духовна поука старца Јефрема Аризонског: „Сада смо сви ми „тројкаши“ у односу на древне Оце“
Духовна поука старца Јефрема Аризонског: „Сада смо сви ми „тројкаши“ у односу на древне Оце“ Штампај Е-пошта
субота, 18 децембар 2021

 „Господе Исусе Христе, помилуј ме“.

„Пресвета Богородице, спаси ме“.

   Ако се будемо овако молили онда ћемо се, наравно, спасити. Не остављајте ову молитву. Она је веома једноставна и њу је даровао Сам Христос. Он је увидео да ми не можемо понети такве подвиге као древни хришћани. И рекао је: „Даћу им мању молитву“.

Један духовник (од оних старог кова) молио се Богу и говорио:

-Опрости ми Боже Велики. Нама је тешко понети подвиге древних отаца који су били „одликаши“ у духовном животу. Можемо ли се спасити ако се будемо подвизавали не тако силно, него за „четири плус“? (раније су они који су се подвизавали за „петицу“ или „пет минус“ спасавали а остали гинули).

-Можете, - одговорио му је Господ.

-Господе, а ако се за четворку будемо подвизавали – хоћемо ли се спасити?

-Да, - утешио Га је Господ.

-Господе, може ли још једно питање?

-Питај.

-А за четири минус? Или за три плус? Или за тројку?

После тога Христос је престао да му одговара.

Последњим нивоом остала је тројка.

То је био веома благочестиви човек. Један од оних старог поколења. Таквих више не можеш срести у наше време. Зато је Господ и спустио „прелазну оцену“.

   Сада смо сви ми „тројкаши“ у поређењу са древним оцима. Али када дође време и ми се нађемо у опасности то ће нам омогућити да избегнемо погибељ. Чак ако се неко подвизавао бар мало, за тројку, Он ће и такве пустити у Рај. Даље, ми се спуштамо све ниже, и проћи ће чак и „тројке са минусом“.

   Сада се опет вратимо на молитве о којима сам говорио. Ако станемо пред Бога Он ће рећи: „Ви немате никакве добродетељи“. Ми се морамо смирити. И молити се у свакој прилици.

Господе Исусе Христе, помилује ме. Господе Исусе Христе, помилуј ме...

Пресвета Богородице, помози ми. Пресвета Богородице, помози ми...

Помоли се пред спавање, а када се пробудиш онда опет. Све време читајте молитву Исусову. И на улици, и где год били... Ова молитва ће бити благопријатна жртва Богу, која ће нас привести спасењу.

 

           Повезан текст: Мироточе фотографије старца Јефрема и на Криту:

              http://borbazaveru.info/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.