header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Заиграла мечка и пред њихов Haus
Заиграла мечка и пред њихов Haus Штампај Е-пошта
понедељак, 21 фебруар 2022

 ПУМПЕ ПРЕД БАНКРОТОМ:

Немачки возачи точе гориво преко границе, бензинске станице траже помоћ државе

Никада није била оволика разлика у цени горива између Немачке и Пољске. Возачи са истока Немачке све чешће прелазе границу како би наточили и зато бензинске станице у домовини траже помоћ државе.

Гориво на немачким пумпама иде ка рекордним ценама након бума који је дошао после економског опоравка од пандемије. Возачи морају да користе апликације које приказују где је најјефтиније гориво да би ових дана нашли бензин испод 1,80 евра по литру, или дизел испод 1,60. Често то буде скупље – јер немачке пумпе мењају цене у просеку пет пута дневно.

Но они који живе близу источне немачке границе са Пољском пронашли су лако решење – само пређу границу и наточе пун резервоар.

Јер, након снижења пореза на додату вредност, у суседној земљи је гориво преко ноћи појефтинило за још десетак центи по литру. Сада је бензин јефтинији него у Немачкој за 60 центи по литру, а дизел за 45. Ко наточи до врха, штеди тридесетак евра по одласку у Пољску.

"Продаја горива у Немачкој близини границе је у јануару опала за половину. Пољске пумпе пак извештавају да им се промет повећао за половину“, каже забринуто Јирген Цигнер, пословођа Централног удружења бензинских пумпи.

Траже помоћ државе

Како преноси Велт, око 300 до 400 бензинских станица у Немачкој могло би да банкротира због велике разлике у цени у односу на Пољску. Крајњи исток Немачке, који је раније припадао ДДР-у, ионако је најмање развијен и насељен. Тамо је густина бензинских пумпи најмања у целој земљи.

Кад нема аутомобила који точе, мање је и оних који сврате у малу продавницу на пумпи. А пумпе зарађују две трећине прихода не горивом, већ управо тим ситницама – пићем, дуваном, земичкама.

Велт наводи да је удружење бензинских пумпи писало савезним министрима и локалним политичарима, захтевајући неку врсту фонда којим би се спасили углавном мали предузетници који унајмљују и воде бензинске станице. „До сада нисмо добили одговор из министарстава“, каже Цигнер.

Пумпе би, каже, ваљало некако одржати изнад воде до лета. Тада наиме у Пољској истиче привремено смањење пореза на додату вредност.

 

Извор: "Курир.рс"/"Дојче веле"

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 21 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.