header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Синод одузео Иринеју Добријевићу управу над парохијом у Њујорку
Синод одузео Иринеју Добријевићу управу над парохијом у Њујорку Штампај Е-пошта
среда, 22 децембар 2021

 ИСПИТУЈЕ СЕ ТРОШЕЊЕ НОВЦА ЗА ХРАМ НА МЕНХЕТНУ

Црквено школска општина Свети Сава у Њујорку и њена парохија одлуком Синода поверене су на управљање патријарху Порфирију. Синод је донео ову одлуку на јучерашњем заседању и навео да је то учињено како би се средило стање и превазишли проблеми, успоставио црквени поредак и јединство међу тамошњим парохијанима.

Овој одлуци претходило је обраћање верника из Њујорка и наводи да је у овој црквеној општини дошло до ненаменског трошења новца. Односи на релацији парохијана и тамошњег епископа Иринеја (Добријевића) кулминирали су и због начина на који се приступа обнови Храм светог Саве на Менхетну, а посебно новца који је прикупљен за цркву која је изгорела 2016. године.

Управљање црквеном општином у Њујорку и обнова храма били су тема и почетком децембра, када су тројица владика са простора Америке били на разговору са патријархом и Синодом у београдској Патријаршији.

Верници су изнели оптужбе на рачун владике Иринеја да је незаконито трошио црквени новац за обнову храма, а од патријарха и Синода затражено је да се ова општина изузме из надлежности епископа и преда на управљање патријарху. За СПЦ и њену епархију додатни проблем би био да се питање трошења новца и сукоб са владиком нађе пред судом јер је група парохијана преко адвоката упутила писмо упозорења владики. То по америчком закону претходи тужби.

Парохијани терете владику и то посебно за новац који су верници прикупили за обнову Храма светог Саве. Црквени органи, а како је незванично навођено обавиће контролу трошења новца верника за обнову храма као и зашто су трошкови са 3,6 милиона долара, колика је била предрачунска вредност, нарасли на чак осам милиона долара.

Неразумевање на релације владика-верници међутим, нису везани само за обнову храма у Њујорку већ и за постављање свештенства у појединим парохијама.

Српски храм на Менхтену, изграђен је у готском стилу пре скоро 170 година, а у власништву Српске православне цркве је од 1943. године. Храм је откупљен од Епископалне њујоршке цркве. Управо у овој цркви је 1943. године одржан последњи опроштај од великог научника Николе Тесле.

 

Извор: "Блиц"

Последњи пут ажурирано ( среда, 22 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.