header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Псаки: Могућ је пад Кијева, не могу да кажем како ће то изгледати
Псаки: Могућ је пад Кијева, не могу да кажем како ће то изгледати Штампај Е-пошта
субота, 26 фебруар 2022

 Украјина има трећу по величини – после руске и француске – армију у Европи, али трпи поразе који ће се још деценијама изучавати на војим академијама. И на Западу.

Руски падобранци су се јутрос искрцали у близини града Броди, на истоку западноукрајинске Лавовске области, у чији административни ценар, Лавов, су Американци, Британци и њихови саветници били преместили своје амбасаде из Кијева.

У украјинској Галицији почиње паника, као и у украјинским јединицама које су биле послате да у блиц-кригу ликвидирају обе донбаске републике.

Руска војска је истовремено ракетирала војни аеродром Староконстантинов у Хмељницкој области и уништила беспилотне летелице (турске производње) Бајрактар ​​ТБ-2 које су се на њему налазиле.

Оружане снаге РФ – након што су опколиле велики и стратешки важни град Харков – кренуле су према Донбасу. Залазе Украјинцима иза леђа.

До подне су већ биле прошле град Балаклеја, чији је градоначелник Иван Столбовој објавио да је лично избројао „више од 60 тенкова и других борбених возила“.

Сви су изгледи да ће се украјински обруч око Донбаса распасти и да ће јединице које су га формирале почети да се извлаче да не би биле опкољене. Поготово што их армије ЛНР и ДНР успешно атакују „изнутра“.

Борци Луганске Републике јутрос су  ослободили Станицу Луганску.

 

  Украјинска армија је убрзо потом без борбе напустила два града на територији ЛНР: Старобељск и Северодоњецк.

Уследиће вероватно прилично брзо ослобађање територија ДНР и ЛНР које је досад Кијев држао под контролом.

Председник ДНР Денис Пушилљин обратио се становницима Краматорска, Славјанска, Артјомовска и Мариупоља и упозорио их на могућност да одступајуће украјинске снаге изведу њихово масовно ракетирање вишецевним бацачима „Град“. Па да за то оптуже армије ДНР и Русије. 

Земље које су од Украјине правиле анти-Русију још су `парализоване`.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки, оцењујући „вероватноћу пада Кијева“, рекла је да „таква реална могућност постоји“, па додала:

„Русија иде напред, чак и када видимо отпор на терену, руске оружане снаге настављају да се крећу ка Кијеву. Не могу да кажем како ће то изгледати“.

Још је `избезумљенији` британски премијер Борис Џонсон.

Тренутну ситуацију назвао је трагедијом за „велике земље“ Русију и Украјину.

Нагласио је да су „Путинови поступци довели до потпуне изолације Русије“, па се Русима обратио на руском: „Не верујем да је ово рат у ваше име. Ова криза и ова трагедија могу и морају да се окончају“.

Потом је додао на украјинском: „Зато што је свету потребна слободна и суверена Украјина. Слава Украјини“.

На сличан начин се `прославио` и портпарол Стејт департмана Нед Прајс који је изговорио да „народ Русије“ није непријатељ Сједињених Држава“.

И он је за операцију у Украјини окривио Путина и „његове пријатеље”. Затим је покушао да на руском изговори: „Нет войне!“.

Француски председник Емануел Макрон је своје упозорио:

„Ова криза ће бити дуга. Овај рат ће бити дуг. Све кризе са овим повезане такође ће се наставити. Морамо се припремити“.

 

Извор: "Факти"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 26 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.