header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменизам владике Константина Штампај Е-пошта
недеља, 18 октобар 2009

Међуцрквена Конференција на Фрушкој Гори. Десет година «Српских сусрета»

          Од 18. до 21. октобра у хотелу НОРЦЕВ на Фрушкој Гори одржаће се девета међуцрквена немачко-српска конференција из низа «Српски сусрети», посвећеног дијалогу о односима Цркве, државе и друштва у Србији, Немачкој и Европској Унији. Организатори овогодишњег скупа су Српска Православна Епархија средњоевропска, Немачка бискупска конференција Римокатоличке цркве (Deutsche Bischofskonferenz, DBK) и Евангеличка црква Немачке (Evangelische Kirche in Deutschland, EKD) у сарадњи са Српском Православном Епархијом бачком, Надбискупијом београдском Римокатоличке цркве и Фондацијом Конрад Аденауер (Konrad-Adenauer-Stiftung, KAS).

 

Овогодишњи скуп се одржава под библијским мотом «Правда и мир пољубиће се» (Пс. 85, 10) са поднасловом «Црква, држава и владавина права». Конференција ће бити отворена у Хотелу «НОРЦЕВ» (21000 Иришки Венац, Нови Сад) на Фрушкој Гори у понедељак 19. октобра у 9 часова.

Осим епископата, свештенства и лаичких сарадника Српске православне Цркве на скупу ће учествовати и високи представници римокатоличке и протестантске јерархије у Немачкој. Као предавачи предвиђени су између осталог Њ.П. Епископ бачки проф. др Иринеј и римокатолички бискуп др Јозеф Хомајер (Josef Homeyer), умировљени бискуп Хилдесхајма (Hildesheim, северна Немачка) и некадашњи председник Комисије бискупских конференција Европске Уније (ComECE). На скупу ће такође говорити и бискуп Мартин Шиндехите (Martin Schindehütte), представник Евангеличке цркве Немачке задужен за односе са другим црквама и иностранством. Предавања наведених представника епископата почињу у понедељак 19. октобра у 16 часова.

Такође је предвиђено и предавање министра вера у Влади Србије, проф. др Богољуба Шијаковића (понедељак у 10 часова).

За уторак је планиран рад у мањим радним групама са завршном дискусијом у пленуму и разговором са представницима медија (18:30 часова).

Наредног дана ће учесници скупа посетити неке од фрушкогорских манастира и упознати се са живом традицијом и културом Српске православне цркве.

Пре скупа, у недељу 18. октобра, ће у 15.30 часова бискуп Мартин Шиндехите служити евангеличко богослужење у немачкој евангеличкој цркви у Земуну.

«Српски сусрети» се одржавају од 1999. године. Те године, која је за Српску православну цркву и српски народ била изузетно тешка и болна, Српској православној цркви у Немачкој, односно Епархији средњоевропској, Евангеличка црква Немачке предложила је да се одржи један скуп посвећен превасходно дистрибуцији хуманитарне помоћи. Од 2000. године, организаторима се придружила и римокатоличка Бискупска конференција Немачке. Након политичких промена у Србији октобра 2000. године, тематика конференција се концентрише на редефинисање односа Цркве, државе и грађанског друштва. Од 2003. године у организацији конференција учествује и немачка Фондација Конрад Аденауер, а скупови се организују наизменично у Немачкој и у Србији. Тренутно се конференције из серије «Српски сусрети» одржавају сваке друге године, док се између њих организују практични пројекти сарадње мањег обима.

Епархија средњоевропска најсрдачније благодари свим коорганизаторима скупа, а посебно канцеларији Фондације Конрад Аденауер у Београду која је оперативно припремила конференцију. Контакт: Јелена Јабланов Максимовић, М.А. Мобилни телефон: 00 381 64 14 064 14, E-mail: Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели. . Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели. @ Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели. - Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели. . Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.  

Извор: Епархија средњоевропска

Последњи пут ажурирано ( недеља, 18 октобар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.