header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Екуменизам и коронаверство јерусалимског патријарха и претња нестанка православних у Светој земљи
Екуменизам и коронаверство јерусалимског патријарха и претња нестанка православних у Светој земљи Штампај Е-пошта
среда, 09 фебруар 2022

 Јерусалимски патријарх Теофил III, почетком јануара 2022. године дао је интервју руском листу „Известија“. Из овог интервуа доносимо његове одговоре на само два питања, који потврђују његово екуменистичко опредељење и погруженост у јерес коронаверства.

Јерусалимски патријарх хвали римског архијеретика папу Фрању као „пример правог хришћанског вођства“, упркос Фрањиним антихришћанским позицијама на свим пољима, које наилазе на снажан отпор и критику конзервативног крила саме Римокатоличке „цркве“.

Теофил III се хвали да се вакцинисао, и хули на Бога приписујући Богу – а не ђаволу – технологију такозваних „вакцина“ заснованих на ћелијама абортиране деце.

На Велику Суботу 2021. године, у Храму Гроба Господњег, силаску Благодатног огња могли су да присуствују само вакцинисани...

И после свега, јерусалимски патријарх се жали да прети опасност и самом хришћанском присуству у Светој земљи?! Каже да је опасност од протеривања хришћана реална!

И, гле, чуда, не разуме зашто?!

Пошто већ не можемо њега самог да подсетимо, подсетићемо наше читаоце, да је Теофил III дошао на трон безаконим свргавањем канонског патријарха јерусалимског Иринеја – новог исповедника 2005. године.

Патријарх Иринеј Први је 2011. године, у интервјуу за новинску агенцију АП потврдио да се налази у кућном притвору у Јерусалиму и да његов наследник патријарх Теофил III не дозвољава чак ни посете њему, па му присталице дотурају храну преко крова у црној најлон кеси помоћу конопца. Интервју за АП је тада дао тако што му је у кесу за храну дотурен и бежични микрофон.

Двојица званичника блиска јерусалимској патријаршији, од којих је један истакнути епископ и који је говорио под условом анонимности из страха од последица, потврдили АП-у да је Теофил заиста затворио Иринеја због њиховог спора јер се плаши да би Иринеј могао покушати да поврати своју стару позицију.

Новинарима АП који су тада покушавали да дођу до Иринеја Првог стражари нису дозволили улаз у кућу.

„Не допуштају никоме да ме посети нити могу напоље. Боје се народа јер ме људи воле, а и ја њих“, рекао је тада за АП, гледајући преко ивице крова.

Према тадашњој изјави патријарха Иринеја, његов наследник Теофил Трећи не дозвољава ни адвокатима ни лекарима ни посетиоцима да уђу у његов дом у којем живи већ 40 година, а који се налази унутар великог комплекса у власништву Цркве. Он каже да је затворен већ три године због одбијања да попусти Патријаршији.

Патријарх Иринеј је рехабилитован у јулу месецу 2019. године, када му је Свештени Синод Јерусалимске Патријаршије повратио архијерејско достојанство и доделио му титулу „бивши патријарх“.

Канонски јерусалимкси патријарх Иринеј на путу на лечење у Грчку 2019. године

За разлику од пучисте и екуменисте патријарха Теофила, патријарх-исповедник Иринеј говори о екуменизму овако: „Екуменизам – то је мозаик сложен од јереси и раскола. Екуменизам је - јерес.“

Са таквим патријархом на челу, православнима у Светој земљи не би претила опасност нестанка, јер би их бранио Бог...

+++

ИЗ ИНТЕРВЈУА

— Недавно сте изјавили да постоји опасност за присуство хришћана у Јерусалиму и у целој Светој земљи. Колико је велика опасност од промене статуса својине? Да ли је реално да ће бити пронађен компромис који ће задовољити све стране?

— Данас се суочавамо с очигледном опасношћу. Хришћани свуда треба да се брину за своју браћу и сестре у Светој земљи. Опасност да ћемо бити протерани је реална. Нажалост, у току последњих деценија већ смо се навикли на израелске екстремистичке групације које на нечастан начин присвајају имовину хришћанских породица и црквених установа. Сад постоји опасност да ће се то још проширити.

— О предстојећем сусрету патријарха Кирила и римског папе: каква питања, по Вашем мишљењу треба да буду размотрена?

— Драго ми је што ће се патријарх Кирил срести с папом. На основу свог искуства могу да кажем да је сусрет с папом Фрањом увек велико задовољство. Он је инспиративан лидер и веран друг многих од нас у целом свету. И он представља истакнути пример правог хришћанског вођства у разноврсном и подељеном свету. Молићу се да њихов сусрет буде благословен, а разматрања плодна. Такође смо одушевљени Божићном посланицом патријарха Кирила која ће се обавезно поново чути у току његових различитих сусрета, о томе да нас подржава у проблемима с којима се суочавамо.

Епоха вируса корона је поделила друштво на два дела по питању вакцинације. Како бисте с тачке гледишта Цркве оценили дејства противник вакцинације који су нашли следбенике и упорно спроводе масовну агитацију?

—Као прво, мој посао је да волим људе, а не да им судим. Као друго, имајући у виду Ваша претходна питања од животне је важности да се озбиљно односимо према личној слободи људи. Као треће, ја сам се, као и многи други хришћански лидери у целом свету, радосно вакцинисао против корона вируса. Вакцина је одговор на наше молитве и ја благодарим Богу за ову спасоносну технологију. Она штити људе од смрти и озбиљног разбољевања, смањује вероватноћу тога да ћемо заразити друге. У принципу, вакцина је врло практичан начин за испољавање љубави према ближњем...

ЦЕО ИНТЕРЈВУ:

 https://srpska.pravoslavie.ru/144216.html

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.