header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Погинуло 498 руских војника, а рањено 1.597
Погинуло 498 руских војника, а рањено 1.597 Штампај Е-пошта
среда, 02 март 2022
          Руско Министарство одбране саопштило је да руска војска има губитке у оквиру специјалне војне операције. Како се наводи погинуло је 498 војника, а рањено њих 1.597.

Вести о небројеним жртвама у редовима руске војске су дезинформација, рекао је новинарима представник Министарства одбране Игор Конашенков.

Када је реч о губицима у редовима украјинских националиста и војске, Конашенков је рекао да је преко 2.870 погинулих и око 3.700 рањених.

Руске снаге су, како је рекао, од почетка операције уништиле 1.500 војних објеката Украјине, а удари на објекте војне инфраструктуре Украјине се настављају.

"Уништено је тачно 1.533 објеката, од тога 54 командна места и комуникациона центра војске Украјине, 39 ПВО система С-300 , БукМ-1, Оса, 52 радарске станице", навео је он.

Уништено је и 47 авиона на земљи и 13 у ваздуху, 484 тенка и других оклопних возила, 63 вишецевних минобацача, 217 артиљеријског оружја, 336 возила и 47 дронова.

Затворен обруч око Маријупоља

Група снага ДНР затворила је обруч око града Маријупоља, а ослобођена су насеља Приморско, Празовско, Шевченко и Бердјанско, саопштио је Конашенков.

„Скрећем пажњу да сви цивили који желе да напусте Маријупољ у циљу безбедности могу да изађу у источном правцу путем Маријупољ – Широкино. То се односи и на грађане Кијева који могу да напусте град у правцу Васиљкова. Руски војници не стварају никакве препреке за излазак цивилног становништва“, рекао је Конашенков, додајући да је безбедносни коридор створен и на југозападу Харкова.

Група снага ЛНР уз подршку Оружаних снага Русије успешно наставља офанзиву, успостављена је контрола над насељеним местима Красни Лиман, Торско, Кремена, Варваровка, Боровењки, саопштио је портпарол руског војног ресора.

Група снага ЛНР уз подршку Оружаних снага Русије успешно наставља офанзиву, успостављена је контрола над насељеним местима Красни Лиман, Торско, Кремена, Варваровка, Боровењки, саопштио је портпарол руског војног ресора.

Оружане снаге Русије настављају да преузимају контролу над насељеним местима у Украјини, под контролом су насеља Попово, Новгоровка, Новомихајловка, Љубимовка.

Украјински националисти из батаљона „Азов“ (против чијих је припадника покренут кривични поступак у Русији) минирали су производне погоне фабрике „Азовстаљ“ у Маријупољу и желе да је дигну у ваздух заједно са људима који тамо раде, рекао је Конашенков.

„Становници града настављају да раде у фабрици, не знајући да се националисти спремају да дигну у ваздух фабрику заједно са људима у случају пробоја одбране града“, рекао је он.

Како је додао, националисти минирају и друге објекте друштвене инфраструктуре у Маријупољу.

„Оружане снаге Русије предузимају мере за осигуравање безбедности цивилног становништва Украјине. Националистички батаљони који су распоредили оклопну технику и артиљерију у стамбеним четвртима, укључујући вишецевне ракетне бацаче, припремају провокације, кријући се иза цивила“, рекао је Конашенков.

Он је саопштио да украјинске власти у Харкову држе „као таоце“ групу индијских студената који желе да се евакуишу преко руске Белгородске области. Оружане снаге Русије спремне су да предузму све неопходне мере у циљу безбедне евакуације држављана Индије.

„Отаџбина ће бити заштићена“

На територији Украјине у најскорије време требало је да се појаве НАТО базе, нуклеарно оружје, средства за његову испоруку, а руска страна елиминише ту стварну претњу по своју земљу, рекао је Конашенков.

„Руски војници, руска армија часно извршава задатак. Она елиминише стварну претњу по Русију која је донедавно потицала са територије Украјине. Са територије на којој су упркос вољи украјинског народа у најскорије време требало да се појаве НАТО базе, нуклеарно оружје и средства за његову испоруку“, казао је он, истакавши да ће отаџбина бити заштићена.

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине. Председник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“ и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтевом за помоћ.

Према речима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савести владајућег режима у Украјини. Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.

 

Извор: "Спутњик"

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 03 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 104 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.