header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Делегација Александријске Цркве пожалила се челнику Фанара Штампај Е-пошта
понедељак, 24 јануар 2022

 Александријски јерарси предали су присмо патријарха Теодора Константинопољском патријарху.

Константинопољск патријарх Вартоломеј примио је делегацију Александријске Цркве у својој резиденцији у Фанару, преноси romfea.gr.

У њој су били митрополити камерунски Григорије и замбијски Јоаникије, као и епископ тулијарски Продром. Сабрању је присуствовао и архијереј Грчке Цркве митрополит димитријадски Игњатије.

Архијереји Александријске Цркве предали су патријарху Вартоломеју поруку Патријарха Теодора II о томе како Александријска патријаршија оцењује стварање Патријаршијског егзархата Руске Православне Цркве у Африци.

Треба напоменути да је управо став Фанара да је цариградски патријарх може да разматра апеле других Цркава, укључујући и украјинске расколнике, послужио као један од разлога кризе у светском Православљу која је почела 2018. Руска Црква је објаснила зашто се право цариградског патријарха да прихвата жалбе не простире на друге Помесне Цркве. Такође је вредно напоменути да титула „судија васељене” припада Александријском патријарху, која се сада односи на Фанар.

 

Извор: "Борба за веру" / "СПЖ"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.