header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Опрез – о пророчанствима митрополита Неофита
Уредништво: Опрез – о пророчанствима митрополита Неофита Штампај Е-пошта
четвртак, 30 децембар 2021

Од пролећа 2020. године почеле су се, и на нашем сајту, преносити изабране проповеди, беседе и изјаве митрополита морфског Кипарске Цркве Неофита. Он се „појавио“ баш у данашње време када су православни хришћани жељни утехе од Господа која би им дошла преко њихових епископа и свештеника.

 Разуларене силе зла харају свуда по свету, намећу Антихристову диктатуру, али већина људи у мантији, позваних да говоре у име Христово, ћуте или се понашају као да не верују у Бога, него у корону и кризне штабове. Зато се ми радујемо сваком исповедничком гласу који се чује са било ког краја православног света.

Зато нам је било драго када смо видели јерархе попут митрополита Кипарске Цркве, Неофита морфског, који разобличава лаж коронистичког идолопоклонства, и позива правоверне да верују Христу, а не лажима светских сатаниста. Његов позив вернима, где год их има, да не филозофирају, него да се моле Богу и читају Псалтир, лепо је охрабрење  свима – и Грцима, и Србима, и осталим православнима.

Несагласност „пророчанстава“ митрополита Неофита са Светим Писмом и Светим предањем

Митрополит Неофит је, врло брзо, постао веома "популаран" међу православнима. Његове беседе и пророчанства ширила су се (и још увек је тако) друштвеним мрежама муњевитом брзином. Међутим, како је време пролазило, у „пророчанствима“ митрополита Неофита појављивале су се несагласности са Светим Писмом и предањем Цркве, како у њиховој садржини, тако и у начину њиховог преношења. Из тог разлога огласили смо се саопштењем у децембру 2020. године под насловом „О потреби опреза у наше дане – поводом садашњег исповедништва митрополита Неофита“ (овде:).

У том саопштењу смо првенствено указали да нам опрез налаже чињеница да је митрополит Неофит припадник Кипарске Цркве, која се држи – од Светих Отаца – проклетог папског (тзв. „новог“) календара.

МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ - НОВОКАЛЕНДАРАЦ

Трагедија грчких православних хришћана (а Кипрани су такође Грци ) састоји се у томе што су они, још пре једног века, углавном прихватили папистички или тзв. нови календар, који је увео масонски издајник Христа Мелетије Метаксакис, фанарски патријарх и упропаститељ јединства Цркве. Осим Јерусалимске патријашије, Свете Горе и Синаја, Грци су прихватили нови календар, да би угодили папизму и протестантизму.

Митрополит Неофит данас пласира „пророчанства“ углавном о пандемији, али никако да се дотакне питања узрока који до данашње апокалипсе довео. А почетак  апокалипсе јесте управо раскол који су у телу Васељенског Православља изазвале новокалендарске ЦрквеПреподобни Отац наш Јустин је јасно рекао:

«Заиста су почела апокалиптичка времена, јер изнутра из Цркве почињу да гоне свету, апостолску саборност. Много је немира посејао по православном свету „Свеправославни конгрес Цариградски“; немир сеје и Патријарх Васељенски по Светој Гори. „Васељенски“ чувар Св. црквеног предања – први је раскинуо молитвено јединство Православне цркве. Ако на данашњи дан ми славимо Св. Николу, Грчка црква га је славила пре 13 дана. Зар тиме није разбијена саборност молитве? Разбио је Васељенски патријарх. Господе, у име чега?“<<     

Дакле, Преподобни Отац наш Јустин мапира усвајање новог календара као почетак апокалипсе, а новокалендарце жигоше као „прогонитеље свете апостолске саборности“.

Нови календар (проклет од стране источних патријараха овде: је водио у екуменизам, раскол и богослужбену реформу, које су се, као зараза, проширили и по свим Помесним Црквама.

ВРЛО ЗНАКОВИТО – ВЕЋИНА „ПРОРОЧАНСТАВА“ ЗБИВА СЕ КОД НОВОКАЛЕНДАРАЦА!

И сада, пажња! – скоро сва данашња пророчанства појављују се управо код Грка – у Грчкој или на Кипру! (изузимамо Свету Гору, која се држи старог календара) Врло је индикативно да их Бог не шаље, рецимо, кроз исповедничку Грузијску Православну Цркву, која на челу са својим светим патријархом Илијом Другим одстојава Православље у његовој пуноћи, без и јоте измене (Грузијска Црква, чак, није ни члан свејеретичког „Светског савеза цркава“, за разлику од Грка).

И као врхунац „пророчанстава“ митрополита Неофита, он ових дана држи беседу у којој каже да се неком човеку на Кипру јавио – ништа мање – него сам Христос и упутио нову пороку!

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА НЕОФИТ НЕ ЗНА КО СУ, ЗАИСТА, БИЛИ АТАНАСИЈЕ И АМФИЛОХИЈЕ?

И немогуће је не поменути, да митрополит Неофит "светим људима" и "врховним епископима" СПЦ, назива највеће екуменисте, новотарце и рушитеље Српске Цркве - покојног епископа Атанасија Јевтића и митрополита Амфилохија Радовића! - у клипу на "Ју тјуб" каналу "Агиорит Агиорит" који га пропагира! ЗАР ЈЕ МОГУЋЕ ДА МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ, КАО ЧОВЕК КОЈИ ПРЕНОСИ БОЖИЈЕ ПОРУКЕ  (или бар мисли да чини) НЕ ЗНА КО СУ БИЛИ АТАНАСИЈЕ И АМФИЛОХИЈЕ И КАКВУ СУ ШТЕТУ НАНЕЛИ СРПСКОЈ ЦРКВИ И ЊЕНИМ ВЕРНИЦИМА? ИЛИ, МОЖДА, ОН ТО ДОБРО ЗНА?!

 

Промашаји пророчанстаВА митрополита Неофита

Промашај "пророчанства" митрополита Неофита:

епидемија короне ће се завршити у мају 2021. године

Оставићемо за тренутак ову нову његову објаву, и скренути пажњу да је митрополит већ направио крупан промашај у својим пророчанствима, али – на жалост – мислимо да су готово сви његови пратиоци на „Ју тјубу“ то заборавили. Он је, у фебруару 2021. године,  изјавио да ће се епидемија короне завршити у мају 2021. године:

„Када се у мају заврше перипетије са коронавирусом, доћи ће друге перипетије“.

„Након пар дана позвао ме један Божији човек и пренео следећу поруку... Њега веома поштујем, он има осећај и неба и земље, он је од оних који ме руководе и исправљају кад чиним грешке...“

КО СУ „СВЕТИ ЉУДИ“ ЧИЈА „ПРОРОЧАНСТВА“ ПРЕНОСИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ?

Оно што овде желимо прво да истакнемо, а што је карактерстично за пророчанске објаве митрополита Неофита, то је да он увек преноси пророчанства других лица. Односно, у овом случају, Бог шаље пророчанства преко трећег лица, које је управо митрополит Неофит. Ово је врло необично и непознато. У Старом Завету Бог своје поруке људима шаље преко пророка, па тако имамо  4 велика и 12 малих старозаветних пророка. Бог, дакле, даје поруку пророку, а он се лично појављује и преноси је онима којима га Бог упућује. Код Неофита видимо супротно. На овај начин, он уноси додатну дозу мистификације у своја пророчанства, тиме што се позива на „свете људе“. Притом, они су свети по његовом суду, али се њихова светост не може проверити. Пратиоцима митрополита Неофита остаје само да му верују да то заиста јесу „свети људи“.

 >>Позвао ме је тај човек из Грчке (из места у коме борави), и рекао ми је: „Није ми показао Бог ништа у вези са вакцином да ли треба да је примите или не, али ми је открио у вези са вирусом... корона вирусом који прети човечанству“. Рекао ми је речи пуне наде унутра... „Овај корона – вирус (обратите пажњу на ове две речи)  ускоро и изненада биће угашен“. Ускоро и нагло Христос ће (га) искључити! Тако ми је рекао. Понављам: „Ускоро и изненада Христос ће га угасити“.<<

Из горњег пророчанства апострофирамо следеће:  „свети човек“ из Грчке каже да му је поруку дао – нико мањи – него Бог. Али, обратимо пажњу! – Бог овом тајанственом грчком пророку не говори ништа у вези вакцине, да ли људи треба да је приме или не! Оно што је за људе питање живота и смрти, и на Земљи и у вечности, Бог оставља без одговора, и само шаље „сладуњаву“ наду да ће вирус ускоро престати. Оваква, наводно Божија порука, свакао погодује вакцинашком лобију – пророкујте ви да ће пандемија престати, али не пророкујте о примању односно непримању вакцина. Тако да овде имамо пророчанство сасвим у складу са провакцинашким ставом отпадничке Грчке Цркве.

ЈОШ НЕСАГЛАСНОСТИ СА УЧЕЊЕМ ЦРКВЕ

Митрополит Неофит прориче да ће корона проћи, па ће доћи Трећи светски рат, а онда наступити мир и проповед православне вере целом свету (овде:) (није само рекао ко ће извршити ту православну мисију целом свету - вакцинисани јеретик Вартоломеј или сенилни Зизиулас?). Тога нема ни у Светом Писму ни у Светом Предању. Мирополит је, саветујући читање Псалтира у сваком месту, рекао да се то чини

„све док не дође мир у свету, и не само да се заустави болест...“

Он каже:

„Знаш ли када ће доћи мир? Мир ће доћи када се заустави Трећи светски рат, који је већ почео, и он се делић по делић већ одвија. Дакле, када се заустави – а зауставиће се у неком тренутку, интервенисаће Христос изненада. И болести ће стати, и земљотреси ће стати и потапања и ратови“ и онда ће наступити православна мисија у свету.

Ни ово „прорицање“ није у складу са предањем Цркве, које каже да ће после светског рата и стравичних патњи, доћи Антихрист као лажни миротворац, који ће гледати да превари и изабране. Лажни мир који ће наступити у целом свету, биће једно од највећих лажних чуда која ће учинити Антихрист. Зато тај мир неће бити знак процвата вере, већ сигуран знак краја. „Јер кад кажу: Мир је, и нема се шта бојати, онда ће изненада напасти на њих погибао као бол на трудну жену, и неће утећи” (1. Сол. 5,3).

А лажни мир Антихристов наступиће тако што ће му се државе истомишљеници приклонити, а непокорне он ће војно покорити.

НОВО ПРОРОЧАНСТВО О ЈАВЉАЊУ ХРИСТА ЧОВЕКУ НА КИПРУ

И на крају, као што рекосмо на почетку, на „Ју тјубу“ се појављује нови видео, у коме митрополит Неофит износи сензационалну вест – да се „неком благочестивом човеку на Кипру јавио сам Христос“! Опет се, дакле, Бог јавља код новокалендараца, и опет остајемо ускраћени за информацију ко је тај човек који се удостоји да му се јави сам Господ Исус Христос. У својој поруци Христос каже „мистичном човеку“: „Зашто се данашњи хришћани боје епидемије? Чега се плаше ако и умру? Па ја сам победио смрт! Зашто сам био распет? А пре тога, зашто сам постао човек, од Бога – што јесам? Зашто сам после био разапет? Зашто сам умро? И то заиста таквом смрћу, на крсту! Да бих победио вашу смрт! Да бих победио ваш грех! Да бих победио ђавола који вас тиранише!“ На ову Христову поруку, митрополит се даље надовезује својим речима из догматике о оваплоћењу и оприсутњењу Сина Божијег на свакој Светој Литургији, о краткоћи и пролазности овога живота...  Даље човек пита Христа зашто није укунио физичку смрт и страх од ње, на шта му Христос одговара да то није учинио, да не би укидањем смрти укинуо и слободу човека, јер жели да га људи добровољно следе.

У разговору тајанаственог човека са Кипра са Христом, не запажамо никаква догматске неисправности. То је порука да се људи не боје смрти, јер је Господ Исус Христос победио смрт.  Али, врло је необично да се Христос јавља да би људима пренео нешто што пише у сваком катихизису Православне ЦрквеУ поруци Христовој нема оног застрашујућег и опомињућег обраћања које видимо у Новом Завету: „Иди и не греши више да ти не буде што горе“ или: „Ако се не покајете, сви ћете тако изгинути“. Позив на покајање једва да се назире у поруци коју митрополит Неофит преноси као Христову. Она се само назире у речима „да се очистите и да заволите и своје непријатеље“.

ЗАШТО У ПРОРОЧАНСТВИМА МИТРОПОЛИТА НЕОФИТА НЕМА БОЖИЈЕГ ПОЗИВА НОВОКАЛЕНДАРЦИМА ДА СЕ ВРАТЕ СТАРОМ КАЛЕНДАРУ И ИЗЛЕЧЕ РАСКОЛ КОЈИ СУ ИЗАЗВАЛИ?


Но, опет је чудно да Христос не позива новокалендарце Кипране да се врате светоотачком календару, којим се Богу служи и у Царству Божијем. Нема позива да одбацивањем папистичког календара излечи тежак раскол у телу Православне Цркве и тиме излечи и један од главних узрока данашње пандемије, свеопште отпадије и апокалипсе.

МЕДИЈСКА ПОПУЛАРНОСТ – РЕКЛО БИ СЕ – ЧИНИ СВОЈЕ

Уз сво дужно поштовање за веру и проповеди митрополита Неофита, за његово исповедништво, за прогон који доживљава од вакцинашког врха Кипарске Цркве, за његово непризнавање украјинских расколника, за савет људима да читају Псалтир, ипак – рекли бисмо - медијска популарност чини своје. Митрополиту Неофиту су Кипарска Црква и држава забранила да говори против вакцина, и он то поштује. Међутим, чини се да се митрополит навикао или „навукао“ на сензанционализам. Недавно смо прочитали верско-психолошко објашњење једног руског свештеника како је „пао“ некада највећи мисионар у Русији, протођакон Андреј Курајев, за кога је чак и блаженопочивши владика Данило Крстић говорио „благо Русији што има таквог теолога“. Тај руски свештеник каже за Курајева, који је сада рашчињен, да му је медијска популарност завртела ум. У ери интернета и друштвених мрежа, он је почео да тежи све већем и већем сензационализму како би задржао пажњу људи. Почео је да „јури“ лајкове, што га је довело до многобројних светогрђа и јереси. Ми не желимо такав пут митрополиту Неофиту, и за бившег протођакона Андреја Курајева треба се молити да се покаје и врати Цркви. Нарочиту одговорност има брат који на српски језик преводи беседе митрополита Неофита и поставља их на „Ју тјуб“. И он је изложен опасности да му лајкови заврте ум, а притом се од великог броја лајкова на „Ју тјубу“ може и зарадити неки новац. Но, не сме се заборавити да је Господ Исус Христос рекао да је „душа претежнија од тела“.

НОВОКАЛЕНДАРСКА „ПРОРОЧАНСТВА“ ПОДРИВАЈУ НАШУ ВЕРУ

Зато молимо наше читаоце да буду крајње опрезни, јер пророчанства која нам долазе из новокалендарских Цркава подривају нашу веру - која је и вера светоотачка - у неприкосновеност нашег старог, православног календара. Наши читаоци нам се јављају на мејл и питају: како то да се Бог јавља толико често новокалендарцима, није ли то потврда исправности новог календара?

Наравно да није потврда исправности новог календара, јер су – као што смо горе показали – ова пророчанства под великим знаком питања. Јер, на новокалендарцима је и даље проклетство, које су на њих бацили источни патријарси 1583. године, годину дана након увођења папског Григоријанског (тзв. новог) календара:

НОВОКАЛЕНДАРЦИ СУ ПОД ПРОКЛЕТСТВОМ

>>...Из старог Рима су дошле извесне особе које су тамо научиле да мисле као латини. Страшно је што будући Византинци (тј. Грци), рођени и одрасли у нашим крајевима, не само што су променили веру, него се још боре против православних и истинитих догми Источне Цркве које је сам Христос, са божанским Апостолима и светим саборима, предао нама. Изопштивши ове, дакле, као покварене чланове, ми наређујемо:

7. Ко год не следи црквене обичаје проглашене од стране седам Васељенских Сабора, Свету Пасху и календар које су они добро установили за нас да их следимо, него жели да следује новоизмишљену пасхалију и нови календар безбожних, папиних астронома, па противећи се жели да одбаци и уништи учење и обичаје Цркве које смо примили од наших Отаца - нека свако такав има анатему и буде изван Цркве и ван заједнице верних.<<

НЕ ПАСТИ У ПРЕЛЕСТ, И НЕ ПРЕДАТИ СЕ ДУХУ ПОГАЂАЊА БУДУЋНОСТИ

Драга браћо и сестре,

Нико у православљној вери није и не може бити безгрешан, осим Духа Светога. И ми, са овог сајта, позивамо све вас да будете опрезни – свачије ставове морамо проверити светоотачким учењем и предањем. Ми никад нисмо тражили да и наш сајт сматрате безгрешним и савршеним – напротив.  И нама се дешавало да - по људској слабости, будемо преоштри. Али, најважније је  не пасти у прелест и не предати се духу погађања будућности.

ИСТИНСКО ПРОРОЧАНСТВО – ПРОКЛЕТСТВО ЋЕ ПРОЖДРЕТИ ЗЕМЉУ

Шта ће бити, зна се још из Старог Завета.

Тужиће земља и опасти, изнемоћи ће васељена и опасти; изнемоћи ће главари народа земаљскога. Јер се земља опогани под становницима својим, јер преступише закон, измјенише уредбе, раскидоше завјет вјечни. Зато ће ПРОКЛЕТСТВО ПРОЖДРИЈЕТИ ЗЕМЉУ, и затрће се становници њезини; зато ће изгорјети становници земаљски, и мало ће људи остати“ (Ис. 24, 46).

То је, дакле, истинско пророчанство.

БУДИМО ОПРЕЗНИ, ОПРЕЗНИ И СВАГДА ОПРЕЗНИ И ПРИНОСИМО, ПО СИЛИ СВОЈОЈ, ПОКАЈАЊЕ И ИСПОВЕДАЊЕ ГРЕХОВА СВОЈИХ БОГУ. ТО ЈЕ ЈЕДИНА НАДА.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( петак, 31 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.