header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Старици која је украла намирнице из продавнице јер је гладовала биће суђено
Старици која је украла намирнице из продавнице јер је гладовала биће суђено Штампај Е-пошта
петак, 18 фебруар 2022

 Прича о старијој жени која је отишла у крајност – крадући храну за јело – није оставила равнодушним становнике Грчке. На питање:  "Да ли ће бити кажњена због крађе хране из супермаркета? Ако се суђење настави, да ли ће суд казнити старицу?" покушали су да одговоре новинари.

Прича о старијој жени која је у суботу поподне ушла у ланац супермаркета у Илиону и украла храну у вредности од 30-40 евра јер је гладовала, изазива оштру реакцију друштва, корисника Фејсбука и Твитера. У овом тренутку, тај хештег је први у тренду на Твитеру.

Шта се догодило

Како преноси канал Open,, менаџери продавница ухватили су жену „на месту злочина“. Упркос позивима других купаца супермаркета да жена не буде задржана „на црно” и да не зову полицију, директор продавнице је био непоколебљив и рекао да је „закон закон”.

Одговорно лице је позвало припаднике реда, који су 70-годишњу баку одвели у најближу полицијску станицу. Тамо је рекла да је на овај корак дошла јер се суочила са великим финансијским проблемима. Тврдила је да нема новца и да има хипотеку са веома великим износом који исплаћује од пензије, због чега је гладовала. Старица је плакала и молила да је пусте кући.

Како преноси канал, у самопослузи је било посетилаца који су понудили да отплате износ и желели су да затворе питање без покретања кривичног поступка. Међутим, управа је инсистирала да полиција покрене процес подношења тужбе против лопова.

Комшиница старице појавила се у емисији „Сат Грчке“ и рекла да је старија жена покушала да изврши самоубиство, не могавши да поднесе толику срамоту: „Попила је 3 таблете и одвели смо је у болницу. Бака покушава да изврши самоубиство, јер се стиди што ће њени синови сазнати за то.”

Шта управа ланца супермаркета каже о ситуацији у којој је дошло до крађе

Како преноси Euro2day.gr, извор који „зна ситуацију изнутра” каже да је ланац супермаркета веома „друштвено свестан” и да је то доказао у пракси током свих година рада у земљи.

Како кажу одговорни, „увек има позитивног одговора потребитима, што се редовно ради преко организоване мреже“ (помоћ у намирницама).

Исти извори су поводом инцидента навели да су поступили по закону, а чињенице су донекле искривљене. Како наводе, руководство ланца супермаркета одлучиће да ли ће повући тужбу из правосуђа или не. О томе ће бити званично саопштено у врло блиској будућности.

Шта предвиђа Кривични законик?

Ако се суђење настави, да ли ће суд казнити старицу? Члан 377. Кривичног законика (Закон 4619/2019) о крађи робе у малој количини каже:

 „Ако се кривична дела из чл. 372. и 375. део 1. протумаче као крађа нечега мале вредности, починиоцу се изриче новчана или административна казна – учешће у јавним радовима. Међутим, ако је дело учињено из потребе непосредне употребе или конзумирања предмета крађе (производа), суд може то дело прогласити некажњивим (оставити без казне).

Дакле, како све показује, сценарио је следећи: суд ће, највероватније, оправдати старичин чин, јер је разлог који ју је нагнао на крађу су управо финансијске невоље. И крала је не да би се обогатила, већ само храну.

Све што је бака испричала полицији лако је потврдити. Она заправо има хипотеку и веома велики кредит, и да покушава да их отплати новцем од пензије, док више нема довољно новца за живот...

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Извор: rua.gr/

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.