header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Лукашенко упозорава: Ко нагази „црвену линију“ Москве и Минска – добиће шта му следује!
Лукашенко упозорава: Ко нагази „црвену линију“ Москве и Минска – добиће шта му следује! Штампај Е-пошта
недеља, 06 фебруар 2022

  Белоруски председник Александар Лукашенко поручио је да ће руска и белоруска војска заједнички одговорити ако Кијев покрене рат у Донбасу или крене да ратује против Минска или Москве. Како каже, Кијеву су саопштене „црвене линије”, а уколико их пређе, добиће одговор.

Лукашенко је у интервјуу за Јутјуб канал „Соловјов лајв“ упозорио да би, у случају да украјинске власти започну рат у Донбасу, белоруска војска поступила „исто као и руска“. На питање да ли би то био заједнички одговор Москве и Минска, белоруски лидер је одговорио: „Наравно“.

„Слушајте, мислите да се шалимо на јужној граници данас? Не морам ја да вам објашњавам“, прокоментарисао је Лукашенко мере које се предузимају у земљи за јачање границе са Украјином и задатака које се изводе у фебруару током руско-белоруским заједничких војних вежби.

Он је такође навео да је крајем јануара Минск пресрео украјинску беспилотну летелицу која је нарушила државну границу када је извиђала подручје где се концентришу руске и белоруске снаге у оквиру заједничких вежби.

Знамо одакле је долетео, видели смо његову целу руту – то је био украјински дрон, нагласио је председник, додајући да ће Минск оштрије реаговати на провокације Кијева.

На питање да ли су белоруско-руске заједничке војне вежбе усмерене против Украјине, белоруски председник је одговорио да уколико буде потребно, онда ће бити и против Украјине и против НАТО-а. Он је објаснио да ће тако бити ако „неко покуша да иде даље од инцидента са дроном са територије Украјине“.

С тим у вези, шеф белоруске државе је подсетио да су Москва и Минск изнели „црвене линије” Кијеву и да ће добити одговор уколико их пређе. Истовремено је изнео мишљење да САД гурају Украјину у рат.

Лукашенко је напоменуо да је „председник Русије све урадио како треба“ у погледу Кијева.

„Подржавам га. Изнели смо ‘црвене линије’. Ко нагази ‘црвену линију’ – добиће шта му следује!“, нагласио је белоруски лидер.

Упитан да ли би одговор могао да буде ракетни удар на украјинску територију, Лукашенко је упозорио да одговор не би био „само то“.

„Ако си повукао ‘црвену линију’, због чега си то учинио? Да је нико не би прешао“, истакао је Лукашенко.

Председник је такође саопштио да Минск неће испоручивати гориво, мазиво и струју Украјини ако Кијев иницира заоштравање са Москвом.

„Ако крену да ратују против нас или Русије, прекинућемо све испоруке – не само горива и мазива, већ и струје, заједно са Русијом.

Дакле, ратоваћемо, бранићемо се“, додао је.

Истовремено, додао је да се разочарао у украјинског колегу Владимира Зеленског и назвао га „аморфним“, човеком без јаке воље. Некако се накупило, каже Лукашенко. Када је почео отворено да изјављује: „Америка смо ми“, а „Русија и Белорусија су непријатељи“, тада је већ полудео, констатовао је белоруски лидер.

 

 

Извор: "Спутњик"

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.