header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Опет прети Атанасије Ракита
Опет прети Атанасије Ракита Штампај Е-пошта
уторак, 11 јануар 2022

 Данас у 10 часова у просторијама Владичанског двора у Пријепољу одржан је састанак са једним делом свештенства и монаштва Епархије милешевске. Тема састанка је био отац Нектарије из манастира Давидовице, угледни и честити домаћин Љубиша Бабић звани "Чувени" из Пријепоља и сајт "Борба за веру".


Ми нећемо износити све детаље овог разговора, само неке нама битне. Постоји и цели снимак разговора, па ћемо га објавити у скорије време, да народ види како се Атанасије Ракита опходи према својим свештеницима.

На овом састанку, Атанасије Ракита се највише окомио на угледног и високопоштованог архимандрита Нектарија из манастира Давидовице. Смета Атанасију Ракити што одређени парохијски свештеници зову у помоћ оца Нектарија када их треба мењати на парохији. Наравно и на овај начин ти свештеници помажу оца Нектарија и манастир Давидовицу. Јер овај манастир, поготово зиме, слабо је посећен. Забранио је Атанасије Ракита оцу Нектарију да напушта свој манастир и да посећује друге манастире, а поготово Милешеву. А све је почело од тога што је отац Нектарије на Св. оца Николаја боравио у дому доброг и честитог Србина Љубише Бабића званог "Чувени" и освештао и пререзао славски колач. То је највише наљутило пријепољске попове, јер Љубиша је угледни домаћинин и он добро плати. А сад плаћа оца Нектарија, а не њих. Све им дирај, само паре не. Јер ту су најслабији. И због тога оцу Нектарију то не могу да опросте, па су одмах похитали да се жали свом "баби" Атанасију Ракити. Једини који је стао у одбрану оца Нектарија јесте дивни и добри отац Николај из манастира Куманице. Очекивати је да је и он следећи на удару. Од Атанасија Раките је све могуће.

Идемо даље. Чуо је Атанасије Ракита да је брат Љубиша упутио неке псовке на његов рачун, па ће на основу Устава СПЦ санкционисати брата Љубишу Бабића. Тужно и жалосно од стране Атанасија Раките.

И на крају. Шећер увек иде на крају. Запретио је Атанасије Ракита свим свештеницима да ће их новчано казнити по 20.000,00 динара ако буде било шта изашло на сајту "Борба за веру". Па је онда рекао да он не прати сајт "Борба за веру" јер ту нема ништа паметно да се види. Али ипак је запретио! А по исказу оца Г.К., Атанасије Ракита редовно прати рад сајта "Борба за веру" и није му баш пријатно када се о њему пише.

И шта на крају да му кажемо, кад знамо да (не)прати сајт "Борба за веру". Ми ћемо овако простим језиком да му се обратимо.

Драги наши Владико,

Уразуми се човече Божији, да ли видиш докле си се ниско срозао. Хајде што си себе срозао до те мере, срозао си и ову нашу напаћену епархију милешевску. Устао си на једног дивног и угледног архимандрита. За оца Нектарија нема ко није чуо. Пола Српске цркве зна за оца Нектарија. Најбоље литургичар и познавалац Типика на нашој епархији. Да зло буде веће и од тебе боље зна и типик и литургију! Неколико владика, а један од њих је и владика Јован шумадијски, позива на сваком кораку да оца Нектарије дође код њих у епархију. Нико ни од Срба ни од муслимана нема лошу реч да каже, само су се нашли твоји попови паметни да нешто кажу лоше о оцу Нектарију. Боли их то што му Љубиша плати и претплати, а не даје њима. Како се тај Игор не боји Бога и да ли он верује у Бога. Две градске парохије опсужује и опет је гладан. Којем Богу он служи? Окрени се око себе и види шта ти твоји сарадници раде. Зар ниси свестан да ћеш ти због њих добар цех да платиш. Уразуми се човече!!! Сакупљаш локалне трачеве и на основу тога некоме претиш. Претиш Љубиши да ћеш да га санкциониш из Цркве и позиваш се на Устав. Ти који се неморалан и који имаш жену и децу. Ти ћеш неком да судиш. Ми да само на твом месту, покрили би се и ћутали.

Смири се човече Божији, видиш да из дана у дана долазиш у све већи сукоб са свештенством и народом. Неки дан си напао добру и честиту мати Ану са Јабуке. Само зато што је тражила мало чешће да има литургије у манастиру. А ти си је напао и запретио да неће имати Литургију. Такав си хаос направио и то уочи њене крсне славе. А све си крив ти и твој алкохол. Контролиши се мало. Сад си устао и на верујући народ. Мислим да си се сада у струјно коло ухватио. Неће ово на добро изаћи. Немој да се изненадиш ако се народ дигне, а народу је већ доста тебе и твојих попова. Неће ти ни председник општине Бабић помоћи, којег зовеш за сваку ситницу да те спашава од народа. А он добар човек, да нам се не смеју муслимани, зове и моли наше Србе да умире ствар. А све ти то закуваш. Ти и твоји попови. Па народ ти су у оче смеје и збијају шале на твој рачун. Шта ти то треба?! Буди макар један дан господин.

Приближава се мај. Доће и тај дан (заседање Сабора). Иако си се хвалио да те чува Америчка амбасада и да ти нико не може ништа, не заборави, да ти је народ омрзнуо и да те преко ноћи могу протерати. Пуна су ти уста "Мир Божији Христос се роди". Уместо да мириш и духовно подучаваш народ ти ствараш додатне свађе и немир међу свештенством и народом. Страшно. Радо би ти персирали да имаш макар и трунку достојанства и вере.

И да ти кажемо и ово. Не бојимо се твојих казни. Казни нас 7 пута по 20.000,00 динара. Издражали смо ми и горе, па издржаћемо и тебе.

Огорчено свештенство

Последњи пут ажурирано ( уторак, 11 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.