header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Нестанак струје у Централој Азији као последица сајбере вежби Европске Уније
Нестанак струје у Централој Азији као последица сајбере вежби Европске Уније Штампај Е-пошта
четвртак, 27 јануар 2022

 15. јануара известили смо о сајбер вежби коју изводе владе Европске Уније, у којој ће симулирати сајбер напад на неколико држава чланица. У том чланку је тачно предвиђено да – као последица те вежбе – може доћи до искључења струје или Интернета у свету (овде:). А 25. јануара 2022. године нестала је струја у скоро целој Централној Азији. (овде:)

Нивинар „РИА Катюша“ – Дмитриј Светин, у чланку који следи – показује да су поменуте сајбер вежбе узрок нестанка струје у Централној Азији, јер је  дигитализацијом и заменом система управљања новим софтвером и рачунарском опремом,  постало могуће спољашње преузимање контроле над електроенергетским системом било где у свету...

+ + +

Земље ЕУ су 14. јануара завршиле прву фазу сајбер вежби у циљу заштите критичних рачунарских мрежа у случају спољне претње. Према агемцоко Блоомберг, мета симулираног напада била је фиктивна финска енергетска компанија. Казахстанска државна компанија Самрук-Енерго је 25. јануара известила да је хидроелектрана Шардара на југу земље обуставила производњу електричне енергије због хаварије у енергетском систему Централне Азије. Где су Финци, а где Казахстан, каква је веза између њих? Али аналитичари имају утисак да постоји и, штавише, директан је.

До квара у снабдевању електричном енергијом региона дошло је 25. јануара у целом енергетском прстену у Централној Азији. Захватила је огромна подручја Казахстана, Киргизије и Узбекистана, где живи око 40 милиона људи. Ово је саопштила прес секретар Министарства енергетике Узбекистана Елмира Бекмуродова. Формално, проблем у јединственом енергетском систему региона настао је због преоптерећења казахстанских мрежа. Оператерска компанија је то објаснила „избацивањем“ вишка капацитета из Узбекистана и Киргистана, сада Казахстан хитно повећава увоз струје из Руске Федерације. Због квара је престао да ради аеродром у Ташкенту, у Бишкеку је искључено грејање и водоснабдевање, а банкарски послови су обустављени. У подручјима погођеним кваром сада је активирано аутономно напајање, снабдевање електричном енергијом се постепено обнавља.

Према обавештеним изворима, проблем је заиста био на страни Казахстана. Међутим, КНБ Казахстана разматра опцију испланиране саботаже. Чињеница је да је јединствени енергетски систем Централне Азије једна од критичних тачака у региону. Довољно је деактивирати један једини објекат на територији било ког његовог учесника да би се ударило на енергетску инфраструктуру читавог региона. Листе ових критичних објеката одавно су састављале наше западне колеге. Напомињу да је неравнотежа у јединственом енергетском систему почела почетком 2000-их, када се Туркменистан повукао из њега, затим је Узбекистан једнострано искључио Таџикистан са далековода. Тако је систем постао нестабилан и подложнији спољним утицајима. Дигитализацијом и заменом система управљања новим софтвером и рачунарском опремом, додата је још једна рањивост. Кроз Back Door постало је могуће спољашње преузимање контроле.

Том ефекту је, према неким извештајима, била посвећена друга фаза сајбер вежби земаља ЕУ, у којој су стручњаци из АНБ (NSA) и Сајбер команде (CYBERCOM) Сједињених Држава, већ прослављених по блекауту у Венецуели, узели активно учешће. НАТО и ЕУ се обучавају у офанзивним операцијама у „Сивој зони“ (Grey Zone) по класификацији савремених ратова из Rand Corporation. Можда су се зато знаци „пада“ виртуелне финске компаније у првој фази вежби поклопили са резултатима стварних догађаја у централној Азији.

Од посебног значаја је временски распоред приче. На крају крајева, да није било хитних акција ОДКБ-а, замрачење у Казахстану, Узбекистану и Киргистану дошло би на врхунцу нове „саксаулске“ револуције. С обзиром на то да су хибридне акције у Сивој зони, према речима војног експерта Алексеја Леонкова, који се позива на директиве обавештајне заједнице САД, усмерене на подршку обојеним револуцијама, слагалица је у потпуности формирана.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / РИА Катюша

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 27 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.