header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Валентин Катасонов: Отворена завера у току – о неким изјавама Жака Аталија
Валентин Катасонов: Отворена завера у току – о неким изјавама Жака Аталија Штампај Е-пошта
четвртак, 30 децембар 2021

 Нека од открића Жака Аталија у интервјуима током 2020. вреди цитирати.

Ево, на пример, из његовог интервјуа (мај) јапанским публикацијама Sankei Shimbun и JAPAN Forward: „Криза је веома дубока. Ово је тек почетак. Чак и земље које су најмање претрпеле биће захваћене у најгорој глобалној рецесији у целом столећу.” Овде није погрешио. Рецесија светске привреде је, према прелиминарним подацима ММФ-а, прошле године износила 4,4 одсто.

Атали је уверен да се друштво може променити у задатом правцу: „У тренутној ситуацији рађа се свест о потреби за другачијим обликом друштва. Морамо да преусмеримо нашу привреду ка „индустријама оријентисаним на живот” као што су здравство, исхрана и хигијена, енергија, образовање, медицинска истраживања, вода, дигитална технологија, безбедност и демократија...

 „Речи о „економији живота”, „безбедности” , "Демократије" могу се стално чути од Аталија. Међутим, све је то само „у будућности“. Пре тога, мораћете да прођете кроз озбиљне невоље (покажите „алтруизам“), пристанете на ограничења демократије (самоизолација, изолација), па чак и на ратове – кибернетичке, економске и друге.

Треба се подсетити једне од најзвучнијих књига Жака Аталија „Кратка историја будућности“ (2006, руски превод 2014). Ово је ништа мање него прогноза развоја света за наредних пола века. У првој фази (до 2025. године) Америка ће изгубити улогу светског лидера, у САД ће почети унутрашњи сукоби, ова земља ће се претворити у обичну државу). Покушаји Кине и, можда, Европе да „замени“ Америку, неће се завршити ничим. Утицај ТНК (Танснационалних корпорација – нап. „Борба за веру“) ће се повећати, оне ће све више нагризати темеље националних држава, приватизујући државе. Све ће се завршити, обећава Атали, великим, дуготрајним, тешким светским ратом, а тек након тога ће настати нови праведни поредак. Међутим, Аталијева идеја о овом поретку је нејасна и он одбија да да гаранције будућег "раја".

У контексту онога што се данас дешава у свету, занимљиво је да Атали инсистира на следећем ставу: што више „алтруизма” (пристанка на ограничења) особа показује сада, то су веће шансе да будући рат неће бити превише тежак и човечанство ће видети жељени „рај”. Другим речима, подредите се принуди и бићете срећни.

А ево Аталијевих открића италијанском издању FarodiRoma (јул). Француски идеолог не крије радост што се светско реструктурирање у контексту „пандемије“ одвија успешно. Више од 2,5 милијарде људи прешло је на рад на даљину преко ноћи, рекао је он. Стога постоји нада да ће човечанство исто тако мирно прихватити и друге иновације. Сада је најважније извршити притисак на челнике власти, који су понекад успавани.

Атали је незадовољан чињеницом да власти уместо строгих наредби („принудни алтруизам“) покушавају да ублаже кризу упумпавањем новца у привреду. Ово спречава радикално реструктурирање: „Мислим да многи људи још увек не разумеју у потпуности шта се дешава. Мислим да су све западне земље и многе друге земље у различитим деловима света убациле толики новац на тржиште преко својих централних банака да ће... ово "маскирати" кризу у првој фази, одложити њене последице и натерати нас помислите шта ће се десити једноставно решење са једноставним новцем, али то уопште није случај."

Жак Атали је такође незадовољан чињеницом да власти многих земаља покушавају да спасу „мртве“ секторе привреде. Он предлаже да се сви ресурси концентришу на оно што он назива „економијом живота“: „здравствена заштита, образовање, исхрана, дигитални свет“. Као пример „мртвих“ индустрија, Атали говори о производњи аутомобила и авиона, предлажући да се квалификовани инжењери и други стручњаци из ових индустрија пребаце у секторе „економије живота“. Ово подсећа на резоновање покојног Збигњева Бжежинског у књизи Технотронска ера (1969), где је предложено што бржи прелазак из индустријског друштва у постиндустријско друштво са превагом услуга над производњом. Имајте на уму да „постиндустријско друштво“ и „економија живота“ нису производи фантазија. То су идеологеме иза којих се крију сасвим одређени циљеви.

У конструкцијама Жака Аталија, „економија живота” је суседна „економији рата”. Он нема јасну дефиницију „ратне економије“, али му је ово један од омиљених концепата. Може се претпоставити да под „економијом рата” овај масон-филозоф подразумева потпуно елиминисање модела економије, који се обично назива „либералним” или „тржишним”. Где је тржиште, тамо је демократија, а под демократијом су немогуће радикалне трансформације друштва. За ово је потребна диктатура. Жак Атали у низу својих књига и чланака наговештава да модел мобилизационе економије, створен у Трећем рајху, заслужује да се примени у савременим условима. Он се жали да ни у контексту „пандемије” власти нису смеле да своје привреде претворе у војно мобилизационе.

У закључку бих желео да вам скренем пажњу на интервју који је Жак Атали дао мексичкој новинској агенцији Цонфабуларио. Он је говорио о својој књизи „Кратка историја будућности” и навео главне фазе кроз које ће, како тврди, човечанство морати да прође у наредних пола века. Он је поновио да ће прва етапа бити пад Америке као велике силе. Према његовим речима, ова етапа је већ завршена. Ово је речено 26. децембра 2020; сходно томе, залазак сунца, према Аталију, наступио је пет година раније него што је предвидео у „Краткој историји будућности“. Међутим, главно је да је светско реструктурирање испред "распореда". У току је отворена завера.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / "Фонд стратегической культуры"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.