header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Овако раде православни у невољама: Свети Владика Николај: Повест о колери у Охриду 1910. године
Овако раде православни у невољама: Свети Владика Николај: Повест о колери у Охриду 1910. године Штампај Е-пошта
субота, 19 фебруар 2022
          Стари Сандре Чипановић, дугогодишњи тутор Цркве Светог Климента у Охриду, прича овај догађај: 1910. године беснела је колера у Охриду. Град се сваки дан пунио мртвацима. Лека није било. Народ се почео пресељавати и бежати у околна села. Манастир Светог Наума био је пун узбеглих Охриђана.

 Онда, вели Сандре, ја предложим попу Ђорђу и још једном попу, који је био при Цркви Светог Климента, да узмемо мошти светога оца нашег Климента и прођемо кроз варош у литији. Попови се сагласе. И одмах пођемо, само нас неколико. Успут нам се почео народ придруживати. Прођемо стару варош, па онда кроз чаршију. Турци нам нису сметали јер и они су падали од  колере као муве. И тако до вечера вратимо се са моштима у Цркву Светог Климента. Сутрадан нико се више није разболео од колере. Ова грозна болезања наједном је пресечена. Ношење светиње у литији много помаже, каже стари Сандре. И подсећа на случај у Цариграду. Једном је и у Цариграду колера завладала и много је народа покосила. Онда патријарх оде султану и замоли за одобрење да се  пренесе кроз град Појас Пресвете Богородице, који се чувао онда у цркви Влахерни. Султан дозволи и литија с тим Појасом и с патријархом, свештенством, крстовима и рипидама пође кроз цариград. И колера одједном престане. (Мислимо да је том приликом Појас Богородичин морао бити донесен из Свете Горе из манастира Ватопеда, где се и до данас чува. А у Влахерни Појас је стајао раније, па је пренесен у Свету Гору у манастир Ватопед. Свети Сава је са својим оцем Немањом саградио је параклис у Ватопеду Појасу Пресвете Богородице).

 

„Емануил“, Свети владика Николај Велимировић

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 19 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 116 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.