header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow СРБИЈА: Изазивање раздора фалсификатима
СРБИЈА: Изазивање раздора фалсификатима Штампај Е-пошта
недеља, 23 јануар 2022

 Немојте ниједног тренутка сумњати да се друштвеним мрежама обликују дешавања у друштву, и то средствима која су ефикаснија од класичних корпоративних медија. Омиљено средство за манипулацију на мрежи су фалсификати…

За разлику од масовних медија насталих у двадесетом веку, који од људи стварају пасивне конзументе ‘информација’, Интернет је интерактиван – ви сами можете одабрати информације које ћете примати и не морате примати ништа што нисте у стању да проверите. Ова особина мреже нажалост пружа прилику за другачију и много суптилнију врсту манипулације.

Мајсторима манипулације фалсификована документа омиљени су начин ‘обраде’ јавности. Ево једног примера на насловној слици. Ту можете видети наводно наређење Комунистичке партије Црне Горе, датирано 5. фебруара 1942. године, у коме се захтева егзекуција читавог једног српског племена за време тог страшног грађанског рата у Црној Гори. Како дакле знамо да је ово фалсификат?

Неко се заиста потрудио да папир испресавија и обоји тако да делује као аутентичан документ од пре 80 година. Једино је заборавио на – слова! Текст који видимо написан је фонтом Тајмс Њу Роман, који је карактеристичан за рачунаре који раде под Виндоуз оперативним системом. Штавише, десна страна је поравната са увученом хифенацијом на начин који одаје да је текст написан у програму Микрософт Ворд. Толико о аутентичности ‘документа’. А сад следи важније питање:

Шта је смисао фалсификата?

Нема сумње да је у том грађанском рату било злочина на свим странама. Фалсификатима се, међутим, злочини не обелодањују, већ су они, напротив, увек припрема за нови злочин. То се ради захваљујући чињеници да људи на интерактивним медијима много мање траже истину а много више траже потврду својих, већ формираних ставова. Они су природне жртве оваквих фалсификата.

Онај ко је овај фалсификат пустио на друштвене мреже, свакако рачуна на емотивну реакцију оног дела становништва које нема довољно образовања да препозна фалсификат, а већ је опредељен у подели карата за ново насиље. Дакле, ко год да је ово правио, Србима не мисли добро. Нема везе што је фалсификат невешт као и фалсификат историје која се Србима потура под серијом реклама ‘Ви сте свет’. Важно је накупити довољан број наивчина спремних да убијају бранећи своје фалсификоване емоције. Све док има Срба спремних да се међусобно убијају, њима ће колонизатори лако управљати.

Не знам ко је аутор овог фалсификата, али рад заудара по једној познатој западној обавештајној служби која је одвојила поприличан број шарених папирића за ‘уклањање малигног руског и кинеског утицаја са западног Балкана’…

 

Извор: https://images.hive.blog

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 68 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.