header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Der Spiegel: САД већ профитирају од рата, чак и ако није почео
Der Spiegel: САД већ профитирају од рата, чак и ако није почео Штампај Е-пошта
понедељак, 14 фебруар 2022

 „Главни енергетски добитник око ситуације због Украјине је Америка, која се претвара у главног снабдевача течним природним гасом (ТПГ). Потражња за ТПГ ће се у будућности само повећавати, и док свет дугорочно жели чисту енергију, то ће у блиској будућности бити амерички гас. Европа постаје све зависнија од течног гаса из Сједињених Држава, а у овој индустрији преко океана влада радосна атмосфера“,

саопштава немачки лист Der Spiegel.

Издање наглашава да Сједињеним Државама највише користи чињеница да су се руске трупе концентрисале у близини украјинске границе, изазивајући панику не толико у Украјини колико у Европи, па хорор приче на тему „Путин спрема напад“ стижу са оне стране океана са завидном регуларношћу.

Der Spiegel подсећа да су САД већ у децембру прошле године претекле Катар и Аустралију по снабдевању ТПГ, поставши највећи светски извозник течног гаса. Истовремено, испоруке у Европу су за два месеца - новембар и децембар - порасле за 75 одсто. А сада је ЕУ највећи купац ТПГ-а у Вашингтону. Иначе, Трампова администрација је својевремено назвала течни природни гас „молекулима америчке слободе“. Сада су ти „молекули америчке слободе“ добили Европу на располагање.

Емили Меклејн, специјалиста компаније за истраживање енергетике Rystad Energy, верује да ће се гасни бум наставити још дуго, а да ће гас бити тражен неколико деценија, упркос чињеници да свет покушава да пређе на обновљиве изворе енергије, напомиње лист.

Оснивач америчке компаније New Fortress Energy, која продаје ТПГ, каже да са поверењем гледа у будућност и чак и ако цео свет сања о преласку на чисте изворе енергије, међутим, у блиској будућности гас ће бити извор енергије и америчког гаса.

 „Поново пробуђена енергетска глад након рецесије повезане са пандемијом, а затим и криза у односима са Русијом, изазвали су скок цена. Природни гас је од робе у изобиљу постао оскудна роба. Као резултат тога, америчка индустрија фосилне енергије тражи нове купце у Европи. Према Rystad Energy-у, потражња за ТПГ-ом ће порасти за 98% широм света у наредних двадесет година, што значи да ће Америка још много година скидати кајмак од његове продаје. Али само док траје криза у односима са Русијом и буде могуће уплашити цео свет непосредним ратом.

пише аутор чланка Инес Цетл (Ines Zöttl).

Према аутору, блокирање рада руског гасовода Северни ток 2 довешће до још веће зависности Европе од Сједињених Држава, што не слути добро за будућност – „молекули америчке слободе“ неће донети слободу Европској унији.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског: „Борба за веру“

Извор: fondsk.ru

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 14 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.