header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Николај о Титу Штампај Е-пошта
понедељак, 19 октобар 2009

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ О ТИТУ

           Пред читаоцима је до сада непознато писмо Светог владике  Николаја упућено Надбискупу кентерберијском, Првом јерарху Англиканске конфесије.  Писмо се налази у хиландарским архивима као концепт.

Србски саборни храм

20 W. 26 Street

Njujork, Њујорк

           Децембар 2, 1952

 

Његова Милост

Високопречасни

Гео. Фишер, Д. Д.

Надбискуп кентерберијски

Ламбет палата

Лондон, Енглеска

 

Ваша Милости;

У америчкој штампи се шире вести да садашњи, самопроглашени владар Југославије, Тито, ускоро стиже у Лондон као званични посетилац на позив британске владе.

Ваша милост сигурно зна ко је био овај човек, шта је учинио, и шта представља. Његови трагови морају бити ужасни сваком Енглезу хришћанину и Енглескињи хришћанки. Будући фанатичним безбожником, користио је све злочиначке методе, којих се цивлизовани свет гнуша, као законите да би освојио власт и остао на власти.

Предуг је списак његових злочиначких и по душу потресних дела, предуг да би био навођен. Обавештени сте о Њима из прве руке, и нема потребе да их понављамо. Али ја морам нагласити један моменат који Вас и мене, као људе цркве, највише занима: он још увек прогони цркву, понекад макијавелистички, у рукавицама, у присуству британских и америчких посетилаца, а понекад неронски, у одусуству "савезничких" посетилаца.

Ваша Милост може да замисли како се бездомници, Срби у расејању, осећају кад је Титова посета Лондону у питању. И, још више, како хришћанске деноминације, нарочито англиканске заједнице широм света, очекују реч протеста од надбискупа кентерберијског.

Молим се и надам да ће Ваша Милост, са Вама својственом мудрошћу и храброшћу, учинити све што Вам је могуће да се овом борбеном безбожнику и суровом гонитељу Хришћанства не дозволи да целива руку Њеног величанства, која се у званичној титули својој назива "бранитељком вере". Стравични пољубац истим оним уснама које су изрицале смртне пресуде хиљадама невиних и побожних хришћана. Протествујући против овог моралног ругла, сигуран сам да ће Ваша Милост имати више Енглеза и Енглескиња иза себе него они политичари који су позвали овог најнежељенијег госта да посети град светих мученика Албана и Магнуса.

Уверавам Вас, Ваша Милости, у своје дубоко поштовање и братску Љубав у Господу нашем Исусу Христу.

 

Веома искрено ваш,

Епископ Николај

 

Са енглеског В.Д.

 

Извор: Владимир Димитријевић, Највећи Србин после Св. Саве, Легенда, Чачак, 2006.

 

Приређивач: "Борба за веру"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.