header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow У отпадничкој Грчкој цркви се уплашили “експанзије” РПЦ у Грчку и Турску
У отпадничкој Грчкој цркви се уплашили “експанзије” РПЦ у Грчку и Турску Штампај Е-пошта
петак, 11 фебруар 2022

 Грчки архијереј сматра да је стварање структура Руске Цркве у Африци, Грчкој и Турској било планирано током 30 година.

Митрополит Перистеријски Јеладске Православне Цркве Григорије је рекао да се Руска Православна Црква спрема да створи своје структуре у Грчкој и Турској, преноси Оrthodoxia.info.

Према његовим речима, “проблем са Руском Црквом далеко превазилази инвазију на канонску територију Александријске патријаршије, пошто је, како све на то указује, овај корак (стварање Егзархата РПЦ у Африци – Ред. ) само почетак”. 

Он сматра да су “поступци Руске Цркве понављање онога што се догодило у претходном миленијуму од стране Рима, који је изазвао дубок раскол у редовима хришћанског света”.

“Оно што раде у Африци, радиће и на територији Васељенске Патријаршије и Цркве Грчке. Можемо то очекивати из дана у дан”, убеђен је митрополит Григорије.

Јерарх сматра и да је “украјинско питање” разлог, а не повод, а “све ове акције су биле планиране  у Москви током трију деценија”. 

УПН је раније писало да, према речима митрополита Илариона (Алфејева), стварањем Егзархата у Африци, Руска Црква није упала на канонску територију Александријске патријаршије, већ је одговорила на захтеве афричког духовенства.

 

Извор: "СПЖ"

Последњи пут ажурирано ( петак, 11 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.