header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Ирена Силенко: Недостатак дизел горива постаје нови проблем
Ирена Силенко: Недостатак дизел горива постаје нови проблем Штампај Е-пошта
петак, 18 фебруар 2022
             На светском тржишту нови дефицит који се неопажено прикрао и већ изазвао озбиљну забринутост је недостатак дизел горива. Заузео је своје место на листи већ постојећих дефицита:

угља, микрочипова у аутомобилској индустрији, струје и гаса, ђубрива и, на крају, надолазећа несташица хране. Испоруке дизел горива на светско тржиште су смањене, а Запад открива његову глобалну несташицу. Овај процес, током почетка пролећних пољопривредних радова, може значајно да погорша ефекат несташице и високе цене ђубрива.

Insights Global, холандска консултантска компанија изнела је свеже податке који не изазивају оптимизам: само прошле недеље залихе дизел горива и мазута у складиштима у европском прерађивачком и складишном подручју Амстердам - ​​Ротердам - ​​Антверпен (АРА) смањене су за 2,5%. Ово је најнижи ниво за исту сезону од 2008. године.

Несташица дизел горива је најочигледнија у Европи, али се не може назвати локалном. На пример, залихе средњих дестилата у Сингапуру су такође пале на вишегодишњи минимум: 8,21 милион барела. Како не приметити да је Кина још у првој деценији прошлог месеца оштро ограничила извоз нафтних деривата, укључујући и дизел гориво. Овај фактор није могао а да не утиче на тржиште широм југоисточне Азије.

Reuters напомиње да су цене дизел горива у северозападној Европи достигле 114 долара по барелу прошле недеље, највише од септембра 2014. Такође, разлика у цени у односу на сирову нафту достигла је двогодишњи максимум. Истовремено, и у Азији су цене дизел горива достигле највиши ниво од септембра 2014. године.

Што се тиче малопродаје (у рубљама), ситуација сада изгледа овако: литар дизел горива у Москви кошта 50-60 рубаља, у Минску 60-65 рубаља, у Кијеву 85-105 рубаља (али лошег квалитета), у Сеулу 95-105 рубаља, у Берлину 140-150 рубаља.

Истовремено, како наводи РИА Новости, процена испоруке дизел горива у Европу у фебруару из других региона је ревидирана наниже – са 1,83 милиона тона на 1,66 милиона тона, што је 2,7 пута мање него у јануару. Амерички брокер рекао је Ројтерсу: „Видимо минималан извоз дизела са обале Мексичког залива у САД и нула складишних капацитета на бродовима.

Истовремено, већина аналитичара очекује даље повећање цена нафте – прво на 100 долара по барелу, а затим и више. У контексту несташице понуде, ово ће додатно убрзати раст цена дизела.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Извор: https://rua.gr/

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.