header image
НАСЛОВНА СТРАНА
О. Бранислав: Синод се поводом Ц. Реке није састајао Штампај Е-пошта
среда, 14 октобар 2009

У Црној Реци остало само 15 штићеника

Image        Већина оних који су напустили камп поново је дошла у контакт са дрогом, а шесторица су због предозираности наркотицима преминула

Црна Река код Тутина – У кампу за лечење наркомана покрај манастира Црна Река тренутно се налази свега 15 зависника од дроге, а само пре четири месеца било их је скоро стотину. После мајске „кампање”, односно осуде јавности и покренутих кривичних поступака против главних актера бруталних метода лечења број штићеника се из месеца у месец смањивао. Камп је био све празнији упркос смени управника Бранислава Перановића, промени режима живота и лечења, односно укидању батина као једне, како су тада у Црној Реци објашњавали, „крајње мере против недисциплине и грубог кршења интерних правила”. Већина оних који су одавде отишли, нашла се поново на улици и у старом окружењу. Нажалост, према евиденцији родитеља наркомана, њих шесторица су у међувремену услед предозираности наркотицима преминула. То је био основни мотив да се родитељи бивших штићеника црноречког кампа, њих педесетак, отвореним писмом обрате епископу бачком Иринеју у којем му, уз захвалност „на агилности у вези са побољшањем услова живота и лечења у кампу” замерају што није пронађено адекватно решење за њихову децу.

– Ми смо и ово писмо потписали, јер ни црквене ни државне власти нису ништа учиниле да се понуди нешто друго, да се уместо затварања отворе још два, три кампа. Раније смо у том смислу Синоду упутили петицију са пет хиљада потписа и тада смо сматрали да порука 'камп у Црној Реци треба затворити...' више штети него што користи, поготово што је у свему било и личне нетрпељивости у врху СПЦ – каже за „Политику” Јелена Драгићевић из Новог Сада, председник Управног одбора Удружења грађана за борбу против наркоманије, чији се син својевремено лечио у Црној Реци.

Јуче нисмо успели да разговарамо ни са владиком Артемијем али, у једном од ранијих разговора, он нам је објаснио да никада, никакав писмени захтев за затварање кампа од Синода СПЦ није добио, како је то владика Иринеј јавно говорио. То потврђује и бивши управник у Црној Реци Бранислав Перановић, који је благословом владике Артемија у међувремену постављен за саветника ове епархије у лечењу наркоманије.

– Синод се поводом тога није ни састајао. Иначе, никада Синод и не користи језик наредбе већ препоруке, замолнице будући да је само епископ надлежан да доноси коначну одлуку у својој епархији. Наравно, владика Артемије није донео одлуку о затварању већ имамо намеру да од четири кампа која су радила у оквиру центра ове епархије за лечење наркомана формирамо два и да наставимо са радом – истиче Перановић за ,,Политику”.

О поменутој реорганизацији кампова овог центра говорио нам је и Дејан Јаковљевић, нови управник кампа у Црној Реци.

– Наркомани су вешти у преварама, у томе се не устручавају ни код својих родитеља. И, сва та догађања, ту црну слику о Црној Реци су искористили да добију одобрења од родитеља да камп напусте – тврди Јаковљевић.

М. Дугалић

[објављено: 14/10/2009]

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/U-Crnoj-Reci-ostalo-samo-15-shticenika.sr.html

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 октобар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.