header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Код Грка полупразни манастири, код нас пуни, а све нека "виђења" код њих?
Код Грка полупразни манастири, код нас пуни, а све нека "виђења" код њих? Штампај Е-пошта
среда, 12 јануар 2022

 Христос се роди!

Драга браћо и сестре из Уредништва „Борбе за веру“,

Хвала за текстове о фанариотском деловању преко You tube канала „Агиорити“ (овде: и овде:). Искрено, био сам почео да пратим тај канал. Од почетног ентузијазма, преко увида у садржину, дошао сам до - доста! Мислио сам да је то православни канал, пише ћирлицом, наслови на ћирилици, прича оно што желим да чујем и сл. Али, онда сам приметио да се ништа не остварује нити ми делује реално (нестаће континент цео, па то би била катаклизма, не би било људи и технике за глобални рат наредних 10 хиљада година), већ више погађачки...

И мени се било појавило питање, како то тако учестало само Грцима долазе виђења... И, ето, разоткрио се... 

Са Оцем из једног нашег манастира код Параћина сам путовао по Грчкој. Више пута, и код Светог Герасима, и Светог Дионисија закинтошког, и код Светог Дионисија олимпског, код Светог Димитрија у Солуну, цркве нису баш биле препуне, има људи, већином старијих генерација (кад Светог старца Пајсија има људи редовно, али они имају то време примања посетиоца, али увек буде пуно људи, слава Богу за то).

Док код нас у манастиру Светог Саве у Кувеждину, чик уђи ако закасниш, у манастир Покрова Пресвете Богородице у Лешју исто тако.  У манстиру Пребражењу у Овчарско-кабларској клируси исто тако. У манастиру Рукумији исто тако. А за манастир Светог Зосиме и Јакова у Туману, прокушај да уђеш (не говорим сада о служби и сл. или о комерцијализацији, јер људи тамо приступају са вером! Благодат је у цркви, а свако за себе ће дати одговор).

Нешто ми то са Грцима сумњиво било...

Хвала за текст углавном, да барем не трошим време на то празногледање, боље да једном кажем Пресвета Богородице моли Бога за нас, него да утрошим тих 10 мин на нешто што на крају буде разочарање... Чему те осуде... Свађе... Не осуђујем их, али нећу немир. 

Можете ли направити чланак, о томе, како у поплави православних канала изабрати исправно? 

Брат Неша

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.