header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow РПЦ: Оснивање егзархата у Африци је покушај да се православни заштите од раскола
РПЦ: Оснивање егзархата у Африци је покушај да се православни заштите од раскола Штампај Е-пошта
четвртак, 17 фебруар 2022
           Служба за комуникације Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) је у одговору јерарху Грчке Православне цркев саопштила да Руска Црква не претендује право на територију Александријске патријаршије.

ОВСЦ Руске Православне Цркве је у одговору на оптужбе митрополита перистеријског Григорија саопштио да стварање Афричког егзархата није израз претензија на канонску територију древне Александријске цркве. Ово се наводи у званичном коментару Одељења објављеном на mospat.ru.

Также иерарху ЭПЦ напомнили, что причины и обстоятельства создания Патриаршего экзархата в Африке описаны в заявлении Священного Синода Русской Православной Церкви от 28 января.

Такође, јерарха ГПЦ су такође подсетили да су разлози и околности за стварање Патријаршијског егзархата у Африци описани у саопштењу Светог Синода Руске Православне Цркве од 28. јануара.

 „Стварање егзархата има једини циљ – давање канонске заштите оним православним свештенослужитељима Африке који не желе да учествују у безаконој легитимизацији раскола у Украјини“, напомиње ОВСЦ РПЦ.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / "СПЖ"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.