header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Протојереј Олег Стењајев: Кокошка за адвентисту – занимљив живот православног мисионара
Протојереј Олег Стењајев: Кокошка за адвентисту – занимљив живот православног мисионара Штампај Е-пошта
недеља, 13 фебруар 2022

 Како се одвија преобраћење човека? Немојте мислити да је мисионарска служба налик на шах: победио сам га својим аргументима – он је изгубио, предао се и постаје православац. Не, то се увек дешава неочекивано, на неком апсолутно необјашњивом и емоционалном нивоу. Могу навести много примера кад само захваљујући лепом опхођењу према човеку постижемо позитиван резултат.

Испричаћу један догађај.

Имам једног друга, Андреја С., он је бивши пастор адвентистичке цркве. Још док је похађао Заокску адвентистичку богословску школу знао је да на радију „Радоњеж“ неки свештеник (то сам био ја) отворено изјављује: „Људи који мисле да је православље погрешна вера нека дођу код мене у храм, па ћемо поштено разматрати сва питања ослањајући се искључиво на Библију.“ Он је то схватио буквално као позив на двобој – одмах је дошао и разговарали смо четири сата без престанка. Пред крај сам се уморио, а и њему је било време да оде, па сам му рекао:

– Па, с Богом, хајде да се поново сретнемо.

Он се мало збунио, па каже:

– Закаснио сам на шинобус.

– Није страшно, – рекао сам му, – имамо доле једну собу у којој спава црквењак, можете тамо да се сместите да га преноћите.

Сместио сам га у ову собу – на потпуни ужас црквењка који је био сигуран да ће га секташ у току ноћи угушити јастуком.

Вратио сам се на први спрат, отварам фрижидер, видим тамо димљену кокошку с белим луком и мајонезом. Баш оно што не бих смео да једем.

„Па како да једем сам, – мислим, – треба да однесем адвентисти.“

Силазим и носим ову кокошку код Андреја и кажем:

– Узмите, вероватно сте огладнели.

После смо се видели још осам пута, он је с породицом присаједињен и преобраћен у православље. Након тога је читава група за њим изашла из адвентистичке богословије и све смо их присајединили православљу. Прошло је годину дана и једном приликом сам му поставио питање:

– Андреје, а за који аргумент си тада мислио да има највећу тежину, који тренутак је био одлучујући? Реци ми, ради Бога.

Он се замислио, па одговара:

– Знаш, то је био тренутак кад си донео кокошку.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Православие.ру"

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 13 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.